Allianz ve střední a východní Evropě: čtvrtletní zisk poprvé překročil hranici jedné miliardy eur

Praha, 14. května 2007 – V prvním čtvrtletí 2007 pokračoval růst Allianz ve střední a východní Evropě. Zisk se zvýšil o 26,5 % z 838 milionů eur ve stejném období loňského roku na 1,06 miliardy eur (cca 30 mld. Kč). Celkový zisk za čtvrtletí hranici jedné miliardy eur překročil vůbec poprvé.

Pozitivní výsledky jsou jasným signálem toho, že ve střední a východní Evropě se těšíme velké důvěře našich 18 milionů klientů. I nadále se soustředíme na získávání nových klientů v tomto regionu, který je pro nás velmi významný, abychom naši vedoucí pozici ještě posílili, řekl člen představenstva Allianz Werner Zedelius, který je zodpovědný za nové trhy.

K celkovému skvělému výsledku přispěly všechny země v regionu. Jak v životním, tak neživotním pojištění dosáhl region střední a východní Evropy nejvýraznějšího růstu v rámci celé Allianz Group.

Neživotní pojištění

Hrubé předepsané pojistné v oblasti neživotního pojištění se zvýšilo o téměř 20 % z 558 milionů eur na 668 milionů eur. Provozní zisk se zvýšil o 19 % z 62 milionů eur na 74 milionů eur.

K růstu přispěly především automobilový průmysl v Rumunsku a Polsku. Výrazný nárůst byl zaznamenán také v Rusku, a to ze 7 milionů eur ve stejném období loňského roku na 68 milionů eur v 1. čtvrtletí 2007. Nárůst je výsledkem první poměrné konsolidace ROSNO (jedna z největších pojišťoven v Rusku) po úspěšné akvizici na konci února tohoto roku.

Životní pojištění

Hrubé předepsané pojistné v životním pojištění ve střední a východní Evropě se výrazně zvýšilo ze 112 milionů eur na 392 milionů eur. V této oblasti přispěl region k provoznímu zisku Allianz Group částkou 19 milionů eur. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku provozní zisk vzrostl o 19 procent na 16 milionů eur. Jedním z důvodů tohoto úspěchu je zahájení prodeje jednorázových investičních pojišťovacích produktů v šesti zemích střední a východní Evropy ve 4. čtvrtletí roku 2006.

Nejvyššího růstu v oblasti životního pojištění bylo dosaženo v Polsku. Hrubé předepsané pojistné vzrostlo o 48 % ze 169 milionů eur na 248 milionů eur. Za nárůstem stojí především úspěšný prodej produktů Allianz polskou bankou PEKAO.

Úspěchy dosažené za první čtvrtletí znovu potvrzují výrazný potenciál všech našich společností v regionu střední a východní Evropy pro další zvyšování zisku i obchodní růst, poznamenal Werner Zedelius k vývoji ve střední a východní Evropě.