Téměř 26,7 milionů dokumentů přijala ČSSZ elektronicky

Pro komunikaci s úřady lidé a firmy stále víc používají počítač a internet. Potvrzuje to fakt, že 71,5 % organizací s více než 25 zaměstnanci elektronicky podává (e – Podání) dokumenty České správě sociálního zabezpečení. Ke konci letošního prvního pololetí tak ČSSZ přijala téměř 26,7 milionů dokumentů elektronicky (přesně 26 675 032). Kdyby tyto dokumenty přišly v papírové podobě a daly by se na sebe, vznikla by hromada papíru téměř 3,3 km vysoká o váze víc než 100 tun. Organizace či OSVČ mohou elektronicky podávat dokumenty prostřednictvím Portálu veřejné správy (PVS), či na CD nebo disketě.

Ke 30. červnu 2008 se na e – Podání ČSSZ zaregistrovalo celkem 49 576 organizací, z toho jich 21 598 zaměstnávalo více než 25 zaměstnanců. Těchto tzv. velkých organizací přitom koncem června bylo 30 191 a zaměstnávaly celkem 3 324 328 lidí. V praxi to znamená, že už 71,5 % tzv. velkých organizací využívá e – Podání ČSSZ. Formuláře elektronicky podává také 27 978 malých organizací (do 25 zaměstnanců) a 1 336 osob samostatně výdělečně činných.

e – Podání dokumentů ČSSZ umožňuje od roku 2005. Nejdříve začala elektronicky přijímat evidenční listy důchodového pojištění (ELDP), později také přihlášky a odhlášky zaměstnanců k nemocenskému pojištění (P/O). Od ledna 2006 rozšířila tuto službu o Přehledy o příjmech a výdajích osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Výhody e – Podání jsou například: dostupnost 24 hodin denně 7 dní v týdnu, či možnost okamžité opravy a nového podání. Rovněž není nutné řešit problémy vznikající při tisku do tiskopisů ČSSZ. Samozřejmostí pak je vysoká míra bezpečnosti.

Aktuální informace v elektronické podobě z oblasti nemocenského i důchodového pojištění jsou nezbytné pro registr pojištěnců, který vede ČSSZ a v kterém má každý pojištěnec své individuální konto (IKP). Lidé si mohou jednou ročně požádat o výpis z IKP, jedná se o tzv. informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP). Díky němu si může každý průběžně kontrolovat své pojištění. Od roku 2006, kdy ČSSZ začala IOLDP klientům posílat, do 30. června 2008 poskytla ČSSZ lidem už 256 965 IOLDP. Jak o výpisy z dob pojištění žádat, se dozvíte na http://www.cssz.cz/…ojisteni.htm. Na jiné adrese, a to http://www.cssz.cz/cz/e-podani/, jsou podrobné informace k samotnému e – Podání.