Allianz pojišťovna v prvním pololetí pokračovala v růstu

V prvním pololetí dosáhlo předepsané pojistné v Allianz pojišťovně výše 5,1 miliard Kč, což je o 4, 1 % více než ve stejném období roku 2005. Pojistný trh v ČR rostl stejném období pouze o 1, 4 %. Allianz tak opět posílila svou pozici na českém trhu. Zároveň Allianz pojišťovna vykázala v prvním pololetí zisk před zdaněním, dle mezinárodních účetních standardů, ve výši 531 milionů Kč, což je o 32 % více, než v roce 2005.

„Přestože první pololetí bylo ovlivněno tuhou zimou a razantním nárůstem škod v pojištění majetku, podařilo se nám ještě zvýšit tempo růstu oproti předcházejícímu období. Spokojeni jsme zejména s životním pojištěním, kde jsme výrazně překonali růst trhu. V neživotním pojištění se projevil vliv bonusů, které každoročně připisujeme klientům povinného ručení. Nárok na bonus za bezeškodní průběh získává každoročně cca 90 % našich klientů. Spokojeni jsme s růstem u pojištění domácnosti a nemovitosti, po období stagnace významně rostlo také průmyslové pojištění“, komentoval výsledky Allianz pojišťovny Miroslav Tacl, předseda představenstva.

Výrazně rychleji než pojistný trh rostlo životní pojištění Allianz, meziročně o 18,2 %. Celkové předepsané pojistné za první pololetí 2006 dosáhlo výše 1,1 miliardy Kč, oproti 0,9 miliardy Kč ve stejném období roku 2005. Nejprodá­vanějším produktem je investiční životní pojištění, které představuje cca 70 % nově sjednaných životních pojistek. Výrazně také rostl prodej jednorázového životního pojištění ADP 50 Plus.

Celkové předepsané pojistné u neživotního pojištění dosáhlo v prvním pololetí roku 2006 výše 4 miliardy Kč, což je o 1 % více, než v roce 2005. Nejvíce rostlo pojištění domácnosti a nemovitosti, celkem o 16,4 % a pojištění průmyslu, kde se předepsané pojistné zvýšilo o 8 procent. Naopak, zejména díky bonusům za bezeškodní průběh, mírně pokleslo předepsané pojistné u povinného ručení.

Škody ze živelných rizik byly za první pololetí roku 2006 téměř třikrát vyšší, než v roce 2005. Za první pololetí roku 2005 klienti Allianz pojišťovně nahlásili škody za cca 50 milionů Kč, za letošní první pololetí to bylo cca 140 milionů Kč.