Hlavní navigace

Názor k článku Zkušenost: Poradenství Partners pro Life v praxi od Patrik Chrz - V první řadě bych chtěl vyvrátit domněnku, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2008 9:24

    Patrik Chrz
    V první řadě bych chtěl vyvrátit domněnku, že za sjednání mKonta nemá poradce žádnou provizi. Samozřejmě že má, stejně jako za ING konto, je to sice pár korun, ale jak se říká "lepší než drátem do oka".
    Co se mi na nabídnutém plánu nelíbilo:
    1) snížení částky placené na stavební spoření - SS je výhodné právě díky státní dotaci a čím delší dobu je placeno tím ta výhodnost státní dotace klesá. Klient již zaplatil poplatek z cílové částky, takže snížení měsíční platby z 1000 Kč na 600 Kč jen povede k prodloužení doby placení (a tím snížení efektivního úroku). Také se sníží výše případně dostupného úvěru v momentě ukončení spoření - o důvod víc, když "klient" uvedl, že v budoucnu bude potřebovat peníze na bydlení.
    2) stejně tak "uvrtání" do investničního pojištění - opět s vědomím toho, že klient bude brzy potřebovat každou korunu na dům. V návrhu není uvedeno, na jak dlouho je pojištění sjednáno, uvažuji, že (jako obvykle) je to do 60 let (nebo ještě déle)?
    3) 7 % zhodnocení považuji z dlouhodobého hlediska jako VELMI optimistické; když navíc vezmu v úvahu, že na trhu jsou 2 záložny (WPB a MPÚ, které dávají 5 % úrok v podstatě bez rizika (90 % vkladu je jištěno státem) a hlavně bez poplatků (kromě členského vkladu do družstva)), mi toto přijde dost nevýhodné
    4) to, co dle mého názoru, klient považoval za nejdůležitější - získání bydlení - neřeší, místo toho ho "uváže" k dalším povinným platbám a sníží tak jeho budoucí šance na další bydlení.
    Pro poradce velmi výhodné, provize u IŽP jsou dnes velmi slušné, dosahují až 200 % ročního pojistného a i když se Partners chlubí tím, že ty nejdražší pojistky, co prodávali dřív, když byli součástí OVB, již dnes neprodávají, takových 150 % to bude určitě (poradce z toho dostane cca 2/3, zbytek si ponechává "centrála").
    Ono je to ale celkem jednoduché, dokud budou "finanční poradce" dělat ženské na mateřské, studenti nebo čerství absoloventi bez jakéhokoliv finančního vzdělání, atd, tak se toho v tomto oboru moc nezmění :-(
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).