Aviva plc. dosáhla k 30. 6. 2002 zisku ve výši 979 milionů liber

Počátkem měsíce srpna oznámila britská pojišťovací skupina Aviva plc. své hospodářské výsledky za prvních šest měsíců roku 2002 – zisk před zdaněním ve výši 979 milionů liber, předepsané pojistné z nového obchodu v oblasti životního pojištění a dlohodobých spořících programů celkem ve výši 7,3 miliard liber, nárůst zisku v oblasti všeobecného pojištění o 13 % na částku 480 milionů liber.

Richard Harvey – výkonný ředitel Aviva plc. skupiny tyto výsledky komentuje:
„V současných ekonomických podmínkách se jedná o velmi solidní výsledky. Navzdory pokračujícím turbulencím na kapitálových trzích, dosažené výsledky potvrzují skutečnost, že Aviva je finančně silná společnost s pružnými a dobře rozdělenými aktivami. Kombinace silné pozice v životním pojištění a významných aktivit je to, čím se vyznačujeme. Současné ekonomické prostředí představuje pro řadu našich společností v krátkodobém horizontu velkou výzvu. Naše dlouhodobá strategie a cíle však zůstávají nezměněny.“

Plné znění průběžných výsledků za prvních 6 měsíců roku 2002 lze získat na následující www adrese:

V návaznosti na dosažené výsledky byl společnosti Aviva plc. přidělen mezinárodní rating ve stupni „AA“, který byl znovu potvrzen mezinárodní ratingovou agenturou „Standard & Poors“.
Aviva plc. (do 30. 6.2002 se společnost jmenovala CGNU plc.) je největší britská pojišťovací skupina a největší životní pojišťovna v Evropě s významnou pozicí na ostatních světových trzích. Je sedmou největší světovou pojišťovací skupinou podle hrubého předepsaného pojistného. Těžiště činnosti spočívá v dlouhodobých spořících programech, správě fondů a všeobecném pojištění. Celosvětové přijeté pojistné a investice retailu za rok 2001 představují částku ve výši 28 mld. britských liber a díky této skutečnost se Aviva plc. stala jedničkou v Evropě v oblasti životního pojištění. K 30. 6. 2002 spravovala společnost aktiva ve výši více než 214 mld. britských liber.

V České republice působí Aviva plc. od roku 1997 prostřed­nictvím 100% vlastněné dceřiné společností – Commercial Union, životní pojišťovny, a. s., specializující se na oblast investičního životního pojištění. V roce 2001 dosáhla životní pojišťovna v segmentu investičního životního pojištění podílu na trhu ve výši 11,03% a předběžné výsledky za I. pololetí 2002 potvrzují růst předpesaného pojistného oproti stejnému období loňského roku o více než 30 %. Dle vyjádření Petra Krejčího, obchodního ředitele Commercial Union, životní pojišťovny, a. s. k tomuto růstu přispěla také silná pozice mateřské společnosti ve světě, její finanční zázemí a jistota a mezinárodní zkušenosti. „Jsme rádi, že naše společnost je součástí úspěšné mezinárodní skupiny, jejíž výsledky nám poskytují dostatečnou motivaci pro dosažení co největšího úspěchu v České republice.“

Zdroj
Aviva plc. – http://www.aviva.com