Hlavní navigace

Zlaté období životního pojištění končí!

10. 6. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ačkoliv stále dosahuje životní pojištění značného růstu, jeho tempo se zřetelně zpomaluje. Končí zlaté časy, ve kterých pojišťovny zaznamenaly rekordní nárůsty v počtech klientů.

V posledních letech zaznamenalo životní pojištění doposud nevídanou expanzi. Ta byla způsobena tím, že od počátku roku 2000 je možné daňově odpočítat zaplacené pojistné na některé produkty životního pojištění, a to až do 12 000 Kč ročně.

V roce 2000 dosáhlo tempo růstu „pouhých“ čtrnácti procent, ale to lze částečně vysvětlit tím, že ještě nebyla česká veřejnost obeznámena s výhodami, které toto pojištění nabízí. Nakonec o nejrůznějších výhodách slyšíme dennodenně ze všech sdělovacích prostředků, a potom je těžké rozpoznat, které jsou opravdu výhodné. Životní pojištění výhodné opravdu je. Pokud tedy máte dost peněz.

Zájem o životní pojištění postupně narůstal a v roce 2001 se již rozvíjelo s velmi slušným tempem ve výši 24,6 %. Nicméně zde je důležité podotknout, že vrchol svého rozvoje má již nějakou tu dobu za sebou.

Meziroční růst životního pojištění (měřeno předepsaným pojistným) činil za první pololetí loňského roku skvělých 31,8 %. Na konci třetího čtvrtletí tomu již bylo 27,9 %. Celkové číslo ke konci roku bylo zmíněných 24,6 %. Meziroční pokles tempa růstu se ale nezastavil a na konci 1. čtvrtletí letošního roku rostlo životní pojištění již jenom o 18,5 %. Tempo růstu se tedy za sledovaných devět měsíců snížilo o více než 40 %.

Tabulka č. 382
Vývoj předepsaného pojistného v mld. Kč
2000 2001
Životní pojištění celkem 22,77 28,36
Pojištění pro případ dožití 0,54 0,58
Pojištění pro případ smrti nebo dožití 11,31 14,90
Důchodové pojištění 2,72 3,26
Pojištění spojené s investičním fondem 1,37 2,45
Soukromé životní pojištění celkem 15,93 21,20

Zdroj: ČAP

Do budoucna lze očekávat další pokračování v tomto klesajícím trendu, nicméně růst pravděpodobně zůstane ještě mnoho let v černých číslech. Podíl pojistného životního pojištění na HDP představuje v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU stále ještě velmi malé číslo. Dále lze očekávat zvýšení zájmu o instrumenty spojené s různými formami státních dotací z titulu současných nízkých úrokových sazeb (tedy i o životní pojištění).

Podíváme-li se blíže na růst životního pojištění za loňský rok, je možné celkový růst rozdělit na parciální růsty v jednotlivých produktech.

dan_z_prijmu

Pojištění pro případ smrti nebo dožití rostlo meziročně o 32 %, pojištění pro případ dožití o 8,1 %, důchodové pojištění o 20 %, investiční životní pojištění o 80 % a soukromé životní pojištění o 33 %. Na celkovém předepsaném pojistném se pojištění pro případ smrti nebo dožití podílelo 53 %, pojištění pro případ dožití 2 %, důchodové pojištění 8,1 %.

Životní pojištění může být ve své povaze chápáno i jako jakýsi další pilíř penzijního systému, neboť nabízí, stejně jako penzijní připojištění, možnost spoření na stáří kombinovanou s daňovými výhodami. A jelikož se již objevují hlasy, že by se odečitatelný základ z pojistného na životní pojištění mohl zvýšit na 18 000 Kč, stává se tato možnost velice zajímavou.

Proč máte životní pojištění?

  • K zajištění rodiny a blízkých pro případ mé smrti.
    24 %
  • Spoření na důchod.
    24 %
  • Spoření na jiný účel.
    15 %
  • Z jiného důvodu.
    15 %
  • Nemám životní pojištění.
    22 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).