ATLANTIK FT se zapojuje do oživení bratislavské burzy

[Tisková zpráva] Akcie slovenských společností mohou nyní investoři pořídit bez poplatku.

Spící slovenský kapitálový trh se po dlouhých měsících konečně probouzí. Po loňském vstupu společností Tatry Mountain Resorts (TMR) a Best Hotel Properties (BHP) na bratislavskou burzu, které zatraktivnily nabídku titulů a zastavily pokles zájmu investorů o slovenské akcie, vstupuje do procesu oživení i řada obchodníků s cennými papíry. Jedním z nich je i ATLANTIK finanční trhy (FT), jenž na Slovensku výrazně inovuje služby klientům.

„Oživení obchodování domácích titulů na slovenské burze je jedním z našich dlouhodobých strategických cílů. Rozhodli jsme se proto zpřístupnit slovenské akcie všem našim klientům a do konce tohoto roku neúčtovat za jejich nákup poplatek. “ řekl Miloslav Martinek, výkonný ředitel ATLANTIK FT.

Bezplatný nákup akcií se týká například Slovnaftu, TMR, BHP, Incheby a dalších titulů kótovaných na bratislavské burze. Pro slovenské klienty může být v tomto ohledu zajímavá také nová elektronická aplikace eATLANTIK (www.eATLANTIK.sk), jejímž prostřednictvím mohou obchodovat nejen slovenské tituly.

„Novou elektronickou aplikací vycházíme vstříc našim klientům, kteří tak mohou obchodovat s akciemi a přitom si užívat pohodlí domova. Věříme, že tyto novinky přispějí ke změně investičního chování Slováků a jejich přístupu k obchodování s cennými papíry jako přirozené formě investování. Jsme přesvědčeni, že tyto kroky mohou přispět k oživení bratislavské burzy,“ dodal Miloslav Martinek.

Slovenská burza, která zahájila svoji činnost v dubnu 1993, dosud stála v porovnání s ostatními středoevropskými burzami na okraji zájmu investorů. Oproti například pražské burze, kde v roce 2009 proběhly obchody za 17,6 miliard eur, na Slovensku byly uskutečněny obchody za pouhých 100 milionů, což nepředstavuje ani jediné procento v Praze realizovaných obchodů. Srovnání tržní kapitalizace na obou burzách už vyznívá o něco lépe. Zatímco Praha zaznamenala 49 miliard eur, Bratislava 3,6 miliard, což představuje zhruba 7 % tržní kapitalizace dosažené v Praze.