ATLANTIK rozšiřuje možnosti českých investorů

Češi mohou od letošního podzimu jednodušeji obchodovat na komoditních trzích. Umožnuje jim to finanční skupina ATLANTIK, která je partnerem předních světových bank, a právě jejich produkty přináší do České republiky. Tuzemským investorům se tak rozšiřují možnosti investování a diverzifikace do komodit, které jsou ve světě stále žádanější a stávající se nedílnou součástí kvalitních portfolií.

Finanční skupina ATLANTIK výrazně rozšiřuje nabídku aktiv, se kterými mohou její klienti obchodovat. Reaguje tak nejen na dění na světových trzích, ale i na neustále rostoucí nároky a měnící se potřeby svých klientů. Nově proto investorům nabízí možnost významně diverzifikovat svá investiční portfolia posunem na světové komoditní trhy. Češi mohou nyní vybírat ze strukturovaných produktů, které emitují partneři ATLANTIKU. Těmi jsou přední světové finanční instituce jako ABN AMRO, Commerzbank, Deutsche Bank, Raiffeisen Bank, Sal Oppenheim, Volksbank a další. Podobné produkty museli dosud Češi obchodovat na zahraničních trzích. „Ve světě jsou tyto produkty velmi populární. My je nabízíme od října letošního roku. Díky nim budou mít Češi stejné možnosti, jako jejich zahraniční kolegové,“ vysvětluje Jan Schiesser, předseda představenstva společnosti ATLANTIK FT.

Komodity jsou stále více středem zájmu obchodníků. „Čím více svět bohatne, tím více zdrojů spotřebovává. Zdroje jako ropa, drahé kovy nebo zemědělské plodiny ale nejsou neomezené. S jejich nedostatkem proto pochopitelně roste jejich cena,“ vysvětluje Jan Schiesser důvody, proč investovat peníze právě do komodit.

Komodity jsou dnes nezbytností, tvrdí odborníci

Růst poptávky po komoditách souvisí s růstem mezinárodního obchodu. Ten přináší nebývalou prosperitu především rozvíjejícím se zemím, jako jsou Čína, Indie, Rusko a Latinská Amerika. „Hovoříme o přesunu ekonomické mapy světa,“ vysvětluje investiční ředitel společnosti ATLANTIK AM Petr Posker.

„Když oslabí měna, centrální banka má několik nástrojů jak ji stabilizovat. Když však sucho poničí velkou část úrody, nebo hurikán vyradí velkou produkční a distribuční kapacitu ropy, vlády, banky a firmy mají jen velmi omezenou možnost jak nastolit na komoditních trzích stabilitu. Ani Alan Greenspan neumí vyrobit kukuřici. Zůstává pak jediný nástroj pro vyrovnání nabídky a poptávky – cena.“

Uvážlivým investováním do komodit jsou investoři schopni vydělávat na růstu cen a chránit se tak proti cenovým šokům. Zároveň, a to je na obchodování se strukturovanými nástroji s komoditními podkladovými aktivy to nejzajímavější, umožňuje při použití vhodných nástrojů dosahovat kladných výnosů při jakémkoli vývoji trhu.

Jak při investování do ropy či kukuřice postupovat

Dostupnost investic do komodit pro běžného investora je obtížná. Investiční nástroje, které skupina ATLANTIK nabízí, umožní českým investorům snadno se zúčastnit nejdůležitějších ekonomických posunů současného světa. „Reálné komodity je nemožné pro investora nakupovat, a strukturované produkty jsou elegantní cestou, jak se podílet na dynamickém vývoji komoditního trhu. Kromě toho může investor jedním obchodem strukturovaného produktu realizovat celou svou investiční strategii,“ vypočítává výhody investování prostřednictvím strukturovaných produktů Petr Posker.

Zájemce o investování mohou výhody jednotlivých produktů konzultovat s odborníky ze skupiny ATLANTIK. Ti doporučí vhodné aktivum a nabídnou optimální strukturovaný produkt, který odpovídá klientovu investičnímu profilu a jeho investiční strategii. ”Klient tak může realizovat výnosy plynoucí z pohybu několika různých komodit najednou, stejně jako mohl mít dosud sestavené portfolio z různých akciových titulů. Zkušený investor se pochopitelně může na našeho makléře obrátit rovnou s konkrétním strukturovaným produktem, který má zájem obchodovat, a s naším makléřem svoji volbu konzultovat,” dodává Petr Posker.

Dostupné jsou produkty z celého světa

ATLANTIK nabízí možnost participovat na vývoji trhu jakékoli ve světě obchodovatelné komodity. Primárně se soustředí na tři základní třídy komodit, a to energii, kovy a zemědělské plodiny. Ve třídě energie jsou hlavními zástupci ropa a zemní plyn. V kovech se jedná o drahé kovy jako zlato, stříbro a technické kovy jako hliník nebo měď. Ze zemědělských plodin se soustředí především na kukuřici, sóju a pšenici. Na tyto komodity ATLANTIK poskytuje podpůrný informační a analytický servis na stejné úrovni, na jakou jsou klienti zvyklí při obchodování akcií.

Do konce roku poplatkové prázdniny

Skupina ATLANTIK zároveň přišla v rámci podpory uvedení nových produktů na trh s poplatkovými prázdninami pro své klienty. Do konce letošního roku budou všechny obchody se strukturovanými produkty automaticky realizovány bez poplatku ze strany skupiny ATLANTIK. Jedinými poplatky tak budou v tomto období výhradně samotné poplatky trhu.