3 miliony platebních karet Visa v našich peněženkách

82% navýšení výdajů a 65% nárůst počtu transakcí při platbách u obchodníků svědčí o tom, že Češi stále častěji využívají výhod bezhotovostního placení. Počet kreditních karet se meziročně zvýšil o 145 %.

Praha, 17. prosince 2003 – Asociace Visa International dnes oznámila, že její členské banky v České republice společně vydaly už 3 miliony platebních karet Visa.

Úrovní penetrace platebních karet Visa je Česká republika srovnatelná s nevyspělejšími státy Evropské Unie a procentuálně je na tom lépe než Itálie, Belgie, Nizozemsko nebo Německo. Věřím, že Česká republika brzy srovná krok s EU i co se týče používání karet. Poslední výsledky ukazují, že držitelé platebních karet postupně mění své návyky při nakupování a že Čechům bezhotovostní platby vyhovují. Lidé už neplatí kartami jen vysoké částky, ale stále častěji je používají k běžným každodenním nákupům v supermarketech, u čerpacích stanic a v restauracích, uvedl Miloslav Kozler, manažer pro Českou republiku asociace Visa International.

Celková hodnota transakcí u obchodníků v 12měsíčním období končícím 30. září 2003 vzrostla o 82 % a dosáhla výše 26,8 miliardy Kč (přes 1 miliardu USD). Držitelé karet Visa uskutečnili přes 24 milionů transakcí, což oproti předchozímu roku představuje nárůst o 65 %. Přestože nejpopulárnějším produktem v České republice jsou debetní karty Visa Electron (k 30. září jich bylo v oběhu 2 401 533), výrazně roste poptávka zejména po kreditních kartách. Počet kreditních karet Visa se za uplynulý rok zvýšil o 145 % na 117 279. Tento masivní nárůst svědčí o tom, že čeští spotřebitelé vítají výhody spojené s nakupováním prostřednictvím úvěrových produktů: je zde možnost splácet ihned a využívat bezúročná období, ale také splácení úvěru rozložit tak, aby neohrozilo rozpočet.

Členské banky v České republice nabízejí stále širší sortiment nových platebních produktů Visa, což znamená, že si soukromé osoby i firmy mohou vybrat přesně takovou kartu, jaká jim vyhovuje, dodává Kozler.

Vysoká popularita platebních karet souvisí rovněž s tím, že se stále zvyšuje počet terminálů, kde lze kartou zaplatit. K 30. září 2003 bylo v České republice přes 42 600 obchodníků, kteří přijímají karty Visa. Počet bankomatů vzrostl na 2 440.