ABN Amro A Goldman Sachs uvedly na trh dluhopisy České exportní banky v objemu 150 milionů USD

24. října 2003 banka ABN AMRO společně s druhým aranžérem Goldman Sachs International úspěšně uvedla na trh emisi dluhopisů České exportní banky (ČEB) v objemu 150 milionů USD. Dluhopisy mají splatnost 5 let, jsou úročeny ve výši 3,75 % a jsou kotovány na Lucemburské burze.

Emise dluhopisů ČEB se na trhu setkala s velkým zájmem investorů. Upsáno bylo ze strany zájemců třikrát více, než kolik činil skutečný objem emise. O dluhopisy měli zájem především banky a institucionální investoři z Německa, Velké Británie, skandinávských zemí a zemí Beneluxu. Za úspěchem transakce stojí kromě státní garance i velmi dobré mezinárodní postavení ČEB a aktivní komunikace s investory.

Jan Spurný, ředitel oddělení Finanční instituce a veřejný sektor pražské pobočky ABN AMRO k emisi poznamenal: Navzdory velmi nízké marži jsme při kontaktu s investory zaznamenali velmi velkou poptávku po českém státním riziku. Celá emise se prodala doslova během několika minut. Jsme přesvědčeni, že zájem o riziko českého státu bude i do budoucna velmi silný.

Česká exportní banka s ratingem A-/A1 od S&P/Moody’s je ze zákona garantována Českou republikou. Hlavním záměrem ČEB je podporovat český export a získané prostředky budou použity na financování budoucích exportních transakcí. Miroslava Hrnčířová, členka představenstva a náměstkyně generálního ředitele ČEB dále uvedla: Podařilo se nám získat nové zdroje za velmi příznivých podmínek, v daném segmentu nejvýhodnějších z přistupujících zemí EU. Tuto výhodu použijeme ve prospěch další podpory českého vývozu.