Arbitrážní tribunál potvrdil, že Česká republika porušila bilaterální dohodu o ochraně investic

Mezinárodní arbitrážní tribunál dnes vynesl verdikt ve sporu, který proti České republice (ČR) vede nizozemská společnost Saluka Investments B.V. (Saluka), spřízněná s investiční bankou Nomura. Tribunál dospěl k závěru, že ČR porušila dvoustrannou dohodu o podpoře a ochraně investic mezi ČR a Nizozemskem.

Saluka vlastnila 46,16 % akcií Investiční a Poštovní banky (IPB). Poté, co stát diskriminačně poskytl konkurentům IPB veřejnou podporu, uvalila Česká národní banka v červnu 2000 na IPB nucenou správu a následně byl podnik IPB přes víkend prodán konkurenční Československé obchodní bance (ČSOB) za jednu korunu.

Arbitrážní tribunál rozhodl, že výše uvedeným jednáním Česká republika porušila svou povinnost nakládat se zahraničními investory spravedlivě a rovnoprávně.

Případ nyní postupuje do druhé fáze, v níž arbitrážní tribunál stanoví výši odškodného, které bude ČR muset zaplatit. Časový harmonogram tohoto jednání dosud nebyl stanoven.

Mluvčí společnosti Nomura Jiří Hrabovský uvedl: „Nomura vítá verdikt, podle něhož Česká republika svým postupem v případě IPB porušila své mezinárodní závazky. S důvěrou očekáváme další jednání, ve kterém bude stanovena výše škody, již nám bude muset ČR uhradit.“ Předpokládáme také, že výrok londýnské arbitráže podstatně ovlivní žalobu, kterou Česká republika usiluje o náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB u arbitrážního tribunálu v Curychu. Tam Nomura hájí stanovisko, že ČR nemůže být odškodněna za jednání, které bylo v rozporu s mezinárodní úmluvou.“