Hlavní navigace

Životní pojištění pod kontrolou

10. 9. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po celou dobu kapitálového životního pojištění nevíte, jak s vašimi penězi pojišťovna nakládá - a to máte právo na podíl na zisku! Pokud chcete pojistnou ochranu a přitom hospodařit se svými penězi, právě pro vás je vytvořeno investiční životní pojištění.

Většina tuzemských pojišťoven nabízí ve svém portfoliu produktů i investiční životní pojištění (IŽP). Jedná se o klasické životní pojištění s možností kontroly nad svými penězi během trvání pojistky. V životní pojistce si pojištěný stanovuje pojistnou částku pro případ smrti nebo dožití podle vlastního uvážení a potřeb.

Například mladá rodina se dvěma dětmi – otec rodiny, který zajišťuje příjem rodiny – by měla mít životní pojištění s pojistnou částkou 12ti násobku čistého příjmu rodiny. V případě, že by živitel rodiny zemřel, stal se invalidním nebo by onemocněl závažným onemocněním, pojišťovna vyplácí pojistnou částku. Z té by měla rodina žít „bezstarostně“ ještě rok.

Pokud pojištěný platí 1 000 Kč měsíčně na kapitálové životní pojištění, neví přesně, kolik si pojišťovna bere na krytí rizik a kolik spoří. U investičního životního pojištění tento poměr zná přesně a má ho pod kontrolou – s penězi, které nekryjí rizikovou část, může volně hospodařit.

Klient pojišťovny, který není v investování zběhlý, si může vybrat některý z předem navržených investičních programů (např. 20 % tuzemské akcie, 75 % obligace a 5 % vklady u bank). Výši investic v jednotlivých investičních instrumentech může v průběhu pojištění kdykoliv měnit.

Investiční možnosti životního pojištění
Pojišťovna Název IŽP Investiční možnosti
Allianz pojišťovna Studentinvest podílové fondy Allianz
Rentinvest dluhopisový fond
Globalinvest smíšený fond
akciový fond
Credit Suisse Life & Pensions IŽP fond peněžního trhu
smíšený fond
zahraniční fond
realitní fond
dluhopisový fond
Česká pojišťovna IŽP fond peněžního trhu
dluhopisový fond
fond zahraničních akcií
ČSOB Pojišťovna ŽP Kvarteto instrumenty nezveřejněny
Generali pojišťovna IŽP fondy Einstein Absolut a Enstein Relativ
dluhopisový fond
smíšený fond
akciový fond
ING IŽP fond obligací
smíšený fond
fond cizích měn
fond flexibilních investic
fond světových akcií
český Click fond
Pojišťovna ČS Kapitálové ŽP fondy ČS

Uzavírá-li člověk investiční životní pojištění, měl by znát svou pojistnou potřebu, zda chce být připojištěn na trvalou invaliditu nebo pro případ závažných onemocnění. Na základě těchto informací pojišťovna spočítá minimální měsíční pojistné. Peníze, které platí navíc, jdou již do klientem zvoleného investičního programu.

dan_z_prijmu

IŽP a daňové úlevy

Investiční životní pojištění splňuje podmínky § 15 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů na daňové odpočty. Pokud bude doba pojištění nejméně 60 měsíců a skončí nejdříve v roce, kdy pojištěný dosáhne 60 let, může si odečíst od základu daně z příjmu max. 12 000 Kč ročně. Pokud pojistná smlouva skončí dříve než v 60 letech věku (kupříkladu výplatou pojistného plnění nebo výpovědí pojištěného), musí pojištěný zpětně dodanit, co si odepsal ze základu daně během trvání pojištění.

Většina tuzemských pojišťoven investiční životní pojištění nabízí. Nejlépe lze optimální produkt vybírat asi jen podle konkrétních podílových fondů, akcií, obligací. Potom dohledat, která pojišťovna investuje do vámi zvoleného instrumentu, a tu si poté vybrat.

Jaký typ životního pojištění máte uzavřený?

  • Rizikové.
    10 %
  • Kapitálové.
    51 %
  • Investiční.
    24 %
  • Žádné.
    15 %
  • Nevím.
    0 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).