Hlavní navigace

Aktiva s právní vadou

„Kdyby se v cause IPB postupovalo jako v případu Enron a Parmalat, za mřížemi by už byli skuteční vinicí a nehledaly by se záminky k útokům vůči ČSOB“, říká Milan Tománek, mluvčí ČSOB.

Diskuse o aktivech s právní vadou není nová. Již v roce 2000 bylo všem stranám zřejmé, že aktiva IPB nemají hodnotu, jak IPB tvrdila. U většiny z nich byl důvod ekonomický – dlužníci nebyli s to vracet dluhy. Jiná aktiva měla důvod poškození právní – nepořádek IPB v dokumentaci. Nehodnotná aktiva byla konec konců tou pravou příčina, proč IPB nemohla vrátit drobným klientům jejich peníze a zkrachovala.

Zvolená řešení této krize znamenalo, že stát převzal odpovědnost za aktiva IPB. Vláda na návrh tehdejšího ministra financí Rusnoka rozhodla, že na ČKA. budou převedena veškerá aktiva IPB včetně těch, u nichž byly obavy z právních vad. Dnes je v bilanci agentury již pouhý zlomek převedených aktiv. Mezi nimi, a o ty je dnes zájem p. Tlustého i médií, jsou úvěry, jejichž dlužníci se pokouší provést zápočet tzv. Némethovou pohledávkou nebo namítají u soudu, že úvěrová dokumentace je neplatná atd. To v žádném případě nemění nic na faktu, že titu dlužníci úvěr z IPB čerpali a peníze použilili.

Nechápeme náhlé překvapení některých členů DR ČKA nad touto skutečností. ČSOB nemá žádnou odpovědnost za chyby IPB. Tato teze je řídící logikou všech dokumentů podepsaných mezi ČSOB a českým státem zastoupeným MF ČR a ČNB. Takto ji schválil jak ÚOHS, tak Evropská komise při zevrubném posuzování celého aranžmá záchrany IPB, řekl Milan Tománek, ředitel komunikace ČSOB.

Znamená to, že pokud se u některého aktiva prokáží zásadní právní vady, …vypořádá si tuto situaci mezi sebou MFČR a ČKA. ČSOB je pouze pasivní účastníkem takového vypořádání. Takové vypořádání nemá a nemůže mít jakýkoliv dopad do výnosů nebo nákladů ČSOB, uvedl Tománek.

Řešení, o němž se diskutuje a ČSOB ho teprve studuje, by mělo spočívat v jakémsi technickém převodu zbylých aktiv IPB za jejich skutečnou hodnotu, nikoliv za jednu korunu, jak uvádějí zdroje dostatečně neobeznámené s návrhem. ČKA se dnes snaží uměle konstruovat u těchto aktiv jakési pochybení ČSOB, byť tam žádné není, zdůraznil Tománek.

Milan Tománek

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).