Hlavní navigace

Žít ekologicky je chvályhodné, ale drahé

24. 4. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Třídění odpadu, kupování bio výrobků, používání elektronických prostředků místo papíru. Jsou různé cesty, jak se lze chovat ekologicky do doby, než se to přestane líbit vaší peněžence. Pak nastává dilema: ekologie, nebo náklady?

V úterý 22. dubna jsme oslavili Den země. Tento ekologicky motivovaný svátek nás má nutit k zamyšlení, jak se ve svém životě chováme k naší planetě Zemi, to znamená k žijící flóře a fauně. Jenže v současné době i tento svátek pomalu upadá v zapomnění, alespoň u veřejnosti. Přitom Zemi nejvíce ubližují nejvyspělejší jedinci – lidé. Zamoření exhalacemi, znečištění vod v tocích a mořích, smogy ve velkých městech, ubývající deštné pralesy či vymírání mnoha živočišných druhů a rostlin.

Náš prezident Václav Klaus kouzelně a tvrdošíjně stále opakuje, že globální oteplování je nesmysl. Je to podobné situaci, kdy budeme tvrdit, že kolotoč se netočí, že se nám točí jen hlava. Zatímco veřejnost začíná myslet ekologicky velmi pomalu, tahouny v ekologickém myšlení se stávají soukromé firmy. Změna v životě obyčejných lidí vždy nastává velmi pomalu a nyní vidíme prvotní výsledky ekologického chování v podobě separovaných kontejnerů na sídlištích či v obcích, kde se rozhodli ekologicky chovat.

Potřebujeme papír?

Ekologické chování lze vidět spíše u soukromých firem. Některé nepřímo k novému myšlení vybízejí i své klienty či zákazníky, například dovětkem v e-mailu opravdu potřebujete tento e-mail vytisknout? nebo svým postojem, že preferují elektronickou komunikaci, aby šetřily stromy.

Drahá ekologie

V denním tisku nedávno bylo publikováno zajímavé zjištění. Ekologický vůz Toyota Prius trhal rekordy ještě před samotnou sériovou výrobou a byly na něj ve Spojených státech amerických pořadníky i z řad známých osobností. Jezdit v ekologickém voze přináší i společenskou vizitku prestiže. Jenže náklady na jeho výrobu příliš ekologické nejsou. Tak třeba tento ekologický Prius při výrobě spotřebuje více energie, než legendární Hummer. Podle serveru petrol.cz je Prius částečně poháněný bateriemi, které obsahují nikl. Kanadský závod, který nikl pro baterie zpracovává, způsobil okolnímu životnímu prostředí tolik škody, že „mrtvou zónu“ v okolí závodu využívala například i NASA k testování měsíčních vozidel. Oblast kolem závodu je na míle prosta jakéhokoliv života. Někde je, zdá se, chyba.

Sklo nebo plast

Kdo se chce u nás chovat ekologicky, má možnost například nekupovat plastové láhve, ale preferovat láhve skleněné, které jsou opět naplnitelné. Jenže komu se chce tahat s těžkým sklem? Další věcí je, že v konečném důsledku je „ekologické“ sklo na černé hraně. Skleněné láhve jsou těžší, převážejí se kamionem, tudíž vyšší počet exhalací nehledě na nutnost chemické desinfekce. Co je pak skutečně ekologičtější?

Aerolinky příkladem

Mezi významné znečišťovatele životního prostřed patří i aerolinie. Příkladem jde easyJet, který se ekologické chování přijal za své firemní krédo. easyJet popisuje, se snaží omezit produkci odpadu ve všech oblastech: Jsme aerolinka bez papírových letenek a naše kancelář se bez papíru téměř obejde. Na palubě nenabízíme jídlo zdarma, čímž eliminujeme zbytky jídel, která lidé nechtějí. easyJet také zahájil program, který má za cíl sbírat papírový odpad tak, aby mohl být poslán na recyklaci na tolika letištích, kde jen to bude možné, popisuje ekologické chování Pavla Krištofová z českého zastoupení easyJet.

skoleni_15_4

Výchova potrvá dlouho

Jednou věcí je ekologické řešení, druhou je ekologické chování. Řešení existuje, ale výchova potrvá ještě velmi dlouho. Jak jinak lze vysvětlit situaci, kdy obyvatelé sídliště mají k dispozici kontejnery na tříděný odpad, které stejně nevyužívají? A proč některé obce sice odpad „jakože“ třídí, ale pak jej vozí na jednu skládku? Takový postoj demotivuje. Když se podíváme do zahraničí k našim sousedům, běžně máte na veřejných místech tři malé koše: na běžný odpad, na sklo a na plasty. Domnívám se, že podobné zavedení v některém z našich měst by bylo jen plýtváním peněz z rozpočtu, a to je varující.

Přestože ekologické chování spíše přináší starosti a náklady, než požadovanou úsporu, ekologicky chovat se vyplatí. Možná ne nám, ale určitě našim potomkům. Pozdější následky znečištěného životního prostředí už nezachrání žádná finanční injekce. Příroda pojem peněz nezná.

10 tipů, jak žít ekologičtěji

  • Vypněte světla
    Ujistěte se, že jsou vypnutá všechna světla, než odejdete z domu či kanceláře. Je to jednoduchá věc, která ušetří energii i peníze.
  • Vysaďte strom
    Jeden strom za svůj život absorbuje jednu tunu oxidu uhličitého – a to přeci stojí za to.
  • Recyklujte
    Nezapomínejte na to, že většina věcí, které se chystáte vyhodit, je recyklovatelná.
  • Projděte se
    Zkuste se místo jízdy autem alespoň jednou týdně projít.
  • Podporujte ekologická balení
    Když kupujete balené produkty, ověřte si, že jsou baleny v recyklovatelných materiálech.
  • Využívejte staré tašky
    Vezměte si na nákup svou tašku, ať si nemusíte brát novou.
  • Vyměňte žárovky
    Nahraďte klasické žárovky úspornými. Počáteční investice se vám rychle vrátí.
  • Vypínejte elektroniku
    Vypněte televizi, přehrávač a počítač, když je nepoužíváte. Některá zařízení spotřebovávají elektřinu, i když jsou vypnutá, proto vypojte ze zásuvky ta, která nepoužíváte často.
  • Přemýšlejte, než začnete tisknout
    Zkuste netisknout všechny e-maily, které dostanete. Uchovávejte jen elektronické kopie.
  • Zapojte se
    K ochraně životního prostředí můžete přispět kdykoli a jakkoli. I jeden člověk může hodně změnit – a inspirovat ostatní.

Třídíte odpad?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).