100. výročí dálkového letu Jana Kašpara a Petr Vok z Rožmberka na stříbrných mincích České národní banky

[Tisková zpráva] Bankovní rada České národní banky dnes schválila výtvarné návrhy dvou pamětních stříbrných mincí.

První mince připomene 100. výročí prvního dálkového letu průkopníka české aviatiky Jana Kašpara mezi Pardubicemi a Prahou. Druhá je věnovaná 400. výročí úmrtí významného českého šlechtice Petra Voka z Rožmberka.

Autorem vítězné předlohy stříbrné dvousetkoruny s motivem dálkového letu Jana Kašpara je Josef Šafařík. Komise pro posuzování návrhů na české peníze doporučila výtvarný návrh Josefa Šafaříka za nejoriginálnější řešení lícní i rubové strany, neotřelé použití negativního písma a celkově kvalitně vyplněnou plochu obou stran. Bankovní rada ČNB výběr odborné komise potvrdila.

V případě pamětní stříbrné dvousetkoruny tématicky věnované poslednímu členovi šlechtického rodu Rožmberků Petru Vokovi využila bankovní rada svého práva změnit rozhodnutí odborné komise a jako vhodnější k realizaci vybrala kombinaci návrhu lícní strany od Jaroslava Bejvla (druhá cena v soutěži) a rubové strany od Petra Horáka (třetí cena v soutěži). Bankovní rada zároveň doporučila sjednotit písmo rubové strany mince s lícní a odebrat na rubové straně ztvárnění růže mezi letopočty.

Výtvarné návrhy mincí vzešly z veřejné anonymní soutěže. Obě mince jsou součástí emisního plánu České národní banky na léta 2011 až 2015.

Výjimečnou příležitostí k získání detailních informací o výrobě pamětních mincí bude připravovaný Den otevřených  dveří  České  národní  banky,  který  se  pro  veřejnost uskuteční 12. června 2010 od 9:00 do 15:00 hod.