Atradius N.V. oznamuje za rok 2006 rekordní zisk

Atradius N.V., přední celosvětová společnost v oblasti pojišťování úvěrů a inkas, oznámila zvýšení čistého zisku z pokračujících provozních činností o 27,9 % na 105,3 milionů EUR v roce 2006 z 82,3 milionů EUR dosažených v roce 2005. Při započtení přerušených provozních činností byl čistý zisk v roce 2006 oproti roku 2005 vyšší o 5 %. Toto zlepšení bylo taženo 1,7% zvýšením hrubého zaslouženého pojistného na 1.076,5 milionů EUR z 1.058,8 milionů EUR v roce 2005 a 7,8% snížením čistých provozních nákladů na 315 milionů EUR v roce 2006 z 341,6 milionů EUR v roce 2005.

• Čistý zisk z provozních činností vzrostl o 27,9 % na 105,3 milionů EUR (2005: 82,3 milionů EUR)
    • Čistý zisk vzrostl o 5,0 % na 105,3 milionů EUR (2005: 100,3 milionů EUR)
    • Čistý investiční výsledek se zvětšil o 20,9 % na 55,5 milionů (2005: 45,9 milionů)
    • Celkový příjem po zajištění vzrostl o 2,6 % na 749,3 milionů EUR (2005: 730,2 milionů EUR)
    • Ukazatel čistých nákladů se zlepšil ze 47,4 % na 41,0 % v roce 2005
    • Čistý škodní průběh byl 45,8 % ve srovnání s 43,9 % v roce 2005
    • Kombinovaný průběh se zlepšil na 86,8 % ve srovnání s 91,3 % v roce 2005
    • Návratnost z průměrného jmění akcionářů byla 16,3 % v roce 2006 ve srovnání s 18,1% v 2005 (2005: 15,1 % s vyloučením čistého zisku z přerušených provozních činností)

Příjmy ze záruk byly proti poslednímu roku o 10 milionů EUR nižší, což je důsledek snahy o optimalizaci portfolia s cílem návratu k ziskovosti.

Zajišťovací transakce, při nichž Atradius nabízí zajišťovací řešení třetím stranám, vykázaly proti poslednímu roku nižší zasloužené pojistné. Stalo se tak výlučně kvůli změně účetního odhadu pro ocenění příjmů, které vyplynuly z posunu příjmů ve výši přibližně 25 milionů EUR do budoucích let. Bez této změny v účetních předpokladech by došlo proti roku 2005 ke zvýšení příjmů z pojištění o 3,9 %.

Peter Ingenlath, výkonný generální ředitel společnosti Atradius, uvedl: Orientace na rozvoj nových inovativních produktů pojišťování úvěrů, které efektivněji splňují požadavky našich zákazníků, a také zlepšený servis zákazníkům – to jsou faktory, které nám pomáhají dosahovat růst. S jejich využitím se nám daří velmi úspěšně pokračovat při zdokonalování činnosti naší divize záruk formou orientace na udržování a vytváření ziskových příjmů v Itálii, Francii a ve skandinávských zemích.

Peter Ingenlath k tomu poznamenal: Inkasní a informační služby jsou na vzestupu jak z hlediska významu, tak hodnoty. Jsme jednou z mála společností, která může nabídnout rozsáhlé mezinárodní inkasní služby. Pomáhá nám to udržovat růst příjmů a pobízí nás to k pokračující expanzi. V roce 2006 jsme otevřeli nové inkasní kanceláře v Polsku a Austrálii a předpokládáme, že k nim v roce 2007 přibudou nové kanceláře v Maďarsku, Mexiku, Irsku a Hong Kongu.

Ve skandinávských zemích a ve Velké Británii vzrostly trhy společnosti v průběhu posledního roku o 8,6 %, resp. 4,2 %, neboť nabídky silných produktů vedly k rozvoji nových obchodních příležitostí a k udržení zákazníků. V Itálii vzrostly příjmy o 3,6 %, avšak ve většině jihoevropských trhů došlo během roku jen k malému růstu. Východoevropské trhy vzrostly během posledního roku v průměru o více než 80 %; v Austrálii (18 %) a zemích NAFTA (16 %) se také udržel silný růst příjmů, neboť společnost Atradius rozšířila krytí, a dále na těchto trzích rozvíjela vnímání své značky a produktů. Globální obchodní jednotka, která poskytuje služby nadnárodním společnostem vyžadujícím pojištění úvěrů v různých zemích, zaznamenala v roce 2006 24% růst v důsledku expanze poboček na nových a vznikajících trzích.

Peter Ingenlath k tomu uvedl: Expanze na nové a méně rozvinuté trhy pojišťování úvěrů nabízí atraktivní růstové příležitosti formou obchodování s místními dceřinými společnostmi stávajících hlavních zákazníků, ale i s místními společnostmi.

Stejně jako tomu bylo v roce 2006, bude i v roce 2007 naším hlavním cílem udržet kvalitní rizikové portfolio při současném zvyšování obratu. K dosažení tohoto cíle existují trvalé příležitosti spočívající ve vytváření příjmů na našich základních trzích a také na menších a vznikajících trzích, a to cestou zužitkování naší nedávné geografické expanze a dalším zaváděním relevantních produktových upgradů. Náš růst také podpoříme pokračující expanzí služeb úvěrového pojištění a inkasních služeb na nových trzích jako je Turecko, Brazílie, Rusko, Indie a Čína, pokračujícím růstem v USA a Kanadě a také předpokládaným spojením s Crédito y Caución. Očekáváme, že k tomuto spojení dojde do konce roku. Tím se významně zvýší naše pokrytí Španělska a Portugalska a zlepší se naše schopnosti získávat nové obchodní příležitosti v zemích Jižní Ameriky.