Aviva dvakrát rychlejší než trh v běžně placeném pojistném. Hospodářské výsledky společnosti Aviva životní pojišťovny, a.s. za rok 2007

Rok 2007 byl pro životní pojišťovnu Aviva úspěšným zejména v oblasti pravidelně placeného pojistného, na které se pojišťovna obecně primárně orientuje. V tomto segmentu Aviva dosáhla meziročního růstu 12,63 procent v porovnání s 6,39 procentním růstem celého pojistného trhu (dle předběžných údajů ČAP za rok 2007). Celkový objem hrubého předepsaného pojistného dosáhl v minulém roce 788,5 miliónů korun, což představuje meziroční nárůst 8,77 procent.

Životní pojišťovna Aviva se v České republice specializuje na celosvětově velmi žádané produkty investičního životního pojištění. Pozitivní vývoj potvrzují i další ukazatele – objem nově uzavřených smluv (APE) narostl meziročně o 20 procent, aktiva společnosti zaznamenala 18 procentní nárůst a dosáhla téměř 3 miliard korun (2 931, 6 mil. Kč).

„Náš nový obchod vzrostl meziročně o 20 procent a rok 2007 tak byl obchodně nejúspěšnějším rokem v dosavadní historii Aviva v České republice. O nárůst se zasloužila především interní obchodní síť, velmi nadějně se navíc rozvíjí také spolupráce v oblasti externích obchodních kanálů,“ komentuje výsledky Karel Veselý, obchodní ředitel životní pojišťovny Aviva.

Výsledky mateřské skupiny Aviva (Aviva plc) byly ovlivněny likvidacemi škod, které v minulém roce ve Velké Británii způsobily největší povodně za posledních 60 let. Přesto se provozní zisk skupiny (před zdaněním, na bázi EEV) zvýšil meziročně o jedno procento. Skvělých výsledků dosáhla skupina Aviva navíc v oblasti životního a důchodového pojištění, kde objem nově uzavřených smluv dosáhl 38,6 mld. liber (52,6 mld. Euro), což znamená 25 procentní meziroční růst. Provozní zisk před zdaněním z životního pojištění (na bázi EEV) pak celosvětově vzrostl meziročně o 35 procent na 2 753 mil. liber (3 753 mil. Euro).