Hlavní navigace

Zelených karet pro cizince přibude, práce je dost pro všechny

21. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nedostatek pracovních sil se v řadě vyspělých zemí stává významnou překážkou jejich dalšího rozvoje. Jednou z mála možností řešení tohoto problému je získání zahraničních pracovníků z méně rozvinutých zemí. Touto cestou se vydalo i Česko. Od počátku příštího roku nejspíš usnadní zaměstnávání cizinců vydáváním tzv. zelených karet.

Není karta jako karta

Pod pojmem zelená karta si většina řidičů představí mezinárodní osvědčení o platnosti pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem jejich vozidla. Úplně stejné označení se používá také pro přistěhovalecké vízum opravňující k trvalému pobytu a práci v USA. Držitel zelené karty získá většinu práv, které mají občané USA, kromě práva volit a být volen. Po pěti letech má právo požádat o udělení amerického občanství.

Zelenou kartu už brzy budou moci získat zahraniční zájemci o práci i v Česku. Postup, který by měl cizincům usnadnit získání povolení k pobytu s pracovním povolením, je totiž obsažen v návrhu změn zákona o zaměstnanosti a souvisejících zákonů, který počátkem dubna schválila vláda. Projde-li tento návrh úspěšně celým legislativním procesem, změny začnou platit od prvního ledna příštího roku.

Nejsou lidi. Co s tím?

Česko v uplynulých letech zažilo nebývalý vzestup ekonomiky. Díky růstu výroby a rozvoji služeb vznikly desetitisíce nových pracovních míst. Velká část z nich ovšem zůstává neobsazena. Často se nejedná jen o místa nabízející nepříliš atraktivní a špatně placenou práci. Stále více se nedostává i kvalifikovaných pracovníků v řadě profesí – nástrojáři a instalatéry počínaje a konstruktéry nebo zubaři konče.

Zaměstnanost v Česku dosahuje rekordních hodnot. Na trhu je 151 tisíc volných pracovních míst. V některých oborech a regionech se situace podobá dobám reálného socialismu. Zaměstnavatelé se totiž o lidi doslova přetahují. Zájemcům o práci nabízejí náborové a stabilizační příspěvky i nejrůznější výhody. Nakonec jim však často nezbývá nic jiného, než se po zaměstnancích porozhlédnout v zahraničí.

Zájem je o pracovníky na dobu určitou

Česká zelená karta se bude od té americké výrazně lišit. Cílem navržených změn totiž není posílit příliv imigrantů, ale pomoci řešit aktuální neutěšenou situaci na zdejším trhu pracovních sil. Zelená karta bude vydávána na tři roky s možností prodloužení její platnosti. Získat ji bude moci zájemce s odpovídající kvalifikací pro konkrétní pracovní místo, které není obsazeno po dobu nejméně 30 dnů od jeho nahlášení úřadu práce.

Podmínkou vydání zelené karty bude předběžný souhlas zaměstnavatele, že zahraničního zájemce o práci přijme. Pracovní poměr bude sjednáván podle zákoníku práce. Rodinné příslušníky si držitel zelené karty bude moci do Česka přivést, jen pokud prokáže, že bude schopen je uživit a zajistit jim zdravotní péči. Když držitel zelené karty o práci přijde, bude si muset do dvou měsíců nalézt jiné volné pracovní místo, nebo Česko opustit.

Ubude práce načerno

Odstranění administrativních překážek bránících zaměstnávání cizinců by mělo pomoci obsadit pracovní místa, o která z nějakého důvodu není mezi českými občany zájem. Možnost vybrat si volné pracovní místo z registru a rychle získat povolení k pobytu s pracovním povolením by také mělo přispět k omezení nelegální práce cizinců, která je v Česku rozšířená zejména ve stavebních profesích.

Svůj pobyt tak bude moci zlegalizovat přinejmenším část z několika set tisíc cizinců, kteří zde pracují bez patřičného povolení. Jde především o pracovníky z Ukrajiny a dalších zemí bývalého Sovětského svazu, jejichž dovoz do Česka se stal jednou z výnosných aktivit organizovaného zločinu. To je ostatně jeden z důvodů, proč se nelegální zaměstnávání podle nového trestního zákoníku stane trestným činem.

dan_z_prijmu

Máme se obávat přílivu cizinců?

S růstem životní úrovně Česko přestává být pro stále větší počet imigrantů pouhou mezistanicí a stává se pro ně cílovou zemí. Podle údajů Českého statistického úřadu v loňském roce v Česku přibylo 94 tisíc obyvatel. Z toho však 84 tisíc osob činí saldo zahraniční migrace. Podle údajů Ministerstva vnitra na konci loňského roku žilo v Česku legálně celkem 392 tisíc cizinců, což jsou necelá 4 % zdejší populace.

Přestože příliv imigrantů může působit určité problémy, zvláště pokud pocházejí z kulturně a sociálně vzdálených zemí, jiná alternativa v podstatě neexistuje. Kvůli stárnutí obyvatelstva totiž lidí v produktivním věku v nepříliš vzdálené budoucnosti začne ubývat a nebude je mít kdo nahradit. Budou-li se o pobyt v naší zemi zajímat cizinci, kteří jsou ochotni zde legálně žít a pracovat, můžeme být jenom rádi.

Obáváte se přílivu imigrantů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).