Alcatel dokončil fúzi s Lucentem a stal se světovou jedničku v poskytování komunikačních řešení

[Tisková zpráva] Praha, 1. prosince 2006 – Společnosti Alcatel a Lucent oznámily dokončení fúze a začátek společného působení jako globálního lídra v oblasti poskytování komunikačních řešení. Nový Alcatel-Lucent s jednou ze světově největších výzkumných a vývojových kapacit v oboru a nejširším portfoliem produktů v oblasti bezdrátových a pevných sítí a služeb operuje z Francie a jeho vedení sídlí v Paříži. Akcie firmy budou obchodovány na pařížské burze Euronext a newyorské NYSE od 1. prosince 2006 pod novým společným titulem ALU. Všechny akcie Lucentu byly přeměněny na právo získat podíl ve výši 0,1952 akcie Alcatelu. V souvislosti se spojením firem vydal Alcatel 878 milionů akcií jako ekvivalent celkového počtu akcií držených dosavadními akcionáři Lucentu. Po dokončení fúze bude v oběhu zhruba 2,31

Generální ředitelka nové společnosti Alcatel-Lucent, Patricia Russo, k tomu dodává: „Spojili jsme dvě špičkové firmy v oboru, aby se staly bezkonkurenčním lídrem. Jsme připraveni měnit způsoby, jakým se dnes komunikuje, a obohacovat tak život lidí na celém světě. Na společnost Alcatel-Lucent se mohou spolehnout poskytovatelé služeb, státní správa i podnikový sektor. Pomáháme otevírat nové trhy a příležitosti k dosahování vyšších tržeb. Spojená firma převzala to nejlepší z obou dosavadních subjektů a poskytuje smysluplná komunikační řešení, která jsou personalizována, jednoduše aplikovatelná a celosvětově dostupná. Obě firmy mají dlouhou tradici inovací a dokonalého servisu zákazníkům a to pomohlo úspěšnému dokončení jejich fúze.“

Globální poskytovatel komunikačních služeb

Alcatel-Lucent je se svým komplexním a diverzifikovaným portfoliem vzájemně se doplňujících produktů ideálním partnerem pro rychle se vyvíjející oblast transformace sítí. Firma je špičkovým dodavatelem v oblasti IP televize, širokopásmového přístupu, obečne IP sítí, IMS, sítí nové generace a širokého spektra sítí 3G (UMTS a CDMA). S více než 18 tisíci zaměstnanci pracujícími v oblasti služeb disponuje firma největším a nejzkušenějším globálním týmem v oboru. V oblasti tzv podnikových komunikace je Alcatel-Lucent jedničkou v Evropě a celosvětově obsluhuje 250 tisíc zákazníků z řad podniků a státních úřadů.

Celosvětový zásah a místní přítomnost

Alcatel-Lucent se 79 tisíci zaměstnanci má pobočky ve 130 zemích světa a mezi jeho tradiční zákazníky patří stovka největších telekomunikačních operátorů světa. Správně bude nyní společnost rozdělena do čtyř geografických regionů: Asia-Pacific, Europe & North, Europe & South a North America. Přizpůsobí se tak potřebám poskytovatelů služeb, firem a koncových zákazníků na nejrozvinutějších telekomunikačních trzích i v tzv. rychle rostoucích ekonomikách.

Současně vzniká pět podnikových divizí: Wireline Business Group (Skupina fixních telekomunikačních řešení), Wireless Business Group (Skupina bezdrátových řešení), Convergence Business Group (Skupina pro konvergované sítě – operátorský segment), Enterprise Business Group (Podnikové sítě a Service Business Group). Každá divize bude mít decentralizovanou regionální strukturu a bude poskytovat silnou lokální podporu zákazníkům. Některé funkce pro nově vytvořené skupiny budou zajišťovány společně, jako například globální nákup a zásobování, finance, IT, marketing, personální práce, právní služby a komunikace.

„I když se firemní struktura mění, jedno zůstává stejné: náš závazek být stále společností s prvotřídní firemní kulturou, jednat sociálně zodpovědně a spolupracovat se všemi akcionáři,“ říká Patricia Russo.

Bezkonkurenční výzkumná a inovační kapacita

Přibližně 23 ze 79 tisíc zaměstnanců společnosti Alcatel-Lucent pracuje v oblasti výzkumu a vývoje, která zahrnuje i Bell Labs s hlavním sídlem v New Jersey ve Spojených státech. Alcatel-Lucent v roce 2005 investoval do výzkumu a vývoje 2,7 miliardy eur, vlastní 25 tisíc aktivních patentů a nepřetržitě inovuje své produkty a služby tak, aby mohl být partnerem svých zákazníků při zavádění průlomových technologií. Alcatel-Lucent také vede standardizační procesy – šest set jeho expertů se účastní práce ve 130 standardi­začních autoritách o celém světě.

Růst hodnoty akcií

Zásadní synergické efekty spojení se projeví v průběhu tří let od dokončení fúze, a to v oblasti technické podpory, zásobování a nákupu, výzkumu a vývoje, a také celosvětovým snížením počtu zaměstnanců o cca devět tisíc. Očekávaným efektem spojení Alcatel-Lucent je úspora cca 1,4 miliardy eur. Většina restrukturali­začních aktivit by měla být dokončena do 24 měsíců od spojení. V prvním roce po spojení firem je bez započítání restrukturali­začních nákladů a amortizace nehmotného majetku očekáván růst hodnoty akcií.

Vedení firmy

Členy 14-členné rady ředitelů společnosti Alcatel-Lucent jsou Daniel Bernard, W. Frank Blount, Jozef Cornu, Linnet Deily, Robert Denham, Edward Hagenlocker, Jean-Pierre Halbron, Karl Krapek, Daniel Lebègue, Patricia Russo, Henry Schacht, Serge Tchuruk a dva další členové, Sylvia Jay a Jean-Cyril Spinetta, kteří doposud nebyli členy vedení Alcatelu ani Lucentu. Pozorovateli v radě reprezentujícími akcionáře zaměstnaneckého fondu Employee Investment Fund jsou Jean-Pierre Desbois a Thierry de Loppinot.

Alcatel-Lucent představil svoji novou tvář

Praha, 1. prosince 2006 – Společnost Alcatel-Lucent představila nové jméno a logo, která budou reprezentovat největšího dodavatele komunikačních technologií na světě. Nová značka symbolizuje hladké spojení dvou organizací a firemních kultur a záměr firmy obohacovat život lidí prostřednictvím proměny způsobů, jakými svět komunikuje.

„Kombinované jméno firmy Alcatel-Lucent nám umožní zúročit vysokou hodnotu značek obou původních firem,“ říká předseda správní rady Serge Tchuruk. „Spojené jméno firmy vysílá také zprávu našim zákazníkům o kontinuitě našeho působení.“

Nové logo Alcatel-Lucent je stylizovaná verze ručně psaného symbolu nekonečna se zapracovanými písmeny A a L. Vše je plynulé a nekonečné. Fialová barva loga symbolizuje ambici a asociuje tvořivost, moudrost a důstojnost.

„Naše nové logo představuje v budoucnosti nekončící vývoj a náš závazek být silným partnerem našich zákazníků na celém světě,“ uvedla generální ředitelka společnosti Alcatel-Lucent Patricia Russo.