Hlavní navigace

Zimní sídlo: Alpy, Tatry, Pyreneje či Dolomity?

15. 11. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Češi bohatnou, a tak se při koupi horského bytu, chaty či chalupy nemusejí orientovat pouze na Krkonoše a Šumavu, ale mohou se poohlédnout i na Tatry, Alpy, Dolomity nebo Pyreneje. V jakých cenových relacích se nemovitosti v horských střediscích pohybují? A proč se vyhnout Švýcarsku?

K atraktivitě horských nemovitostí přispívá jejich snadná dostupnost, a to autem, autobusem, vlakem či letadlem. Např. nízkonákladová letecká společnost SkyEurope zavádí speciálně pro lyžaře lety do Turína a Grenoblu. Z Grenoblu je to jen kousek na sjezdovky ve Val d'Isére, Albertville, nebo Brianconu.

Velice zajímavými lokalitami je i Podpyrenejí a Francouzská riviéra. V létě tu můžete byt nebo vilu využívat ke koupání a v zimě můžete odtud vyrážet lyžovat. Nicméně hitem posledních let zůstávají Tatry a Bulharsko.

Horské nemovitosti nejsou zajímavé jen pro lyžaře, ale i pro podnikatele v oblasti turistického ruchu. Na horách staví nebo kupují chaty, chalupy, penzióny a hotely. Novými zákazníky jsou i cestovní kanceláře, které si zde zakládají společnosti za účelem zprostředkování nabídky ubytování pro české i zahraniční turisty.

Hledáte nemovitost spíše v ČR? – Katalog nemovitostí

Lyžařské destinace

Slovensko

Nejvyhledávanějšími lokalitami pro koupi horských nemovitostí na Slovensku jsou Nízké a Vysoké Tatry. Cena dvoupokojového horského bytu se pohybuje okolo 1 – 1,5 mil. Sk, starší chaty a chalupy okolo 2 mil. Sk. Cena luxusnějších horské nemovitosti se pohybuje okolo 6 mil. Sk. Menší hotely a penzióny stojí od 10 mil. Sk, v průměru okolo 20 – 30 mil. Sk. Jedním ze stávajících projektů výstavby horských bytů je např. projekt Fatrapark, kde právě začíná rezervace druhé etapy výstavby.

Bulharsko

Do Sofie doletíte zhruba ze dvě hodiny a za další hodinu až dvě cesty autem nebo autobusem už můžete začít lyžovat v Rila Vichrin, Rodopech, Staré Planině, Sredne Gore nebo Viroše. Horské byty zde koupíte od 40 000 EUR výše. Starší chaty a chalupy od 80 000 EUR. Největšími bulharskými realitními portály jsou www.bulgarianproperties.com, www.mybulgaria.info, imoti.net, www.portalimoti.com a www.imot.bg, kde najdete nejširší nabídku nemovitostí, včetně jejich aktuálních cen.

Francie

Vyjmenovávat slavná lyžařská střediska ve francouzských Alpách typu Chamomix, Val d'Isére a dalších by bylo nošením dříví do lesa. Mnohem zajímavější informací jsou cenové relace jednotlivých typů horských nemovitostí.

Horské byty

Garsoniéru (studio) koupíte v ceně od 30 000 EUR. Byt 1 + 1 od 50 000 EUR výše. Ceny větších bytů 3 – 4 + 1 se pohybují okolo 150 000 EUR.

Horské chaty, chalupy (chalet)

Ceny horských chat a chalup se pohybují v průměru od 250 000 do 600 000 EUR. Skutečně luxusní dosahují cen až 3 mil. EUR.

Horské vily (chateaux/villa)

Ceny tohoto typu nemovitostí se pohybují od 600 do 3,5 mil. EUR.

Horské zemědělské usedlosti, pozemky

Cena zemědělských usedlostí, které jsou většinou v zanedbaném stavu, se pohybuje okolo 200 tis. EUR. Ke kupní ceně musíte připočítat i cenu oprav. Pozor, je třeba dbát i na dopravní obslužnost zvolené lokality a vybavenost obchody a službami. Často se jedná o samoty.

Ceny pozemků jsou vysoké, a to z prostého důvodu – rok od roku ubývá jejich nabídka. Jejich orientační cenovou úroveň ukazuje následující tabulka.

Orientační cena pozemků
Rozloha Orientační cena
500 – 700 m2 50 tis. EUR
1 000 m2 70 tis. EUR
1 500 m2 70 – 100 tis. EUR

Francouzské Alpy patří spolu se švýcarskými k nejdražším v Evropě. Investovat zde se může vyplatit, protože stavebních pozemků ubývá a ceny nemovitostí i jejich nájmů budou pravděpodobně stoupat. Klientela je zavedená, služby i dopravní obslužnost jsou na vysoké úrovni.

Rakousko

Po vstupu ČR do EU padly i překážky při koupi nemovitosti v Rakousku. Nově stavěné horské byty mají různé velikosti, od garsoniér až po 2 až 3 + 1. Jejich cena se pohybuje v průměru od 80 do 150 tis. EUR. V této cenové relaci koupíte i starší chalupu, vyžadující stavební úpravy.

Starší horský byt můžete koupit od 35 000 EUR, ovšem i tady musíte počítat s dodatečnými náklady na opravu. Cena nových alpských chat a chalup se pohybuje, včetně pozemku, od 250 tis. EUR výše. Velice výhodným způsobem, jak může Čech nabýt v Alpách nemovitost, je koupit pozemek a nechat si na něm postavit horský srub. Ušetříte tak až 25 % ceny, než kdybyste si kupovali pozemek i s nemovitostí.

Největším rakouským realitním portálem nabízejícím nemovitosti k prodeji i pronájmu je Immobilien Net. Dalším dobrým portálem je i Internet platform a Immobilien Atlas.

Dolomity

Širokou nabídku v obdobných cenových jako v Rakousku najdete i v italských Dolomitech. Připomeňme si jen nejznámější lyžařská střediska: Cortina d'Ampezzo, Val Gardena/Gröden, Marmolada a Val di Fiemme. Ceny nově stavěných dvoupokojových bytů s předzahrádkou se pohybují v rozmezí 80 – 100 tis. EUR. Třípokojový byt v prvním a vyšším poschodí s balkónem stojí řádově v rozmezí od 130 do 150 tis. EUR. Největší nabídku horských nemovitostí najdete na adrese www.casa.it.

dan_z_prijmu

Švýcarsko

Švýcarsko je zemí, které bychom vám radili se při koupi nemovitosti vyhnout. Švýcarsko je známé svojí nechutí prodávat cizincům nemovitosti a nám „východním“ zvlášť. Výjimkou je kanton Vaud, ve kterém se nachází horský masiv Villars a oblast jezer okolo Montreux a který je nejliberálnější ke koupi nemovitosti cizinci. Nabízí široký výběr nemovitostí a neukládá žádná omezení týkající se dalšího prodeje. Potřebná povolení jsou zpravidla k dispozici během 2 až 3 měsíců.

Závěrem

Horské byty, chaty a chalupy jsou mimořádně dobrou investicí, a to jak pro vlastní zdraví, tak i v návratnosti investovaného kapitálu. Návratnost slibují v rozsahu 5 – 7 % ročně.

Vlastníte nemovitost v zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).