ASOCIACE SE ZAMĚŘUJE NA LEGISLATIVU

Asociace pro kapitálový trh (AKAT), jejíž již 6. valná hromada proběhla v pátek 10. ledna 2002, považuje za svůj hlavní cíl v roce 2003 přispět ke zdokonalení legislativy týkající se kapitálového trhu.

To se musí týkat zejména zásadního řešení současné neúnosné situace Garančního fondu obchodníků s cennými papíry, jemuž po nedávných kolapsech čtyř obchodníků s cennými papíry schází k výplatě investorům asi 2 miliardy korun, a také například prosazení takové koncepce distribuce zahraničních fondů v ČR, která nebude v rozporu s evropskou legislativou. AKAT chce navázat na zkušenosti z minulého období, kdy se podílel na přípravě zákonodárství v dalších oblastech kapitálového trhu, z nichž nejznámější jsou jeho návrhy vícestupňové registrace cenných papírů a úpravy podmínek pro primární emisí akcií.

6. valná hromada AKAT tradičně projednávala přijetí nových uchazečů o členství v AKAT. Za nového člena asociace byla přijata Komerční banka, a.s., která je významným obchodníkem s cennými papíry.

K dnešnímu dni tak AKAT sdružuje již 42 významných účastníků českého kapitálového trhu.

Na programu 6. valné hromady AKAT byla i volba nového představenstva.

Pohled Komise pro cenné papíry na současnou situaci týkající se kapitálových trhů prezentoval host valné hromady – komisař Milan Šimáček.

Redakční poznámky:
Asociace pro kapitálový trh (AKAT) je zájmovým sdružením právnických osob a svou činností usiluje o rozvoj, standardizaci a popularizaci českého kapitálového trhu. Hlavním cílem AKAT je přispět k vytvoření kapitálového trhu slučitelného s prostředím kapitálových trhů v zemích Evropské unie. AKAT byl založen v dubnu 2000 a v současné době sdružuje 42 účastníků českého kapitálovém trhu. Tito členové a partneři reprezentují:
* 95% podíl na akciovém trhu Burzy cenných papírů Praha, a.s.,
* 90% podíl obchodů se zahraničními fondy v ČR,
* všechny tzv. tvůrce trhu (market-makers) na českém trhu s dluhopisy,
* většinu tzv. tvůrců trhu (market-makers) na akciovém trhu BCPP, a.s.,
* většinu účastníků devizového trhu v ČR.
Představenstvo AKAT je po poslední valné hromadě sedmičlenné, jeho členy jsou Jan Bárta (ČSOB, a.s.), Marek Belšan (Weinhold Legal, v.o.s.), Martin Fuchs (HSBC Bank plc – pobočka Praha), Jan D. Kabelka (ING Investment Management (C.R.), a.s., Petr Koblic (CA IB Securities, a.s.), Petr Šrámek (advokát) a David Votápek (Citibank, a.s.).