Aktiva ve správě ING Penzijního fondu se ke konci třetího čtvrtletí zvýšila o téměř 49 %

31. října 2002

ING Penzijní fond, který za loňský rok připsal klientům nejvyšší zhodnocení na českém trhu ve výši 4,8 %, zvýšil ke konci letošního září objem spravovaných aktiv o 48,7 %. Růst objemu aktiv, počtu klientů fondu i růst počtu firem, které prostřednictvím ING Penzijního fondu, přispívají svým zaměstnancům na penzijní připojištění, svědčí o upevňování pozice fondu na trhu.

K 30. září tohoto roku spravoval ING Penzijní fond aktiva v celkovém objemu 6,17 mld. Kč. V porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy činila 4,15 mld. Kč, tak došlo k jejich růstu o 48,7 %. V absolutním vyjádření se aktiva spravovaná fondem zvýšila o více než dvě miliardy korun. Stejně dynamicky rostla i celková aktiva ING Penzijního fondu. Meziročně se zvýšila o 44 % na 6,42 mld. Kč.

Čistý zisk ING Penzijního fondu dosáhl ke konci letošního třetího čtvrtletí výše téměř 200,7 milionů korun. Za dvanáct měsíců tak došlo k růstu zisku fondu o téměř 97 %.

K 30. září 2002 měl ING Penzijní fond přes 250 tisíc účastníků. Ve stejném období předchozího roku měl fond téměř 221 tisíc účastníků. Meziročně se tak jejich počet zvýšil o 13,5 %. ING Penzijní fond získal během prvních devíti měsíců tohoto roku téměř 43 685 nových účastníků, jejichž průměrný věk byl 39 let a průměrná úložka 351 Kč.

ING Penzijní fond se výrazně orientuje na spolupráci s firmami. V pololetí tohoto roku více než 26% účastníků ING Penzijního fondu získávalo příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění. Důležité přitom je, že průměrný příspěvek zaměstnavatelů účastníkům ING Penzijního fondu je jeden z nejvyšších na českém trhu – jeho výše byla k 30. červnu 2002 481 Kč měsíčně. Průměr na českém trhu přitom činí 375 Kč měsíčně.

Portfolio ING Penzijního fondu tvořily ke konci třetího čtvrtletí tohoto roku z 51 % státní dluhopisy, z 5 % bankovní obligace a z 16 % podnikové dluhopisy. Akcie byly zastoupeny v portfoliu 7 %, termínované vklady 5 % a pokladniční poukázky 16 %.

ING Penzijní fond připsal svým účastníkům za loňský rok podle metodiky Asociace penzijních fondů ČR zhodnocení ve výši 4,8 %. V porovnání s rokem 2000 tak fond připsal za rok 2001 klientům o 0,4 procentního bodu vyšší zhodnocení – za rok 2000 fond připsal účastníkům zhodnocení 4,4 %.

ING Penzijní fond dosáhl v roce 2001 hrubý zisk 225 mil. Kč (v roce 2000 to bylo 137 mil. Kč). Růst zisku byl doprovázen i růstem objemu spravovaných aktiv či počtu účastníků.

Objem aktiv ve správě ING Penzijního fondu dosáhl k 31. prosinci 2001 výše téměř 5 miliard korun. V porovnání s předchozím rokem jde o růst o 36,2 %. Celkový počet klientů ING Penzijního fondu činil ke konci loňského roku téměř 231 tisíc. Meziročně se jejich počet zvýšil o 18,7 %. V loňském roce získal ING Penzijní fond 64 191 nových účastníků, což je o 36,2 % více než v roce 2000.

Významné postavení na českém penzijním trhu potvrdil ING Penzijní fond i vítězstvím v letošním ročníku soutěže Rhodos v kategorii penzijních fondů. Soutěž Rhodos oceňuje v jednotlivých kategoriích firmy, jejichž image je vnímána jako nejpůsobivější. Vítězství v soutěži Rhodos potvrzuje současně i kvalitu služeb a produktů, které svým účastníkům nabízí ING Penzijní fond.

* * *

ING Group působí v 65 zemích světa a má přes 100 000 zaměstnanců. Z hlediska tržní kapitalizace je jednou z největších finančních institucí v Evropě. V České republice působí od roku 1991. Poskytuje služby v oblasti pojišťovnictví, bankovnictví a správy aktiv přes 400 tisícům individuálních a korporátních klientů. V České republice v rámci skupiny ING Group působí pojišťovna ING Nationale-Nederlanden, ING Penzijní fond, ING Bank, ING Employee Benefits, ING Investment Management, ING Real Estate. Neméně významnými členy skupiny jsou také například ING Lease, ING Baring Private Bank a Baring Communications Equity.