Hlavní navigace

Způsobili jste v zaměstnání škodu? I její placení má svoje pravidla

12. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Škoda způsobená zaměstnavateli během výkonu povolání je snadno vymahatelná, zaměstnavatel může použít k úhradě škody vaši mzdu. Ale úhrada škody má svoje pravidla, zaměstnavatel vám nemůže strhnout vše a navíc ji často zaplatí pojistka.

Způsobit škodu v zaměstnání je velmi snadné, aniž by to bylo úmyslem zaměstnance. Stačí lidská nepozornost, neopatrnost, nešikovnost a problém je na světě. Nemusí dojít hned k dopravní nehodě služebním vozidlem, stačí notebook politý kávou, rozbitý drahý přístroj v nemocnici nebo záměna paliva do přenosného zdroje na naftu. Výsledkem je škoda, kterou musíte uhradit.

Než podepíšete…

Stane-li se vám, že během zaměstnání svému zaměstnavateli způsobíte škodu a je po vás vyžadována její úhrada, vždy trvejte na písemném vyčíslení škody a písemné výzvě k její úhradě se zdůvodněním. Zaměstnavatel vám nemůže svévolně začít strhávat nebo přímo strhnout z vašeho platu náhradu škody. Nejprve musí dojít k vašemu písemnému uznání, že jste škodu skutečně způsobili.

U velkých zaměstnavatelů výrobní sféry jsou častou součástí odbory, které svým členům v ceně placených příspěvků nabízejí právní radu nebo přímo asistenci při jednání se zaměstnavatelem ohledně náhrady škody. Kolektivní smlouvy mezi odbory a komerčními pojišťovnami mohou i finančně zvýhodňovat koupě pojištění odpovědnosti za škody způsobené při výkonu povolání.

Mít pojištění odpovědnosti se však vyplatí každému, kdo přichází do styku se svěřeným majetkem zaměstnavatele či pracuje s drahou technikou. Pro sjednání pojistky nemusíte být v odborech a na rozdíl od některých typů pojištění koupí takovéto pojistky neuděláte chybu. Není totiž drahá a nabízí vám finanční jistotu, že když se stane průšvih, někdo vám pomůže s jeho placením. Pomůže – ale plně nezaplatí.

Vyžaduje se spoluúčast

Když si koupíte zaměstnanecké pojištění odpovědnosti, počítejte se spoluúčastí při náhradě způsobené škody. Ta se pohybuje od 10 do 30 % podle pojišťovny. Na oplátku roční pojistné za lidově tzv. „pojistku na blbost“ se pohybuje od 200 do několika set korun podle typu zaměstnání a je levné. Platí pravidlo, že je-li platnost pojištění jen tuzemská, cena je levná a evropská platnost pojištění zdražuje. Podobně se pojištění dražší, je-li rozšířeno i na řízení motorových vozidel.

Co pojištění zaplatí

  • škody na životě
  • škody na zdraví
  • škody poškozením a zničením věci
  • finanční škody

Tým právníků po vaší straně

Základním pravidlem pro bezproblémové zaplacení vaší škody pojišťovnou je, že se nesmíte předem se svým zaměstnavatelem dohodnout či uznat svoji škodu bez souhlasu pojišťovny. V opačném případě může pojišťovna odmítnout pojistné plnění. Vždy je proto potřeba předem kontaktovat pojišťovnu, nahlásit škodu a od zaměstnavatele získat dokument popisující vznik škody a požadovanou částku k úhradě. Podrobněji: Může vám zaměstnavatel rozporcovat výplatu?

Pojišťovnu si pak můžete představit jako společnost, která vás (potažmo svoje peníze) chrání a pečlivě zváží, zda je povinna ze způsobené škody plnit. To má pozitivní vliv v případě, kdy po vás chce zaměstnavatel přemrštěnou náhradu škody, a negativní vliv, když zrovna ve svém případě narazíte na výluky v pojistných podmínkách.

Nemáte-li pojištění odpovědnosti, musíte se dohodnout na jiné formě náhrady škody. Větší škody se řeší splátkovým kalendářem, ale ani v tomto případě vám zaměstnavatel nemůže vzít celou mzdu. Podrobněji: Kolik vám musí zůstat z výplaty po všech srážkách?

Omezená odpovědnost

Při výkonu zaměstnání nebo povolání odpovídáte za způsobenou škodu maximálně do výše 4,5násobku vašeho hrubého příjmu. Za ztrátu svěřené věci však odpovídáte v plné výši, tj. 100 %.

Budete-li uvažovat o sjednání pojištění odpovědnosti, je zbytečné platit za vysoké krytí pojišťovny, pokud váš násobek příjmu nebo svěřená věc nemá takovou hodnotu. Pro příklad, máte-li 25000 hrubé mzdy a nepracujete se svěřenými předměty, nemá smysl zvolit větší pojistnou částku než 4,5násobek, tj. 112 500 Kč, větší náhradu zpravidla nebudete platit. Pojištění za škody v zaměstnání však nabízí jen hrstka pojišťoven a není pravidlem, že jen ty největší.

dan_z_prijmu

Pozor na výluky

Každé pojištění má své stinné stránky v podobě výluk. Jiná situace nastane, když rozbijete svému zaměstnavateli mobilní telefon, notebook, drahý přístroj, ale stále budou fyzicky existovat, a jinak se bude postupovat, dojde-li k jejich ztrátě nebo krádeži – pak je dokazování problematické, protože z pohledu pojišťovny můžete být pachatelem krádeže právě vy a po pojišťovně poté chcete zaplacení. Mezi další výluky patří škody způsobené motorovými vozidly (kryje je povinné ručení). A když je škoda způsobena pod vlivem alkoholu nebo omamných látek, pojišťovna ji nezaplatí. Rovněž tato pojistka nekryje OSVČ pracující v tzv. švarcsystému.

Nízký limit pojištění odpovědnosti stačí na zákonnou náhradu škody, ale nemusí stačit na úhradu právních služeb. Přitom dojde-li mezi vámi a zaměstnavatelem k soudnímu sporu a po jeho výsledku bude pojišťovna z vaší pojistky plnit, nízký limit plnění zvládne pokrýt škodu, ale ne náklady na právní služby. A ty mohou výrazně převýšit samotnou škodu. Tyto náklady lze opět pojistit, ale to se už dostáváme do situace, kdy bychom snad na vše museli mít pojištění. Je proto potřeba přemýšlet, kde hrozí největší riziko a jehož finanční následky by vám mohly zásadně zkomplikovat život – a toto riziko se pojistí. Čtěte více: Kolik zaplatíte protistraně, když prohrajete soudní spor?

Pojištění odpovědnosti při výkonu povolání
Pojišťovna Spoluúčast Limity pojistného plnění v tis. Kč
Česká podnikatelská pojišťovna 30% 60, 100, 150, 200
Česká pojišťovna 10 %, 20%, 30 % 50, 100, 150, individuální
ČSOB Pojišťovna   60, 80, 120, 200, 300
Generali pojišťovna   60 – 1 000, individuální
Hasičská vzájemná pojišťovna 10 % min. 1000 Kč, 20 % min. 2000 Kč 75, 120, 200
Kooperativa, pojišťovna 30%  
Slavia pojišťovna 10 %, 20 %  

Máte sjednáno pojištění za škody v zaměstnání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).