ASEKOL přidává peníze obcím na provoz sběrných dvorů

Kolektivní systém ASEKOL, který se stará o sběr a bezpečnou likvidaci vyřazených elektrozařízení, zvýší příspěvky obcím na provoz sběrných dvorů. Od 1. ledna 2007 ASEKOL zavádí paušální příspěvek pro obce ve výši 10 000 Kč ročně za každý smluvně provozovaný sběrný dvůr nebo sběrné místo na území obce, kde jsou zpětně odebírána použitá elektrozařízení.

ASEKOL již dnes odměňuje obce za sebraná elektrozařízení na základě vybraného množství elektroodpadu. Od loňského srpna do letošního listopadu ASEKOL obcím zaplatil 1,5 milionu korun a současně obcím ušetřil za likvidaci elektroodpadu 30 milionů korun. ASEKOL se navíc stará také o přepravu elektrošrotu do zpracovatelských mís­t.

„Občané sice mohou stará elektrozařízení odevzdávat v servisech, opravnách a prodejnách elektroniky, sběrné dvory v obcích jsou však základním a nezastupitelným pilířem celého systému zpětného odběru,“ řekl Jan Vrba, jednatel společnosti ASEKOL. Ta do konce letošního října dosud sebrala 4700 tun, respektive 250 000 ks elektrozařízení. Z toho 80 % pocházelo právě ze sběrných dvorů. Z více než 70 % se jednalo o televize a počítačové monitory.

Ve sběrných dvorech to dnes vypadá zcela jinak. Podle Jana Vrby tam dnes nenajdete hromadu poházených elektrospotřebičů, ale úhledně seskupené elektrospotřebiče. „Sběrné dvory mají spoustu práce se správným rozdělením a evidováním zařízením. Chceme je proto podpořit,“ vysvětlil důvod zavedení nového příspěvku obcím provozujícím sběrné dvory.

Na ekologické likvidaci elektrospotřebičů se finančně spolu s výrobci těchto výrobků podílí také každý spotřebitel. K ceně každého elektrospotřebiče je totiž připočítán tzv. recyklační příspěvek. Jeho výše záleží na tom, jak obtížná je recyklace konkrétního výrobku.

Poplatkem chce ASEKOL veřejnost zatěžovat co nejméně. „Jako nezisková společnost potřebujeme jen takové množství prostředků, které nám dovolí zajistit ekologickou likvidaci a recyklaci vyřazeného elektrozařízení tak, jak to vyžaduje zákon a naše životní prostředí,“ podotkl Vrba a dodal: „Společnost ASEKOL snižovala poplatky, pomocí kterých financuje povinný sběr a likvidaci vysloužilých elektrozařízení, poprvé letos v létě, když jsme vyhodnotili naši efektivnost po necelém roce fungování. K dalšímu snižování se chystáme v příštím roce až vyhodnotíme náklady a výsledky sběru elektroodpadu v letošním roce.“

Nezisková společnost ASEKOL v rámci zpětného odběru pokrývá sítí sběrných míst již 80 % obyvatel České republiky. Podle vyhlášky Ministerstva životního prostředí by měl ASEKOL letos odebrat zhruba 0,5 kg na obyvatele, příští rok 1 kg a v roce 2008 1,2 až 1,5 kg elektroodpadu na jednoho obyvatele za rok.