Vlákno názorů k diskusi Pojištění vkladů
Jana J. (neregistrovaný)
2. 2. 2009 0:59
Jsou pojištěné i úroky?
Mám otázku, na kterou mi nedovedli 100% odpovědět: Vztahuje se na 100% pojištění vkladů i na pojištění úroků z vkladů, o které se vklad navyšuje ? Tzn. bude mi navrácena uspořená částka včetně úroků z vkladu ?
2. 2. 2009 1:04
Re: Jsou pojištěné i úroky?
Ano, vklady jsou pojištěné včetně úroků vypočtených ke dni zahájení plateb. Fond poté musí zahájit výplatu náhrad do 3 měsíců od data oznámení o neschopnosti pojištěné instituce dostát svým závazkům. Na webu Fondu pojištění vkladů se doslova uvádí, že jsou pojištěny veškeré vklady jak fyzických, tak právnických osob, vedené v pojištěných institucích v české nebo cizí měně, včetně úroků. http://www.fpv.cz
tata (neregistrovaný)
4. 2. 2009 8:56
Já bych prosil, aby pisatelé nezaváděli nesprávnými informacemi¨o pojištění vkladů. Novela zákona o pojištění vkladů , byla schválena v parlamentu a senátu , byla podepsána presidentem a nabyla účinnosti. Bohužel nevstoupila v platnost protože dodnes nebyla vydána v tisku a žádný zákon který není vydán v tisku není platný. To znamená že Vaše vklady jsou stále pojištěny do výše 25000 Eur dokud nový zákon nenabyde platnosti dnem výdání v tisku.
Pistael odkazuje na www.fpv.cz , ale pokud bude čtenář číst pozorně tak se dozví přesnou výši pojištění vkladů , která je v současné době platná podle stávajícího zákona.
Vypadá to tak, že se panu Kalouskovi podařil husárský kousek a lidé žijí v domění že jejich vklady jsou již pojištěny na 50 000 eur. Protože kdyb se něco přihodilo nedej bože v některé bance , tak by se všichni vykrucovali. Vláda by tvrdila že zákon byl schválen , ale že bohužel ve státním vydavatelství nebyl ještě zákon vydán , ale za to nemohou oni. A tak by jsme zaplakali , ale stát by si pomohl. Vážení je na pováženou kdo neustále vodí lidi za nos. Pane Chvatal doufám že patříte pouze k těm co rádi diskutují aniž by byli inbformováni a že jste neměl v úmyslu zavádět lidi do nepravd.
Pistael odkazuje na www.fpv.cz , ale pokud bude čtenář číst pozorně tak se dozví přesnou výši pojištění vkladů , která je v současné době platná podle stávajícího zákona.
Vypadá to tak, že se panu Kalouskovi podařil husárský kousek a lidé žijí v domění že jejich vklady jsou již pojištěny na 50 000 eur. Protože kdyb se něco přihodilo nedej bože v některé bance , tak by se všichni vykrucovali. Vláda by tvrdila že zákon byl schválen , ale že bohužel ve státním vydavatelství nebyl ještě zákon vydán , ale za to nemohou oni. A tak by jsme zaplakali , ale stát by si pomohl. Vážení je na pováženou kdo neustále vodí lidi za nos. Pane Chvatal doufám že patříte pouze k těm co rádi diskutují aniž by byli inbformováni a že jste neměl v úmyslu zavádět lidi do nepravd.
4. 2. 2009 10:10
Otázka nezněla, na kolik jsou pojištěné vklady, ale zda jsou na 100 % pojištěné i úroky. Tím pisatelka nemyslela matematicky 100 % částky, ale toto číslo bylo synonymem pro ujištění, naprostou jistotu. O výši pojištěných vkladů dotaz nepadl. A odpověď je tak správně, úroky jsou zcela jistě (na 100 % mého tvrzení) pojištěny. Jejich výše už je věc jiná.
Husarský kousek pana Kalouska by se zapsal do historie, kdyby teď opravdu některá z bank a záložen padla. Docela by mě zajímalo, co by se dělo a kdo se na koho bude vymlouvat :-)
Husarský kousek pana Kalouska by se zapsal do historie, kdyby teď opravdu některá z bank a záložen padla. Docela by mě zajímalo, co by se dělo a kdo se na koho bude vymlouvat :-)
4. 2. 2009 12:18
Dobrý den, vklady jsou pojištěny až do částky odpovídající 50 000 EUR pro jednu oprávněnou osobu u jedné banky. Novela zákona o bankách, která pojištění vkladů navyšuje (konkrétně předpis 433/2008 Sb.), nabyla účinnosti dne 15. 12. 2008 a stejného dne byla zveřejněna i ve Sbírce zákonů (částka 140/2008 Sb.).
viz. http://www.mvcr.cz/soubor/sb140-08-pdf.aspx
Vaše vklady jsou tedy pojištěny až do částky 50 000 EUR již měsíc a půl.
viz. http://www.mvcr.cz/soubor/sb140-08-pdf.aspx
Vaše vklady jsou tedy pojištěny až do částky 50 000 EUR již měsíc a půl.
kyberpunker (neregistrovaný)
6. 2. 2009 17:31
Cituji Vás:"A tak by jsme zaplakali , ale stát by si pomohl".
Můžete mi sdělit jak by si stát pomohl? Stát totiž za vklady neručí! Ručí za ně FPV.
Můžete mi sdělit jak by si stát pomohl? Stát totiž za vklady neručí! Ručí za ně FPV.
uživatel si přál zůstat v anonymitě
15. 2. 2009 9:13
Nerozumím Vaší diskusi, týkající se platnosti zákona. Změna byla uveřejněna ve Sbírce zákonů v částce 140 a rozeslána 15.12.2008.
antitata (neregistrovaný)
1. 3. 2009 18:12
Tato, tato, prosíš pisatele, aby nezaváděli nesprávnými informacemi a sám děláš totéž. Tak se probuď ze svých meditací a podívej se na http://www.mvcr.cz/soubor/sb140-08-pdf.aspx. Podobné chytrolíny mám opravdu rád. Nadělají víc škody, než užitku.
4. 2. 2009 9:03
k vašemu dotazu na toto téma přesně odpovídá zákon z roku 1992 o bankách.
váš dotaz na pojištění vkladů byl špatně zodpovězen. Vklady jsou pojištěny neustále na 25000 eur dokud nevstoupí nový zákon v platnost a to bude dnem vydáním v tisku.
váš dotaz na pojištění vkladů byl špatně zodpovězen. Vklady jsou pojištěny neustále na 25000 eur dokud nevstoupí nový zákon v platnost a to bude dnem vydáním v tisku.
guest (neregistrovaný)
2. 3. 2009 9:38
Na stránkách ING se píše, že vklady na ING kontu jsou pojištěny do částky 100 000 Euro ve výši 100procent. Rozumím tomu tak, že pokud by to krachlo, i když podle našich zákonů ING nemusí, vyplatila by mi vklad až do výše 100 000 Euro. Je to tak?
Speedy (neregistrovaný)
11. 3. 2009 10:08
Dobrý den, mohl by mi někdo uspokojivě odpovědět, jtejně tak jako kolegovi předemnou.
Moje otázka se týká toho, co když padne zahraniční banka, která působí v ČR, ale není pojištěná u FPV. Konkrétně mi jde o mBank. Peníze by mi potom přišly z Polska nebo jak by to bylo? Děkuji
Moje otázka se týká toho, co když padne zahraniční banka, která působí v ČR, ale není pojištěná u FPV. Konkrétně mi jde o mBank. Peníze by mi potom přišly z Polska nebo jak by to bylo? Děkuji