Hlavní navigace

Změny stavebních spořitelen

30. 9. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Stavební spoření patří mezi nejvýnosnější způsob zhodnocení peněz. Stavební spořitelny však teď chtějí podobně jako banky snížit úročení vkladů. Jaké k tomu mají možnosti a jak se proti nim bránit? Co to přinese klientům?

Stavební spoření patří díky státem vyplácené podpoře mezi nejvýnosnější formy, jak zhodnotit své peníze. Bezkonkurenční, až 14% čistý výnos, byste jinde na trhu jen těžko hledali.

Kromě státní podpory se na výnosech podílí i úročení vkladu přímo stavební spořitelnou. Podobně jako banky i stavební spořitelny se snaží upravit výši úrokových sazeb podle současné situace na mezibankovním trhu. Ta nutí snižovat úrokové sazby z vkladů na minimum.

Již v průběhu loňského roku došlo u řady stavebních spořitelen ke zrušení tzv. úrokového zvýhodnění. To bylo poskytováno těm klientům, kteří se vzdali možnosti čerpat úvěr. Tito klienti měli úročeny vklady vyšší úrokovou sazbou, nebo jim na konci spoření spořitelna přidala navíc jednu polovinu celkových připsaných úroků.

Zrušení úrokového výnosu se samozřejmě týká jen těch klientů, kteří uzavřeli smlouvu až v době platnosti nových obchodních podmínek, které s úrokovým zvýhodněním nepočítaly.

Ve stavebním spoření platí jednoduchá zásada:
Výše úročení vkladu či úvěru je uvedena v obchodních podmínkách a je platná po celou dobu platnosti smlouvy.

Toto je velice výhodné pro klienty, kteří uzavřeli smlouvu za platnosti tzv. úrokového zvýhodnění, které jim garantuje úrokový výnos po celou dobu platnosti smlouvy. V případě dalšího snížení úročení vkladů, které je možné klidně očekávat, mají tito klienti zaručen i nadále velmi slušný výnos.

Naopak pro stavební spořitelny zvláště nyní, kdy dochází ke snížení úrokových sazeb a většina klientů má smlouvy zřízené ještě za platnosti dřívějších podmínek, je tento postup krajně nevýhodný. Spořitelny musí včas sledovat situaci na trhu a v případě změny upravit podmínky smluv.

Nové podmínky však musí schválit ministerstvo financí. Zdlouhavý a byrokratický proces nutí stavební spořitelny přemýšlet, jak se schvalování vyhnout.

Nyní, na podzim, přistupuje většina stavebních spořitelen k úpravám podmínek tak, aby jim daly větší volnost při stanovování výše úrokových sazeb podle aktuální situace na trhu. Doposud každá změna sazeb byla podmíněna vydáním nových obchodních podmínek, dnes se bude aktuální výše sazeb uvádět přímo do smlouvy. Stavební spořitelny, tak budou moci operativně měnit jejich výši, a to nejen pro vklady, ale i pro úvěry.

V praxi to bude vypadat tak, že stavební spořitelna vyhlásí na určitý časový úsek úrokovou sazbu, která bude platná a závazná po celou dobu platnosti smlouvy u těch klientů, kteří právě v této době uzavřou smlouvu. Dojde-li ke změně situace na trhu a pro stavební spořitelnu by byla současná výše sazeb neúnosná, jednoduše vyhlásí sazby v nové výši, aniž by k tomu bylo potřeba nechat změnit všeobecné obchodní podmínky spořitelny.

Jak bude situace vypadat?

dan_z_prijmu

Tabulka č. 527
Raiffeisen stavební spořitelna vpisuje klientům přímo do návrhu na uzavření smlouvy o stavebním spořená výši úrokové sazby
VSS KB zatím platí sazba platná v době uzavření smlouvy, ale je možné brzy očekávat změnu
Stavební spořitelna České spořitelny nedávno změnila obchodní podmínky, které obsahují už i tuto úpravu.
Wuestenrot stavební spořitelna nabízí klientům výběr mezi 2 a 3 % sazbou, která se zaznamenává přímo do návrhu na uzavření smlouvy
ČMSS změní obchodní podmínky za tímto účelem k 1.listopadu
Hypo stavební spořitelna ponechá základní úrokovou sazbu, která je určena pro všechny klienty, ale bude pružně aktualizovat případné úrokové zvýhodnění.

Do budoucna je možné očekávat snížení úrokových sazeb u vkladů z dnešních 2 – 4 % na nižší úroveň, tedy na přibližně 2% sazbu. Stavební spoření se tedy čím dál více bude využívat jako výhodný nástroj pro čerpání úvěrů na bytové účely.

Žádná stavební spořitelna vám nemůže svévolně vypovědět smlouvu. Tento krok můžete bez udání důvodu učinit jen vy a je jen na vás, kdy to uděláte. Stavební spoření tedy nekončí po 5 letech, je to jen nezbytně nutná doba, kterou je třeba dodržet, aby klient nepřišel o připsané zálohy státní podpory.

Kolikátou smlouvu o stavebním spoření máte uzavřenou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).