AXA akcionářům vyplatí 2,47 miliard eur

Valná hromada akcionářů, která se v Paříži sešla 22. dubna 2008, rozhodla o výplatě dividend akcionářům ve výši 1,2 eur na akcii a to ke dni 29. dubna 2008. Finanční skupina AXA se tak rozhodla vyplatit svým akcionářům více než 2,47 miliard eur, což je o 13 % více než v loňském roce. Rozhodnutí vyplatit akcionářům takto vysokou částku odráží vynikající výsledky společnosti za rok 2007.

Po zasedání valné hromady, která rozhodla mezi akcionáře rozdělit téměř 2,5 miliardy eur se sešla Dozorčí rada skupiny AXA. Ta schválila Jacquese de Chateauvieux novým předsedou dozorčí rady společnosti. Jacques de Chateauvieux nahradil v této pozici Claude Bébéara, jenž byl jmenován čestným předsedou Dozorčí rady skupiny AXA. Na jednání dozorčí rady dne 27. února oznámil Claude Bébéar svoje rozhodnutí neusilovat o obnovu svého mandátu člena dozorčí rady, až jeho dosavadní mandát vyprší. Toto rozhodnutí odpovídá zásadě neobnovovat mandát členů dozorčí rady starších 70 let, kterou sám dlouhodobě prosazoval.

Claude Bébéar prohlásil: „Osm let poté, co jsem předal provozní řízení skupiny AXA Henri de Castriesovi, odcházím s důvěrou v naši budoucnost i přes nepříznivé podmínky. Jsem přesvědčen, že Jacques de Chateauvieux díky svým rozsáhlým zkušenostem a vynikající znalosti našeho oboru činnosti bude v čele dozorčí rady a při těsné spolupráci s představenstvem úspěšný a že společnost AXA povede k novým úspěchům.“

Stručný životopis – Jacques de Chateauvieux

Jacques de Chateauvieux se narodil v roce 1951 a vystudoval Institut Supérieur de Gestion (ISG) v Paříži a získal také titul MBA na Columbia University (USA). Ve věku 28 let odešel od společnosti Boston Consulting Group (BCG) a stal se generálním ředitelem společnosti Sucreries de Bourbon na ostrově Réunion. V letech 1989 až 2001 přetvořil tuto společnost na mezinárodní konglomerát, který v roce 1998 uvedl na pařížskou burzu cenných papírů. Od roku 2001 usiloval o změnu strategie, v rámci níž by se ze společnosti Bourbon stal světový leader v oblasti námořních služeb v oboru těžby ropy a zemního plynu z mořského dna. V roce 2008 zaměstnává společnost Bourbon více než 4 300 odborníků ve více než 25 zemích a vlastní flotilu cca 250 plavidel.

Kromě 24% podílu ve společnosti Bourbon si Jacques de Chateauvieux vybudoval prostřednictvím své osobní holdingové společnosti Jaccar, založené v roce 1980, diverzifikované portfolio kapitálových podílů, z nichž stojí za zmínku mj. největší soukromá loďařská skupina v Číně, podnik v oboru správy fondů ve Vietnamu, stavební projekty v této oblasti a realitní společnost na ostrově Réunion.

Jacques de Chateauvieux je členem dozorčí rady společnosti AXA od roku 2005.