Hlavní navigace

Zelená karta – kde neplatí povinné ručení?

28. 6. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zelená karta je mezinárodním dokladem o platném pojištění odpovědnosti, neplatí vám ale všude. Před cestou do ciziny se na ni raději podívejte. Nově však může platit i pro Ázerbájdžán.

Bez zelené karty s autem nesmíte vyjet na veřejnou komunikaci, a už vůbec ne do zahraničí. Slouží totiž jako doklad o tom, že máte uzavřeno platné povinné ručení.

V některých případech ovšem nestačí ani zelená karta. Na ní je uveden seznam zemí, ve kterých vám povinné ručení platí. Některé země jsou ale přeškrtnuté. V takové zemi vám pak povinné ručení vaší pojišťovny neplatí a vy si musíte na místě před vjezdem zakoupit tzv. hraniční pojištění, anebo předem využít služby jiné české pojišťovny, která danou zemi nemá ve výlukách.

Kdo umí povinné ručení

Povinné ručení poskytuje v České republice 14 pojišťoven:

  1. AIG Europe
  2. Allianz pojišťovna
  3. AXA pojišťovna
  4. Česká podnikatelská pojišťovna
  5. Česká pojišťovna
  6. ČSOB Pojišťovna
  7. Direct pojišťovna
  8. Generali Pojišťovna
  9. Hasičská vzájemná pojišťovna
  10. Kooperativa pojišťovna
  11. PRVNÍ klubová pojišťovna
  12. Slavia pojišťovna
  13. UNIQA pojišťovna
  14. Wüstenrot pojišťovna

Kde neplatí povinné ručení

Země, které jsou v zelené kartě přeškrtnuté, se liší dle pojišťovny, u které si povinné ručení sjednáváte. Přeškrtnutá země znamená neplatnost povinného ručení.

Pojišťovna Vyškrtnuté země
Allianz pojišťovna bez omezení
AXA pojišťovna Irán, Izrael, Maroko, Tunisko
Česká podnikatelská pojišťovna Írán, Izrael
Česká pojišťovna bez omezení
ČSOB Pojišťovna Írán
Direct pojišťovna bez omezení
Generali pojišťovna Írán, Izrael, Maroko, Tunisko
Hasičská vzájemná pojišťovna Bělorusko, Irán, Izrael, Maroko, Moldávie, Tunisko
Kooperativa pojišťovna bez omezení
PRVNÍ klubová pojišťovna Bělorusko, Irán, Izrael, Maroko, Moldávie, Rusko a Tunisko
Slavia pojišťovna bez omezení
UNIQA pojišťovna bez omezení
Wüstenrot pojišťovna Rusko

V Allianz pojišťovně, České pojišťovně, Kooperativě, Slavia pojišťovně a UNIQA pojišťovně nemají výluky pro žádný stát a můžete tak klidně procestovat celou Evropu, část severní Afriky, Írán a Izrael nebo cestovat po ruské zemi až k severokorejským hranicím s platným dokladem z České republiky.

V jiných pojišťovnách výluky na územní platnost mají a budete-li cestovat autem do neevropských zemí, resp. mimo EU, zkontrolujte si předem, že vaše pojišťovna nemá pro danou zemi výluku.

U Kypru a Srbska vždy budete mít v zelené kartě dovětek, že platí pouze na zeměpisné části té země, která je pod kontrolou vlády dané země. Jinými slovy, při cestě do Kosova budete muset na tamní hranici zakoupit hraniční pojištění (cca 30 €), podobně na severním Kypru.

Novinka: Ázerbájdžán součástí zelené karty

V roce 2012 požádal Ázerbájdžán o vstup do zelenokaretního systému a od 1. 1. 2016 je tato země oficiálně součástí systému zelené karty. Vášniví cestovatelé, kteří by se chtěli pozemní cestou podívat do této země, nebo dopravní společnosti tak budou ušetřeni minimálně jedné administrativy související s vyřizováním hraničního pojištění na místě. Nově stačí česká zelená karta. Podmínkou ale je, aby na ní byl Ázerbájdžán uveden (AZ) a nebyl přeškrtnutý. Že se všechny pojišťovny do této novinky nehrnou, ukazuje tabulka níže:

Pojišťovna Poskytuje krytí v AZ?
Allianz pojišťovna Ano
AXA pojišťovna Ano
Česká podnikatelská pojišťovna Ano
Česká pojišťovna Od 4. kvartálu 2016
ČSOB Pojišťovna Ne
Direct pojišťovna Ne
Generali pojišťovna Od 09/2016
Hasičská vzájemná pojišťovna
Kooperativa pojišťovna nezjištěno
PRVNÍ klubová pojišťovna Ne
Slavia pojišťovna Ne
UNIQA pojišťovna Ano
Wüstenrot pojišťovna Ano

ČSOB Pojišťovně se chystají tuto zemi na zelenou kartu doplnit. Poskytovat krytí zde však nebudou, a tak bude země přeškrtnutá. Stejným způsobem bude postupovat i Slavia pojišťovna.

Naproti tomu například UNIQA pojišťovna poskytuje krytí do Ázerbájdžánu již nyní a stejně tak Allianz pojišťovna a AXA pojišťovna.

Generali pojišťovna v současné době na zelené kartě tuto zemi nemá, ale od září 2016 ji plánuje do zelené karty zařadit s tím, že krytí zde poskytovat bude.

Aktualizovaný vzor zelené karty (s AZ) jsou tuzemské pojišťovny povinny začít používat co nejdříve s přihlédnutím k jejich realizačním možnostem (nejčastěji po vyčerpání již předtištěných zásob), nejpozději však od 1. 1. 2018, kdy uplyne přechodné období pro použití původního vzoru zelené karty (bez AZ).  Rozhodnutí, zda konkrétní poj. smlouva v Azerbajdžánu platí či neplatí, je věcí konkrétní pojišťovny, která pouze musí rozsah územní platnosti na ZK správně vyznačit (nepřeškrtnutím „AZ“ učiní ZK platnou pro AZ, přeškrtnutím „AZ“ ji učiní v AZ neplatnou), vysvětlil Měšci Aleš Povr, tiskový mluvčí České kanceláře pojistitelů.

skoleni_15_4

Zabux, Ázerbájdžán. Hraniční kontrola z Arménie do Náhorního Karabachu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zabux, Ázerbájdžán. Hraniční kontrola z Arménie do Náhorního Karabachu.

Náhorní Karabach

Pokud byste cestovali autem do Náhorního Karabachu, který je geografickou součástí Ázerbájdžánu, se zelenou kartou tady nepochodíte. Tato samozvaná republika je pod správou Arménie a na silnici v ní proto platí arménská pravidla a arménský systém povinného ručení. To si zakoupíte přímo na hranicích s Arménií, kde 10denní výlet vás vyjde na cca 250 Kč. Upozorňujeme však, že vstup do republiky Náhorní Karabach (Artsakh Republic) je ze strany Ázerbájdžánu oficiálně považován za trestný čin nepovoleného vstupu na území Ázerbájdžánu (povolení nedostanete). Pokud byste někdy v budoucnu cestovali do „velkého“ Ázerbájdžánu a v něm by se na váš výlet do Náhorního Karabachu přišlo, kromě hrozby vězení a tučné pokuty budete s veškerou parádou vyhoštěni. Svůj případný výlet si tak dobře rozmyslete.

Zabux, Ázerbájdžán. Hraniční kontrola z Arménie do Náhorního Karabachu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zabux, Ázerbájdžán. Hraniční kontrola z Arménie do Náhorního Karabachu.

Krym

Pokud někdo pojede českým autem na Krym a způsobí dopravní nehodu, bude se plnit z povinného ručení v rámci zelenokretního systému platného v Ukrajině, protože geograficky jde o Ukrajinu, anebo platného pro Rusko, protože to po ozbrojené anexi povařuje Krym za své uzemí? Anebo tam povinné ručení neplatí vůbec? Zeptali jsme se opět České kanceláře pojistitelů a její mluvčí nám odpověděl:  Dle nám dostupných informací je, s ohledem na vzniklou situaci, pro vstup a provoz tuzemského vozidla na území Krymu nutné předložit zelenou kartu s platnosti pro území obou těchto států, tj. Ukrajiny i Ruska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).