3M dosáhla ve 2. čtvrtletí rekordních tržeb a zisku

Společnost 3M zveřejnila finanční výsledky za druhé čtvrtletí 2007.

Tržby společnosti 3M v tomto čtvrtletí vzrostly o 8 procent, bez opravných položek souvisejících s nedávným prodejem farmaceutické divize o 11,8 procent a poprvé v historii firmy přesáhly 6 miliard dolarů. 3M ve druhém čtvrtletí 2007 dosáhla zisku 917 milionů dolarů neboli 1,25 dolaru na akcii, přičemž ve stejném čtvrtletí minulého roku činil zisk 882 milionů dolarů, resp. 1,15 dolaru na akcii. V těchto výsledcích jsou zahrnuty čisté zisky 18 milionů dolarů či 0,02 dolaru na akcii (a-c) ve druhém čtvrtletí 2007 a 74 milionů dolarů či 0,10 dolaru na akcii (d) ve druhém čtvrtletí 2006, které pochází z operací popsaných v poznámce (a-d). Bez těchto zvláštních položek v obou obdobích vzrostly zisky na akcii o více než 17 procent.

„Naše strategie zrychlení již tak svižného růstu při zachování mimořádné návratnosti evidentně funguje, což dokazují rekordní výsledky druhého čtvrtletí,“ uvádí George W. Buckley, předseda správní rady, president a generální ředitel společnosti 3M. „Ve druhém čtvrtletí vynikla síla portfolia 3M, protože k růstu došlo ve všech segmentech. Zvlášť výborných výsledků dosáhly divize Bezpečnosti, zabezpečení a ochrany a Zdravotnictví. Vzhledem k výsledkům v první polovině roku navyšujeme odhad zisku pro rok 2007.“

„V tomto čtvrtletí se nám podařilo dosáhnout vynikajícího růstu tržeb a provozního zisku při současném zvyšování investic v klíčových oblastech, jako je výzkum a vývoj, prodej a marketing, rozšiřování a zjednodušování globálního dodavatelského řetězce, což je předpokladem k zajištění dlouhodobě vysokého růstu,“ dodává George W. Buckley. „Naši lidé, rozsáhlá technologická základna a přítomnost na globálním trhu mi dává důvěru v naše schopnosti dále zrychlit růst a dosáhnout dlouhodobě vysoké návratnosti finančních prostředků.“

• Nárůst tržeb snížily o 3,8 procenta opravné položky související s prodejem značkové farmaceutické divize.
  • Vykázaný provozní zisk v tomto čtvrtletí vzrostl o 18,8 procent na 1,4 miliardy dolarů. Po odečtení zvláštních položek (a-d) ve druhém čtvrtletí roku 2006 a 2007 provozní zisk vzrostl o 12,3 procenta.
  • Vykázaný zisk na akcii 1,25 dolaru vzrostl ve srovnání s rokem 2006 o 8,7 procent, a to včetně zvláštních položek (a-d) ve druhém čtvrtletí roku 2006 a 2007. Bez nich pak zisk na akcii vzrostl o více než 17 procent.