ARBES reaguje na novou možnost investování a uvádí na trh softwarové řešení ARBES NEMO pro nemovitostní fondy

Společnost ARBES, tradiční český dodavatel systémů pro správu investičních fondů a pro obchodníky s cennými papíry, představil nové unikátní softwarové řešení pro správu nemovitostních fondů. Stalo se tak již dva týdny po schválení příslušného zákona upravujícího možnosti této nové atraktivní formy kolektivního investování.

Praha, 20. června 2006 – Softwarová společnost ARBES uvedla na trh nové řešení ARBES NEMO pro správu nemovitostních fondů.

Specializovaný softwarový systém ARBES NEMO umožňuje správcům fondů evidenci dat, přiřazování plateb, kontrolu zákonných limitů a zejména oceňování aktiv za účelem stanovení hodnoty podílových listů.

Nová forma kolektivního investování

Zákon o otevřených nemovitostních fondech stanoví striktní regulační podmínky pro vznik otevřených nemovitostních fondů. Vznik fondu schvaluje ČNB na základě velkého množství kritérií, mezi nimiž je i požadavek prokázat technickou připravenost v oblasti vhodného softwarového vybavení.

Ing. Martin Hanzlík, generální manažer AFAM ČR (Asociace fondů a asset managementu), říká: „Český občan je při investování konzervativní a právě nemovitostní fondy jsou pro něho zajímavou novou alternativou. Atraktivní je zejména to, že si na svoji investici může doslova ‚sáhnout‘, na rozdíl od klasických cenných papírů“. Dále dodává: „Vývojový a konzultační tým ARBESu, který je přidruženým členem AFAM ČR, s námi konzultoval vývoj specializovaného softwarového řešení již v samotných začátcích práce na právě schváleném zákonu. Vzhledem k tomu, že správa nemovitostních fondů je velmi specifickou záležitostí, je existence softwaru určeného pro tyto fondy nezbytností. Vítáme, že i společnosti zabývající se právě vývojem softwaru zareagovaly na změnu zákona a na trhu se již objevují první nabídky řešení.“