AXA a BNP Paribas spojí síly na ukrajinském trhu neživotního pojištění

Skupina AXA a společnost BNP Paribas oznámily uzavření dohody o partnerství na ukrajinském trhu neživotního pojištění. AXA koupí od UkrSibbank, dceřiné společnosti BNP Paribas, 50% podíl v její pojišťovací divizi: Ukrainian Insurance Alliance (UIA). AXA převezme řízení společného podniku, který bude během počátečního období 10 let těžit z exkluzivní smlouvy se společností UkrSibbank o poskytování bankopojištění.

UIA nabízí prostřednictvím 1000 poboček UkrSibbank převážně individuální pojištění motorových vozidel a majetku. V roce 2006 společnost více než zdvojnásobila své výnosy oproti předchozímu roku na 35 milionů USD.

„Nové partnerství umožní skupině AXA a společnosti BNP Paribas rychlejší růst na perspektivním ukrajinském trhu neživotního pojištění. Stabilita sítě UkrSibbank a naše zkušenosti a odborné znalosti v oblasti vývoje pojišťovacích produktů, zákaznického servisu a řízení pohledávek jsou ideální kombinací pro efektivní využívání všech růstových příležitostí,“ uvedl Henri de Castries, předseda správní rady a generální ředitel AXA.

Ukrajinské pojišťovnictví je stále velmi roztříštěné – 10 největších společností, mezi něž patří i UIA, kontroluje pouze něco málo přes 40 % trhu. Se 47 miliony obyvatel a velmi nízkou rychlostí pronikání nových produktů na trh má pojišťovnictví na Ukrajině velký růstový potenciál.

AXA a BNP Paribas navazují na velice úspěšné a ziskové partnerství na francouzském trhu neživotního pojištění. Uzavření transakce podléhá běžným schvalovacím řízením a mělo by k němu dojít před koncem roku 2007.