Aktuální situace čínské ekonomiky a trhu

Podle reportu čínského národního statistického úřadu vydaného v Pekingu dosáhl růst hrubého domácího produktu Číny za rok 2004 velmi pozoruhodného čísla +9,5% ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Jedná se o nejvyšší nárůst za posledních 8 let na celkovou hodnotu 1,6 triliónů USD. V roce 2003 činil nárůst GDP +9,3%. S tímto dobrým výsledkem ovšem nekoresponduje výkonnost hlavního čínského akciového indexu China´s Shanghai Composite, který zaznamenal cifru -0,7%.

V odpovědi na tento mohutný vývoj čínské ekonomiky zareagovala čínská národní banka určitým zpřísněním měnové politiky, korekcí množství peněz v oběhu a ubylo příležitostí realizovat úvěr čínským subjektům. Některým bankám tak zdvihla tzv. povinné minimální rezervy (určitá část prostředků bank, které jsou povinny deponovat u centrální banky) a rovněž restriktivně omezila úvěry v citlivých oblastech ekonomiky (auta, ocel, cement, hliník a nemovitosti).

V říjnu 2004 poprvé od roku 1995 došlo rovněž ke zvýšení benchmarkové úrokové sazby (one year lending rate) o 0,27% na úroveň 5,58% p.a. V odpovídající výši byl rovněž navýšen úrok z ročních depozit u bank na niveau 2,25%.

Na rok 2005 se podle různých průzkumů a analýz ukazuje, že předpověď růstu čínského GDP se zpomalí na nějakých 8%, i když i to je stále velmi pěkný výsledek výkonnosti ekonomiky. Je to ekonomika, která má ambice stát se konkurenceschopnou i těm ekonomikách v současné době nejvyspělejším.

V současné době se na amerických akciových trzích obchoduje 43 veřejně obchodovatelných čínských firem ve formě indexu Halter USX China Index vytvořenému Halter Financial Group. Index je kalkulován a distribuován burzou Amex.

V roce 2004 měl předmětný čínský akciový index v USA velmi dobré výsledky ve 4. Q. 2004, kdy zaznamenal zhodnocení 12,64%, nicméně za celý rok 2004 byla jeho výkonnost de facto neutrální (-0,75%).

J. Stoulil
Afin Brokers, a.s.