Hlavní navigace

Zvolte si nejlevnější pojištění na cesty!

13. 8. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Existuje více způsobů, jak se pojistit na cesty. A nemusí to být vždy prostřednictvím cestovního pojištění. Pro každého, kdo rád cestuje, je důležité vědět, jaké má možnosti ohledně pojištění. Zdaleka neplatí, že čím je pojištění dražší, tím je také lepší. Spíše by se dalo říct, že je čím je cestovatel lépe informovaný, tím je pojištění levnější.

Vyjet do zahraničí bez pojištění a bez znalostí je nezodpovědnost. Vyjet do zahraničí bez pojištění, ale s vědomím, že je to v pořádku, to už je lepší. Zkušený cestovatel totiž velice dobře ví, že ne za všechno se musí platit.

V prvé řadě existují bilaterální dohody mezi Českou republikou a některými ostatními státy, které zajišťují našim občanům bezplatnou základní a akutní lékařskou péči. Základní ošetření v těchto zemích je hrazeno místními úřady (více v článku Do ciziny? I bez pojištění!).

V rámci zemí, se kterými má Česká republika uzavřenou některou z výše zmíněných dohod, má výsostné postavení Slovensko. Dohoda s nejmladším sousedem zajišťuje takřka kompletní zdravotní péči včetně převozu zpět do vlasti a na rozdíl od ostatních zajišťuje mnohem víc, než „neodkladnou lékařskou péči“.

Pokud český turista ve své vlasti poctivě platí zdravotní pojištění, měl by vědět další užitečnou informaci. Zdravotní pojišťovna by totiž měla teoreticky krýt zdravotní výlohy až do té výše, v jaké by je kryla, kdyby k události došlo na území ČR. Ve státech, kde je zdravotnictví levnější než u nás by tedy mělo být léčení kryté zdravotní pojišťovnou a pojištění léčebních výloh by se mohlo zdát zbytečné.

Každopádně je ale důležité upozornit, že ačkoliv dvě výše zmíněné možnosti přímo vybízejí k nepojištění se při cestě do ciziny, spoléhat se pouze na ně je srovnatelné s ruskou ruletou. Nikdy nevíte s jakým zdravotnickým personálem přijdete do styku a nikdy nevíte, jak kvalitní lékařské péče se vám na základě výše uvedeného dostane.

Na druhé straně je velmi dobré vědět, na co všechno máte nárok. V případě, že ztratíte svoji pojistku nebo se nějakým nedopatřením dostanete do situace, kdy jste nemocný, nepojištěný a ještě k tomu v zahraničí, je to jedna z možností, jak si alespoň částečně ušetřit konto.

Máte-li cestovní pojištění, můžete být tedy kryti hned třikrát. Poprvé zmíněným cestovním pojištěním. Podruhé určitou participací zdravotní pojišťovny na nákladech. No a potřetí v důsledku bilaterálních dohod. Pokud se ale chcete na nějaké dohody odvolávat, zjistěte si nejdříve na příslušných místech (Ministerstvo zdravotnictví), zda taková dohoda s vámi zvolenou zemí existuje a co přesně je jejím obsahem.

Pokud chcete těžit z částečné participace zdravotní pojišťovny, nesmíte si přirozeně na dobu pobytu v zahraničí zdravotní pojištění zrušit. Pokud jezdíte pouze na krátkodobé pobyty a nemá smysl přerušovat placení zdravotního pojištění doma (na čemž se dá při dlouhodobých pobytech ušetřit), můžete se ve vaší zdravotní pojišťovně informovat na možnost zakoupení připojištění pro cesty do zahraničí. To by Vás potom mělo přijít levněji, než nové cestovní pojištění.

Jelikož zdraví máme pouze jedno, je otázkou, zda má smysl ho kvůli několika ušetřeným korunám riskovat. Vždy je ale dobré vědět, na co máme nárok.

dan_z_prijmu

V případě zakoupení cestovního pojištění je důležité věnovat pozornost pojistné částce. Léčení v zahraničí může velice snadno dosáhnout miliónových sum. Zvažte tedy dobře, zda není lepší občas si připlatit za solidnější ochranu (tedy vybrat si některý z produktů s vyšší pojistnou částkou).

Vybíráte-li si cestovní pojištění, věnujte vždy zvláštní pozornost pojistným podmínkám. Právě zde se často jednotlivé nabídky liší. Je důležité soustředit se zejména na výluky z pojistného plnění. Na co se nevztahuje pojištění u pojišťovny A, proti tomu vás možná pojistí pojišťovna B. Pokud je nějaké pojištění výrazně levnější než jiné, pravděpodobně to bude mít svůj dobrý důvod.

Co je nejčastějším důvodem vašich zahraničních cest?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).