Aviva v říjnu vstoupí na newyorskou burzu

[Tisková zpráva] Pátá největší pojišťovací společnost na světě Aviva oznámila svůj záměr vstoupit na newyorskou burzu. Začátek obchodování je naplánován na 20. října 2009. Aviva nyní dokončila registrační proces u Security and Exchange Commission (SEC) a od newyorské burzy obdržela povolení k zápisu.

Aviva vydá ve spolupráci se Citibank certifikáty ADR (American Depositary Receipt) a bude obchodovat pod značkou „AV“. V souvislosti se zapsáním na americkou burzu nebudou vydány žádné nové akcie, společnost si tak ponechá hlavní listing na burze v Londýně. Tento krok podpoří širokou základnu akcionářů z USA, která dnes činí přes 20 %. Očekává se, že toto vysoké procento akcionářů se ještě dále rozroste. Americkým investorům zápis na newyorskou burzu umožní pohodlněji a efektivněji spravovat jejich akcie.

Spojené státy jsou největším trhem s úsporami na světě a pro společnost Aviva představují z dlouhodobého hlediska strategickou příležitost k růstu. Zapsání na newyorské burze je tedy nejen pro nás, ale i pro 20 % našich amerických akcionářů přirozeným krokem. Očekáváme, že počet akcionářů společnosti Aviva nadále poroste, řekl Andrew Moss, výkonný ředitel společnosti Aviva.

Aviva si vybudovala velmi silné postavení na americkém trhu a patří zde mezi přední poskytovatele důchodového zabezpečení a životního pojištění. Zápisem na burzu v New Yorku tak posílí značku Aviva ve Spojených státech s pozitivním dopadem na prodej svých produktů.

Aviva dokončila přípravy zápisu na newyorskou burzu v rámci svého celosvětového programu, který zahrnuje vylepšování finančních postupů, řízení rizik a kontrolních mechanismů, které budou ve shodě se zákonem Serbanes Oxley.