Internet Info, s.r.o. Lupa Měšec Podnikatel Root Zdroják DigiZone Slunečnice Vitalia TopDrive KupDnes Navrcholu NovýTarif Dobrý web Weblogy Woko Jagg Computer.cz SK: MojeLinky

lichvarska smlouva o pujcce

prazskej demon
prazskej demon
5. 8. 2009 14:55

lichvarska smlouva o pujcce

Dobrý den, nevím zda je tato situace vůbec řešitelná, ale zkusím se zeptat zde. Jde o osobu která dluží z období podnikání různým institucím, FU, pojišťovně a také jiným, možná i soukromým zdrojům. Tato osoba vzala svou pětasedmdesátiletou matku, důchodkyni, k jakémusi člověku a nechala ji podepsat Smlouvu o společné půjčce. Půjčili si tedy spolu, dotyčný i matka 200000,- s tím že tuto částku musí společně a nerozdílně vrátit do dvou měsíců, v případě nesplacení si věřitel nárokuje smluvní pokutu 3000,- denně. Obě osoby ručí svým veškerým majetkem. Peníze samozřejmě nevrátili. Ta stará paní bydlí v bytě který je v majetku Společnosti vlastníků (má podíl v této společnosti) a věřitel ji nutí aby na něho sůj podíl převedla. Zkoušeli jsme i cestu Osobního bankrotu ale v poradně nám sdělili že to není případ kdy by mohl být osobní bankrot vyhlášen. Nevíme co dál, exekuci se zřejmě nevyhneme, ale zajímá mě jestli je jednání věřitele zákonné a jestli může byt, resp. podíl ve společnosti vymoci soudní cestou. Děkuji za jakoukoliv odpověď..
Avathar
Avathar (neregistrovaný)
5. 8. 2009 18:06 Nový

smlouva

celé vlákno
Pokud se ve smlouvě paní podepsala pod "společně a nerozdílně" může si věřitel vybrat, po kom bude celou svoji pohledávku vymáhat. Pochopitelně si vybere toho, kdo něco má. Od něj si může "stáhnout" celý dluh a je jen na schopnostech toho postiženého, zda příslušnou část sám vymůže ze spoludlužníka. Doporučuji vám poradit se buď s advokátem nebo se obrátit na nějakou občanskou poradnu, kde mají k dispozici právníky (zdarma) a točit se na tom, že 75 letá paní byla k podpisu přinucena, nevěděla co podepisuje a byla uvedena v omyl proto, aby mohla být připravena o byt - což sz toho zjevně kouká. Také ten úrok vypadá, že by mohl být napaden jako v rozporu s dobrými mravy
Kam
Kam (neregistrovaný)
8. 8. 2009 13:16 Nový

Re: smlouva

celé vlákno
Jen k těm dobrým mravům: Nejsem si jist, že je možné úrok napadnout právní cestou pouze pro rozpor s dobrými mravy. To to dotyčný vůbec neměl podepisovat... Podle občanského zákoníku může být ale smlouva soudem prohlášena za neplatnou, pokud její obsah je "v rozporu s dobrými mravy" a (kumulativně k tomu) byla "uzavřena za nápadně nevýhodných podmínek". Co tyhle pojmy ale v praxi znamenají je mi záhadou (bude to někde v judikatuře).
Patrik Chrz aura:93
9. 8. 2009 7:26 Nový

Re: smlouva

celé vlákno
Provident pracuje s úroky 200 % p. a. a možná i vyššími a zatím to nevypadá, že by měl nějaké problémy se soudy.

Každopádně pokud "postižená" místo toho, aby projevila nějakou snahu úvěr splácet bude jen čekat, co se bude dít, tak se čím dál více přibližuje stavu kdy o ten byt přijde.
Sten
Sten (neregistrovaný)
5. 8. 2009 19:52 Nový

Pokuta není lichvářský úrok

celé vlákno
Úrok je to, co se platí za půjčení peněz na dohodnutou dobu. Pokud peníze nevrátíte a máte půjčku na dobu určitou, pak po uplynutí té doby mohou nastoupit pokuty a 1,5 % (3 000 z 200 000) z dluhu denně je celkem normální pokuta.
já
(neregistrovaný)
5. 8. 2009 21:32 Nový

Re: Pokuta není lichvářský úrok

celé vlákno
1,5% denně je 550%/rok
bohuslav komín
7. 8. 2009 18:28 Nový

daň ze zesluneční elektrárny na rodinném domku

celé vlákno
podle zákona č.586/1992Sb §4 od.e) jsem ovobozen od daně v roce vněmž byla poprvé uvedena do provozu a v beprostředně následujících pěti letech.Jsem tedy povinen podávat daňove přiznání?Pokud ano jakým způsobem mám toto ovobození do příznání vyjádřit. Na D.úřadě mně neporadily. Pokud mám správnou informaci odpisi této ivestice musím rozloži na období 5 let toto období seumístí až po těchto dańových prázdninách?
bohuslav komín
7. 8. 2009 18:34 Nový

daň ze sluneční elektrrárny na rodinném domku

celé vlákno
Omlouvám se za umístění dotazu do nsprávné rubryky. Děkuji
uživatel si přál zůstat v anonymitě
9. 8. 2009 8:09 Nový

RE: lichvarska smlouva o pujcce

celé vlákno
Velmi děkuji za všechny odpovědi....tot všechno je samozřejmě pravda, začali jsme to řešit po splatnosti tudíž pozdě. Zeptala bych se tedy takto: je možné nějakým způsobem dosáhnout toho, aby se alespoň v případě, že začnou částku splácet (přestože ve smlouvě stojí že bude splacena jednorázově plná částka), dalo zastavit narůstání té pokuty? 3000 denně většina lidí nevydělává..chci říct že když každý měsíc naroste dluh cca o 90000 tak to nemají šanci nikdy zaplatit...
Chtěla jsem se ještě zeptat jak je to s tím bytem...považuje se její členství ve Společnosti vlastníků za reálný majetek, který po té paní může exekuce vymoci? Věřitel, resp. ten člověk kterému smlouvu podepsali, tu paní nutí aby na něj byt převedla, je tohle vůbec legální?
10. 8. 2009 6:53 Nový

celé vlákno
Bohužel je to na dohodě s věřitelem a jestli nebude mít zájem se dohodnout, máte smůlu. Každopádně doporučuji co nejdříve vstoupit v jednání. Nic ho nenaštve víc, než jednání "nic nezaplatím, nic nemám".

Jestli je to "společneství vlastníků", tak má klasický byt v osobním vlastnictví, který je zapsán v katastru nemovitostí. Exekucí lze postihnout i podíl v bytovém družstvu, ale ne tak jednoduše jako to osobní vlastnictví.
prazskej demon
10. 8. 2009 15:17 Nový

celé vlákno
no já nevím, členství ve společnosti přece není totéž jako osobní vlastnictví, tato společnost nemá zcela zaplacen pozemek na kterém dům stojí, a ani v bance to nepovažují za nemovitost aby se bytem dalo ručit, nedá se tedy ani legálně prodat...
10. 8. 2009 16:05 Nový

celé vlákno
Buď jde o bytové družstvo a tím pádem vlastní členský podíl a nebo jde o byt v osobním vlastnictví a tím pádem je členem Společenství vlastníků bytových jednotek (povinnost ze zákona u domů s větším počtem bytových jednotek).
Každopádně obojí je postihnutelné exekucí. V případě, že by šlo o bytové družstvo může svoje členská práva ještě rychle na někoho převést (je to otázka 2 x 30 Kč za podpis na obecním úřadě), pokud jde o byt v osobním vlastnictví, jak je možné, že na něj je již podaný návrh na exekuci.
prazskej demon
13. 8. 2009 9:19 Nový

celé vlákno
Díky za odpovědi....byt už samozřemjmě převedli a paní z bytu odhlásili, ale až po době splatnosti a to je údajně právně napadnutelné. V jedné poradně nám také radili podat trestní oznámení pro podvod, že je to jediný způsob jak ji z toho vyvázat, to má ale hodně nejistý výsledek...
13. 8. 2009 9:23 Nový

celé vlákno
Každopádně paní by měla začít co nejrychleji splácet, minimálně jistinu. Protože pak může být z podvodu nařčena ona.
prazskej demon
13. 8. 2009 11:52 Nový

celé vlákno
Nikdy ty peníze neviděla, což by se dokázat dalo...a jak věřitel (ja to známý jejího syna) tak její syn moc dobře věděli že ani ona v důchodu a ani její syn(dluží kam se podívá, zmíněnému věřiteli už nemalé peníze z minulosti) nebudou moct splácet..je z toho přece úplně jasné že je to namířené proti ní...ještě když ji nutí aby převedla byt na toho věřitele..to není legální způsob vymáhání dluhu (i s pokoutami zdaleka nedosahuje hodnoty bytu). Prijde mi to spíš jako vydírání.
13. 8. 2009 13:51 Nový

celé vlákno
Podle mě to z její strany skutkovou podstatu podvodu naplňuje - stala se spoludlužníkem částky, která byla určena synovi a ona o tom věděla a souhlasila s tím. V době, kdy mělo dojít ke splacení nejen že nic nezaplatila, ale ještě se úmyslně zbavila majetku a nejeví jakoukoliv ochotu splácet. Takhle by na to dle mého názoru nahlížel soud.
A vzhledem k jejímu věku by v podstatě jakýkoliv trest mohl znamenat doživotí :(. Rozhodně doporučuji vstoupit s věřitelem do jednání a nabídnout nějaké srovnání dluhu (např. tím, že by si vypůjčila jinde za méně lichvářských podmínek - např. od toho, na koho ten svůj byt převedla - protože ten mu již zcela jistě zůstane).
prazskej demon
13. 8. 2009 15:41 Nový

celé vlákno
dobře...ona smlouvu ale u sebe nemá, má ji syn a nechce poskytnout ani kontakt na toho věřitele. Byt převedli na člena rodiny, nikomu z rodiny ale žádná banka ani společnosti Provident nebo Cofidis nepůjčí (zkoušeli si vypůjčit peníze hned na začátku ale nebylo zkrátka kde). Nechápu ale proč tím, že si někdo vypůjčí peníze, se dopouštěl podvodu (ano, ten převod bytu až poté byla chyba, ale jinak problémy se splácením má hodně lidí a podvodu se tím nedopouští). Tím podvodem jsem myslela spíše podvod ze strany jejího syna. Navíc, manželka syna má byt který získala za dobu jejich manželství. Polovina je tedy syna. Nemůže přeci nutit ji vzít na sebe celou částku když sám určitý majetek má akorát nechce dostat do špatné situace manželku
13. 8. 2009 16:06 Nový

celé vlákno
Zákon nakonec vykládá soud, takže zde je to jen taková akademická debata. Napsal jsem, jak by se na to soud mohl dívat.

Ona si (spolu)vzala půjčku se svým synem, kterou ale neměla v úmyslu nikdy splatit (to že všechny peníze dala synovi není důležité). Když došlo ke splatnosti půjčky tak se zbavila majetku, který by jí mohl být exekucí zabaven, aby se vyhnula splacení půjčky a půjčku nesplácí ani částečně. Podle mě to veškeré znaky úvěrového podvodu plně splňuje.
Avathar202202
Avathar202202 (neregistrovaný)
14. 8. 2009 14:00 Nový

celé vlákno
Podstatná je větička ze smlouvy "společně a nerozdílně" která umožňuje věřiteli si vybrat, od koho bude celý dluh požadovat, vzájemné vypořádání mezi dlužníky je pak už pouze jejich problém, který se věřitele nijak netýká.
k
k (neregistrovaný)
14. 8. 2009 15:57 Nový

celé vlákno
"Spolecne a nerozdilne" pujcit je totez co "spolecne a nerozdilne" vratit?
14. 8. 2009 16:14 Nový

celé vlákno
Jak už bylo řečeno, věřitel může požadovat splnění závazku v libovolném poměru po obou dlužnících.
Dlužník, který zaplatil větší část z dluhu (popř. celý dluh), může (ale až po zaplacení, "Černého Petra" drží v rukou on) poměrnou část požadovat po tom druhém. Věřiteli do toho ale už nic není.

Pokud dlužník učiní nějaké úkony k tomu, aby zabránil splacení závazku (zcizení majetku) lze to kvalifikovat jako "poškozování věřitele" a pokud se prokáže, že již odpočátku neměl v úmyslu úvěr zaplatit tak i "úvěrový podvod".

(Jen doplnění - zcizení majetku není odcizení (krádež), ale převedení (i za úplatu) na jinou osobu. Podle mě se ta paní minimálně trestného činu "poškozování věřitele" dopustila).
k
k (neregistrovaný)
14. 8. 2009 18:03 Nový

celé vlákno
dobře..a myslíte že by soud nepřihlédl k jejímu věku (75), skutečnosti že je to její syn a pravděpodobně jednala pod psychickým nátlakem (její syn si to půjčil zřejmě s tím aby zaplatil jiný dluh, pokud vím, ujišťoval ji že to určitě včas zapatí) a k tomu že on má dlohodobě potíže s neplacením dluhů jejichž výše bude je přes milion? Vznikly mu za nejasných okolností při podnikání s tímto věřitelem (šlo o nějakou stavbu ke které neexistuje vůbec žádná dokumentace)..omlouvám se že se v tom pořád šťourám..jsem vděčná za odpovědi, ale pořád se mi nechce věřit že to nemá řešení
14. 8. 2009 18:45 Nový

celé vlákno
Všechno je možné, může dostat trest v dolní hranici trestní sazby nebo trest podmíněný popř. peněžitý. Ale daleko více než na jejím věku bude záležet na její ochotě dluh uhradit. Pokud se před soudem ukáže, že dosud nezaplatila ani korunu, tak bude mít dost těžkou pozici, daleko lepší je splácet i malou částku (třeba jen několik tisíc měsíčně) než vůbec nic - protože to pak nahrává domněnce, že to takto plánovala již od začátku.
14. 8. 2009 19:01 Nový

celé vlákno
Ještě bych doplnil.
Právník věřitele by mohl přesvědčit soud, že to ona a její syn předem plánovali - vypůjčit si peníze a pak je nesplatit spoléhajíc právě na její vysoký věk a shovívavost soudu - její jednání (zcizení majetku a nesplácení dluhu) by tomu odpovídaly.
Je třeba si uvědomit, že z právního hlediska je tím nejhorším v celém sporu ona. Měla majetek a zbavila se ho a má příjem (důchod) a nic nesplácí. Syn, který je bez příjmu (předpokládám, když si pořád půjčuje) a bez majetku se vlastně ničeho závažného nedopustil - prostě nesplácí, protože na to nemá (ani příjem, ani majetek).
Ale třeba bude mít paní "štěstí" a umře dřív, než dojde k rozhodnutí soudu :(
Suschi
Suschi (neregistrovaný)
16. 8. 2009 19:17 Nový

celé vlákno
Syn vzal svou mámu k nějakému muži a ta podepsala smlouvu... .
To zní jako pěkná svinárna ze strany synka.
Mamince se to asi líbit nebude, předpokládám, že nechce svého kluka ,, vymáchat ,, .
Ale měla by zajít za advokátem, který se specializuje na trestní právo. A domluvit se sním, jakou by to mělo šanci, kdyby prostě prohlásila, že si není vědoma toho co podepsala, že jakožto matka věřila svému synu, který ji nevědomky zatáhl do této situace.
Nevěděla jsem co podepisuji, syn mi lhal, (možná) ten co mi půjčil mi lhal, popřípadě mi byli zatajeny důležité informace.
Ovšem, kterému rodiči by se chtělo toto podstupovat... . Opravdu nechutné.
k
k (neregistrovaný)
16. 8. 2009 19:44 Nový

celé vlákno
bohužel...u podpisu smlouy byl pořízen notářský zápis o tom že oba zúčastnění vědí co podepisují (ona to opravdu věděla...ale ve svém věku už nemá moc soudnost a asi zcela nedomyslela následky...jednak jí syn prosil že nemá jinou možnost a také ji ujišťoval že to vrátí a že o nic nejde). Dále musím dodat že ona rozhodně nic proti synovi podnikat nechce, jen zbytek rodiny se snaží vymyslet nějaké řešení. Třeba to tak nevypadá, ale z mého pohledu je synáček nestydatý zmetek který nechá svou starou matku, co se o něj celý život stará a kvůli jehož průšvihům už musela prodat jeen barák, tahat po soudech..
16. 8. 2009 20:21 Nový

celé vlákno
Každopádně jak už jsem psal, urychleně začít alespoň částečně splácet a pokusit se s věřitelem dohodnout na nějakém řešení. Protože jestli na ní podá trestní oznámení (úvěrový podvod a poškozování věřitele), tak je v háji.
16. 8. 2009 20:23 Nový

celé vlákno
I kdyby trestní oznámení na syna podala, tak na její povinnosti splatit dluh to nic nemění. A nic to nemění ani na tom, že se dopustila poškozování věřitele. Snad jen z úvěrového podvodu by se tím mohla vyvléci.
k
k (neregistrovaný)
16. 8. 2009 21:53 Nový

celé vlákno
no jo..prevest byt byla hloupost, nevedeli jsme co mame delat...muzeme ho prevest zpatky, ten napad vzesel od rodiny ne od te pani...nicmene..jak uz jsem psala...nasli jsme podle udaju na smlouve sidlo firmy veritele..ale internetove stranky nefunguji, kontaktovali jsme ho tedy pisemne..bez odezvy (pujcoval penize jako soukroma osoba, ne firma) a jeji syn nam telefon dat nechce..dohodnout s nim se tedy nemuzem..posilat mu par tisic mesicne muzeme..ale pri narustani dluhu o devadesat mesicne to nema moc smysl..prot jsem se na zacatku ptala jestli se da nejak zastavit narustani dluhu (zacit treba soudni rizeni)..take nas napadlo sepsat smlouvu ze ta stara pani splaci dluh osobe na kterou byt prevedla a tim uspokojuje ednoho veritele..
16. 8. 2009 22:57 Nový

celé vlákno
Tak určitě to nenechat spát. Poslat doporučený dopis (s doručenkou) a všechny známé adresy věřitele s žádostí o nějakou formu jednání/dohody (podací lístky, případě doručenky si schovat).
Protože momentálně jste se (tím převedením bytu) dostali do docela velkého průšvihu, jestli on podá trestní oznámení, tak jste v háji.
Řešením je prodej bytu a co nejrychlejší uspokojení věřitele.
Celkem nechápu tu zmínku "že se snažil přinutit jí, aby na něj byt převedla" a zároveň že na něj nemá kontakt - tak nějak s ním snad jednala, ne?
Další možností je poslat nějaké peníze na jeho účet a do zprávy pro příjemce dát, aby se s ní spojil.
Ty peníze mají smysl v tom, že ona prokáže, že má v úmyslu dluh splácet - velmi důležité pro případné soudní řízení (úvěrový podvod).
prazskej demon
16. 8. 2009 23:17 Nový

celé vlákno
no on s nim jedna jen ten jeji syn...to je jedno...snad pomuze ze zacnem splacet...diky..
17. 8. 2009 8:30 Nový

celé vlákno
No vzhledem k tomu, jakým způsobem je zde ten syn prezentován, tak bych tomu moc nevěřil a raději bych vstoupil do jednání s věřitelem osobně.
Ideální by bylo, pokud by se podařilo dojednat nějaký splátkový kalendář tak, aby dluh už nenarůstal (a nebo ne tak rychle jak rychle bude splácen).
k
k (neregistrovaný)
17. 8. 2009 10:21 Nový

celé vlákno
Samozřejmě zkusíme domluvit se s věřitelem, ale stejě si myslím že nebude ochoten přistoupit na splátkový kalendář. Myslím že bude čekat (a ani nebude muset dlouho) až dluh naroste tolik aby na něj stejně byt přepsat museli
17. 8. 2009 10:25 Nový

celé vlákno
Nejspíš ano. Ale to nemusí být to nejhorší - stále je tu ještě varianta trestního stíhání. Třeba by bylo možné domluvit se na nějakém kompromisu - přepsání bytu za nějakou částečnou kompenzaci zbytkové hodnoty plus právo na dožití.
Jarmila
Jarmila (neregistrovaný)
20. 8. 2009 12:05 Nový

celé vlákno
Já bych osobně byt viděla jako ztracený. Nešlo by starou paní ubytovat jinde, byt prodat a umořit sluh? Já vím, že je to krajní řešení, že se to staré paní nebude líbit, ale z její strany jde skutečně o podvod nebo minimálně o pokus o podvod.
Píšete, že jako příbuzní začínáte splácet. Jakou částku jste schopni dávat? Jak dlouho chcete živit věřitele? 90.000 měsíčně je slušná částka na obživu pro několik rodin...
Het
Het (neregistrovaný)
24. 8. 2009 20:11 Nový

celé vlákno
"byt už samozřemjmě převedli a paní z bytu odhlásili" ?????? To je hezký, milou paní ještě zavřou za poškozování věřitele....
Ondřej Kupka
26. 8. 2009 13:10 Nový

celé vlákno
Tak tady už pomůže jedině Vašek :-(((
Pan Maruda
Pan Maruda (neregistrovaný)
26. 8. 2009 15:54 Nový

celé vlákno
Peklo? pochybuji :-)
aendy
aendy (neregistrovaný)
27. 8. 2009 16:03 Nový

celé vlákno
žádný Peklo. Ale ten pán co často chodí v obleku, sem tam si pinkne tenis a často zmiňuje problém globálního oteplování. Teď už je to snad jasné o koho jde:-)
Pan Maruda
Pan Maruda (neregistrovaný)
28. 8. 2009 9:06 Nový

celé vlákno
Vašek Tyltl bach?
15. 8. 2009 2:44 Nový

celé vlákno
Může jít i o s.r.o založenou nájemníky. Jedna z pražských městských částí (Praha 4?) tímto způsobem privatizovala byty před vznikem zákonné úpravy společenství vlastníků jednotek (tj. v době, kdy jiné obce privatizovaly malým bytovým družstvům založených nájemníky). Pak by byla paní společnicí s.r.o. a její věřitel by měl zájem o její obchodní podíl.
15. 8. 2009 10:17 Nový

celé vlákno
Jo, s.r.o.čko byl dům hned vedle nás. Taky jsme se rozhodovali jestli bytové družstvo nebo s.r.o.čko, nakonec jsme se rozhodli pro bytové družstvo (dnes už jsou byty převedené do osobního vlastnictví) a oni pro s.r.o.čko. Ani nevím v čem byly tenkrát výhody a nevýhody.

Každopádně podíl v s.r.o.čku je majetek jako každý jiný a může být postihnut exekucí - což je nyní již jedno, když ho převedla na někoho jiného. Pokud se nepodaří prokázat, že nový nabyvatel nejednal v dobré víře, nejspíš mu už byt dostane, ale paní může být odsouzena za poškozování věřitele popř. úvěrový podvod.
17. 8. 2009 7:46 Nový

celé vlákno
Samozřejmě, že podíl může být exekvován. Jen jsem chtěl upozornit na třetí, i když nepříliš častou, možnost "vlastnění" bytu.

Výhody oproti bytovému družstvu nejsou žádné, co já vím. Zato vím o nevýhodách: převod podléhá schválení; v privatizačním BD se manželé stali ze zákona společně členy, v s.r.o. může mít podíl jen jeden a při rozvodu... Nevím, jestli tato atypická metoda privatizace obecních domů byla důsledkem neznalosti, nebo omezené ideologie (družstva = socialismus, ten přece nechceme).
AAA
AAA (neregistrovaný)
10. 8. 2009 17:00 Nový

celé vlákno
Nas panelak stoji na cizim pozemku (nejmenovana statni instituce ktere jakakoli zmena trva minimalne v radu let :) a byty jsou zcela normalne zapsany v katastru na jednotlive vlastniky.
JirkaZ
JirkaZ (neregistrovaný)
17. 8. 2009 23:15 Nový

celé vlákno
No, případ je to rozhodně zajímavý, ale bez znalosti smlouvy je obtížné s k němu vyjádřit. Ale přece jen - zvážili jste i následující aspekty ? :

1. Jak dlouho se to již táhne ? Tj. jak dlouho již trvá stav, kdy paní má povinnost zaplatit, ale nezaplatila. Věřitel neučinil žádné právní kroky ? Dost podivné.
Mně to totiž připadá, že se povedený syn domluvil s věřitelem, jak svou matku připravit o byt. Tj. vezmu asi půjčku, ta nebude splacena, byt prodáme a o peníze se rozdělíme.

Z dotazu i diskuse totiž vyplývá, že peníze vlastně vymáhá syn, tj. druhý dlužník, zatímco věřitel je v pozadí.

2. Jak byly peníze vyplaceny ? Bankovním převodem ? Nebo hotově ? Protože pokud hotově, měl by být na dokladu o převzetí peněz i její podpis (společně a nerozdílně, že ). Je ve smlouvě věta o tom, jak budou peníze vyplaceny ? Je to smlouva o pújčce nebo o úvěru ? (Jsem si vědom, že zatím není smlouva k dispozici).

3. Pochází půjčené peníze z legálních zdrojů ? Byly řádně zdaněny ? Zkusil bych (samozřejmě neoficiální formou !!) získat informace z finančního úřadu o věřiteli.

4. První starostí jakéhokoliv věřitele je vždy zjistit, jak se mi vrátí půjčené peníze, tj. jestli dlužník bude schopen půjčenou částku vrátit. Jak nad tím tak přemýšlím, v tomto případě věřitel jednal neuvěřitelně lehkomyslně. Půjčil peníze důchodkyni, jejiž jediným příjmem je důchod a synovi, který dluží, na koho se podívá - což mu pravděpodobně bylo známo. Tj. soudnému člověku by mělo být jasné, že půjčené peníze již neuvidí. Nepůjčoval tedy náhodou již s vědomím, že dlužníci nebudou nikdy schopni peníze vrátit -zvlášt s ohledem na vysokou smluvní pokutu ? Lze takovéto jednání vůbec označit za zákonné ?

Možná výše uvedené k pozitivnímu řešení nepovede, ale vzhledem k půjčené částce i naběhlému úroku z prodlení bych určitě prozkoumal i tyto okolnosti.
18. 8. 2009 6:18 Nový

celé vlákno
ad 1) to je možné. Ovšem těžko to dokázat - resp. těžko to dokázat věřiteli u toho syna je celkem zjevné, že neměl v úmyslu dluh nikdy splatit (věděl, že toho nebude schopen), to ovšem na platnost půjčky nemá jakýkoliv vliv.

ad 2) tímto jsi si jist? Že musí být peníze vyplaceny oběma? V případě ručitele tato podmínka není. Pokud je na smlouvě, že peníze budou vyplaceny pouze synovi, neviděl bych v tom problém

ad 3) to je jako myšleno vážně? Dvě stě tisíc? Pokud má (nebo v minulosti měl) jakýkoliv legální příjem (zaměstnání), nebude mít problém prokázat legálnost těch peněz. Možná kdyby to bylo dvě stě milionů. A i kdyby šlo o nelegální zdroj, stále to nebude mít vliv na platnost půjčky.

ad 4) ale vždyť on si zjistil, že je možné peníze splatit - paní měla majetek, který na uspokojení dlužné částky bohatě postačoval. To že se ho po splatnosti zbavila mluví spíše pro podvodný úmysl z její strany.
JirkaZ
JirkaZ (neregistrovaný)
19. 8. 2009 22:05 Nový

celé vlákno
ad2) jistý si samozřejmě nejsem, jen se na případ snažím dívat z různých hledisek. V dotaze je zmíněna "Smlouva o společné půjčce". A z toho dovozuji (možná nesprávně), že když si něco společně s někým půjčím, měl bych to taky společně dostat.

ad3) nejde samozřejmě o těch 200 tis., takovou částku prokáže i nezaměstnaný. Jde mi spíš o to, že pokud je jeho jmění zásadně vyšší a nelegálně získáno, nebude mít velkou motivaci chodit k soudu, protože by se na to mohl někdo zeptat. Na platnost půjčky to samozřejmě vliv nemá, ale na možnosti jejího vymáhání ze strany věřitele již možná ano.

ad4) podle mého nezjistil. Nelze totiž očekávat, že paní v důchodu, která nemá jinou možnost bydlení, může byt prodat.
Asi byla chyba byt převádět na jinou osobu - dalo by se to možná zdůvodnit tím, že považovala smlouvu za neplatnou.

Ale jsme stále v rovině spekulací, protože neznáme onu smlouvu. Nicméně je mi divné, že dosud nedošlo k efektivnímu vymáhání - možná proto, že věřitel čeká, až dlužná částka dosáhne hodnoty bytu (tu taky neznáme).

Nicméně si myslím, že u případného soudního jednání není možné předem určit jasného vítěze.

Školení: Daňová optimalizace aneb Jak na daň z příjmů

Jak stlačit daně z příjmů na minimum? Poradíme vám v interaktivním workshopu. Zaměříme se na daňově uznatelné náklady, zjistíte, jaké má důsledky používání firemních automobilů v souvislosti s novelizací DPH, zaostříme na pohledávky, daňové rezervy či daňové důsledky dlouhodobého majetku. Workshop představí problematiku optimalizace po teoretické stránce, účastníci si pak pomocí technik zkušeného lektora vyzkoušejí na praktických příkladech, jak je možné daně optimalizovat co nejefektivněji.

Podrobnější informace a přihláška