Apple TV přichází na český trh

Praha - 5. dubna - Společnost Apple oznámila zahájení dodávek Apple TV - zařízení, které dovoluje snadno přehrávat obsah knihovny iTunes z počítačů PC nebo Mac na širokoúhlém televizoru a to včetně filmů, videa, hudby, fotografií a podcastů. Díky jednoduchému uživatelskému rozhraní Apple TV a dálkovému ovládání Apple Remote je možné rychle procházet celou kolekci digitálních médií a přenést ji na téměř každý moderní širokoúhlý televizor.

Apple TV představuje něco jako DVD přehrávač internetového věku. Zprostředkovává snadný přístup k zábavě a přehrávání kompletního obsahu knihovny iTunes z vašeho počítače PC nebo Mac na širokoúhlém televizoru, prohlásil Philip Schiller, senior viceprezident produktového marketingu společnosti Apple. Apple TV dovoluje bezdrátově přehrávat obsah z počítačů PC nebo Mac prostřednictvím stávajících WiFi sítí včetně podpory nejnovější a nejrychlejší verze WiFi – 802.11n.

Provázanost mezi Apple TV, iTunes a iTunes Store* zpřístupňuje uživateli výběr z více než 400 filmů a 350 seriálů v kvalitě blížící se DVD. Dále uživatelé mají přístup k více než 4 miliónům písniček, 5000 hudebních videoklipů, 100 000 podcastů a více než 20 000 knih formátu audiobook. Apple TV rovněž dovoluje uložení vlastních oblíbených filmů, písniček a fotografií. Celý obsah je přitom přístupný prostřednictvím jednoduchého uživatelského rozhraní a dálkového ovládání Apple Remote s dosahem až 10 metrů.

Apple TV je vybaveno 40 GB pevným diskem, který dovoluje uložit až 50 hodin videa, 9000 písniček, 25 000 fotografií nebo jejich libovolné kombinace a podporuje výstup ve vysokém rozlišení 720p**. Apple TV je možné připojit k většině širokoúhlých televizorů a systémů domácího kina. Nabízí rozhraní HDMI, kompozitní video a analogové a optické zvukové výstupy. Díky podpoře vysokorychlostní bezdrátové sítě AirPort 802.11*** je možné synchronizovat obsah jednoho počítače a přijímat obsah až z pěti dalších počítačů bez nutnosti kabelového propojení.

Cena a dostupnost

Zařízení Apple TV je na českém trhu dostupné za doporučenou koncovou cenu 9160 Kč.

Apple TV vyžaduje iTunes 7.1 nebo novější, počítač Mac se systémem Mac OS X 10.3.9 nebo novější nebo PC se systémy Windows SP Home/Preofessi­onal (SP2).

Rovněž je vyžadována buď bezdrátová síť 802.11b/g/n nebo 10/100 Base-T Ethernet a připojení k internetu – doporučeno je přitom širokopásmové připojení. Apple TV vyžaduje širokoúhlé televizory s vysokým rozlišením. Hry určené pro přehrávače iPod nelze na Apple TV použít. Internetový obchod iTunes Store je dostupný ve Spojených státech amerických a dalších vybraných zemích.

* V České republice nejsou služby iTunes Store prozatím k dispozici.

** Přehrávání videa je založeno na podpoře rozlišení 640×480 bodů u filmů z iTunes. Hudební kapacita je vypočítána při průměrné délce skladby 4 minuty a při vzorkování 128 Kb/s formátu AAC. Počet uložených fotografií je založen na kapacitě podporované iTunes. Reálná kapacita zařízení závisí na skutečném obsahu knihovny iTunes.

*** Kompatibilní se standardem 802.11b/g/n. Založeno na návrhu specifikace IEEE 802.11n.

Společnost Apple ve druhé polovině sedmdesátých let minulého století odstartovala v podobě počítače Apple II revoluci osobních počítačů a tuto svoji inovátorskou pozici upevnila v první polovině osmdesátých let uvedením počítačů Macintosh. V současné době Apple posiluje své místo významného inovátora prostřednictvím mnoha cenami ověnčených stolních a přenosných počítačů, operačního systému Mac OS X, iLife a profesionálních kreativních aplikací. Apple rovněž rozdmýchal revoluci v oblasti digitální hudby prostřednictvím přenosných přehrávačů iPod a internetového obchodu iTunes.