Aktivity ING Group v České republice a ve Slovenské republice řídí nová výkonná rada

14. listopadu 2001

ING Group chce ještě výrazněji expandovat na český a slovenský trh. Součástí nové strategie, kterou na těchto trzích uplatňuje, je integrace řídících struktur. ING proto od listopadu tohoto roku vytvořila výkonnou radu, která řídí aktivity ING v ČR a SR. Předsedou této výkonné rady se stal Ron van Oijen. Dalším členem výkonné rady byl jmenován Jan Struž, který řídí v České republice a ve Slovenské republice aktivity ING v oblasti služeb pro korporátní klienty. Aktivity spojené s retailovými službami řídí v obou státech třetí člen výkonné rady Ewout Steenbergen.

Jako předseda výkonného rady ING pro ČR a SR byl Ron van Oijen pověřen řízením veškerých aktivit ING v těchto dvou zemích. Z pozice hlavního představitele ING nyní koordinuje jak retailové aktivity ING (například v oblasti pojišťovnictví, penzijního připojištění nebo bankovních produktů) tak služby poskytované korporátní klientele.

„Mým hlavním cílem je pokračovat v budování silné pozice ING na českém a slovenském trhu. Díky propojení aktivit na těchto dvou trzích ještě více posílíme naši efektivitu, což nám vytvoří další příležitosti. V konečném výsledku z toho budou benefitovat naši klienti. Nyní jsme jim například nabídli nové distribučními kanály integrovaný portál ING, telefonické Kontaktní centrum ING, a klientské centrum ING Orange House. Na trh jsme přišli i se zcela novým retailovým bankovním produktem Oranžovým kontem, které je v mnoha ohledech na zdejším trhu unikátní. Budeme pokračovat v další expanzi na retailovém trhu přijdeme například s novými pojišťovacími produkty. Chceme samozřejmě posilovat i svou pozici v oblasti korporátních financí,“ řekl Ron van Oijen.

S aktivitami na českém trhu je Ron van Oijen spjat již od roku 1993, kdy v rámci holandské centrály ING Group měl zodpovědnost právě za Českou republiku. V roce 1995 začal působit přímo v České republice v pojišťovně ING Nationale-Nederlanden a převzal řízení oddělení informačních technologií a pojistné matematiky. Později zastával také pozici manažera v rámci divize služeb klientům a oddělení plánování a kontroly.

V říjnu 1999 byl Ron van Oijen jmenován do funkce generálního ředitele ING Nationale-Nederlanden pro ČR. Pod jeho vedením došlo k integraci řídících struktur ING Nationale-Nederlanden a ING Penzijního fondu. Tuto pozici bude Ron van Oijen zastávat i nadále.

Ron van Oijen absolvoval amsterodamskou univerzitu a je členem Holandské společnosti pojistných matematiků. Před tím, než začal pracovat u ING, byl zaměstnán u společnosti AEGON v nizozemském Haagu a u společnosti Watson Wyatt v San Franciscu.

Jan Struž jako člen výkonné rady ING pro ČR a SR převezme řízení aktivit v oblasti služeb pro korporátní klientelu. „ING měla jak na českém tak i slovenském trhu vždy velmi silnou pozici v korporátním bankovnictví a ve finačních službách poskytovaných velkým klientům. Mým cílem je tuto významnou pozici nejen udržet – chceme nabídnout firemní klientele takové služby a produkty, které budou základem našeho dalšího růstu,“ řekl Jan Struž.

Jan Struž působí v ING od roku 1992. Nejdříve zastával funkci generálního ředitele Internationale Nederlanden Bank, a. s., od roku 1993 pak pozici generálního ředitele ING Bank N. V., pobočka Praha. Generálním ředitelem této banky zůstává Jan Struž i nadále.

Jan Struž vystudoval Vysokou školu ekonomickou – obor ekonomika zahraničního obchodu. V roce 1973 nastoupil do Živnostenské banky, kde působil na různých pozicích mimi jiné jako náměstek generálního ředitele. V roce 1986 byl jmenován do funkce náměstka generálního ředitele pobočky Živnostenské banky v Londýně.

Ewout Steenbergen bude z pozice člena výkonné rady ING ČR a SR řídit retailové aktivity této finanční skupiny v České a Slovenské republice (například v oblasti pojišťovnictví, penzijního připojištění nebo bankovních produktů). „ING klade velký důraz na rozvoj svých služeb pro drobné klienty. Chceme, aby ING nebylo pouze synonymem pro kvalitní retailové pojistné produkty, ale i pro retailové bankovní produkty a jiné finanční služby,“ řekl Ewout Steenbergen.

Pro Group začal Ewout Steenbergen pracovat v roce 1993. V letech 1997 až 2000 zastával funkci vice prezidenta ING Employee Benefits Europe, kde koordinoval evropské aktivity ING v oblasti nabídky zaměstnaneckých výhod firmám. V červnu 2000 byl jmenován do funkce generálního ředitele ING Nationale-Nederlanden ve Slovenské republice, kterou zastává i nadále.

Ewout Steenbergen absolvoval v roce 1993 University of Amsterdam, odbor pojistná matematika. Je členem Holandské společnosti pojistných matematiků V roce 1992 získal díky své práci v oblasti pojistné matematiky tříměsíční studijní pobyt v společnosti Nationale-Nederlanden Financial v kanadském Torontu. V roku 1998 získal titul MBA na University of Rochester (USA) a University Nijenrode (Holandsko). Před nástupem do ING pracoval pro konzultační firmu William Mercer in Amsterdam.

* * *

ING Group působí v 65 zemích světa a má přes 100 000 zaměstnanců. Je jednou z největších finančních institucí v Evropě z hlediska tržní kapitalizace. V České republice a ve Slovenské republice působí od roku 1991. V České republice v rámci skupiny ING Group, působí pojišťovna ING Nationale-Nederlanden, ING Penzijní fond a ING Interinvest. Vedle těchto společností zaměřujících se především na retailové služby zde působí také například ING Bank či ING Investment Management. Ve Slovenské republice je ING Group přítomna například prostřednictvím ING Bank nebo ING Nationale-Nederlanden.