Hlavní navigace

Záplavy prověří kvalitu pojištění, na všechny se ale nedostane

29. 6. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nečekané záplavy sužující lokální území v Čechách a na Moravě znovu připomněly nutnost vytvořit si rezervy nebo jinak zajistit svůj majetek před následky živelných pohrom. Někde pomůže pojištění, jinde solidární ruka státu, obce či dobrovolníků.

Pojišťovny jsou nyní obezřetné

Myslet na pojistku v momentě, kdy máte vytopený dům, je pozdě. Jenže ani včasné sjednání pojištění už dnes nemusí úplně pomoci. Rozsáhlé povodně v roce 1997 a následné povodně v roce 2000 daly českým pojišťovnám pořádnou lekci zkušeností. Výsledkem bylo vytvoření tzv. povodňových map. Ty přesně vymezují rizikové lokality a stanovují rizikovou přirážku v případě zvýšeného rizika záplav nebo povodní. Navíc již existují i území, kde sice můžete bez potíží bydlet, ale s ohledem na rizika vás nyní žádná pojišťovna proti vodnímu živlu nepojistí. Jinými slovy – kdo chce bydlet u vody, musí počítat s tím, že ji někdy může mít nedobrovolně i ve svém domě.

Oči pro pláč pro pojištěné u Moravy a Hasičů

Povodně v roce 1997 poslaly do likvidace pojišťovnu Morava. Ta byla u řady občanů oblíbená pro nízkou cenu pojistného. Velká zklamání tenkrát zažili i klienti Hasičské vzájemné pojišťovny, která riziko povodní a záplav měla v ceně základního pojistného jen pro škody do 10 000 Kč a málokdo se na toto riziko připojistil na vyšší částku.

Pozor na slovíčka

Ti, co jsou nyní postiženi záplavami, by si měli zkontrolovat, zda se jejich pojistka vztahuje na tato rizika. Když má pojišťovna plnit, jde hlavně o slovíčka a přesnou terminologii.

Povodeň je přírodní katastrofa, způsobená rozlitím nadměrného množství vody v krajině mimo koryta řek nebo nádrže, přehrady apod. Jejími následky mohou být různě velké škody na majetku, ekologické škody či oběti na lidských životech.

Záplava označuje vodu, která se šíří z jiných důvodů než u povodně. Důvodem může být průtrž mračen, kdy si následně voda najde odtok přes váš domek a v horším případě i dům.

Na rozdíl od záplavy je riziko povodně nebo již nastalá povodeň oznámena varovným signálem elektronických sirén se slovní informací. Tip: Stáhněte si zvuk sirény. (MP3 974 bytů).

Likvidace vyžaduje vyjmenovat vše

Dojde-li k pojistné události a máte právo na plnění pojišťovny, nezapomeňte pečlivě vyjmenovat všechny věci, které chcete od pojišťovny zaplatit. Přestože to zní zvláštně, to, že voda vyplavila dům a odnesla celý majetek, lidsky člověk pochopí, ale pro pojišťovnu to nemusí být důvod ke 100% plnění. Je proto potřeba napsat pojmenovat všechen majetek, který je poškozen, zničen a který chcete zaplatit. Myslete i na maličkosti, např. vypínač na zdi, křížový šroubovák, sadu hřebíků apod. Maximální výše plnění pojišťovny je vždy ohraničena sjednanou pojistnou částkou – je-li opravdu vyplacena, mluví se o tzv. totální škodě. Čtěte více: Pojištění domácnosti pomůže, problémem je podpojištění.

Nemusíte čekat na likvidátora

Pokud jste postižení záplavami anebo postižení patří mezi vaše známé, příbuzné, mohou vám pomoci rady, jak postupovat při hlášení škod pojišťovně. Základní jsou čtyři pravidla, říká serveru Měšec.cz Marek Vích z pojišťovny Kooperativa. Nerozšiřovat škodu, vše zdokumentovat, nahlásit vše pojišťovně a s uklízením nečekat až na příjezd likvidátora, radí Vích. Přitom pro dokumentaci škody stačí i mobilní telefon vybavený fotoaparátem. Důležité však je, aby se škoda nerozšiřovala a je proto potřeba udělat vše pro to, aby se tomu zabránilo. Takže se například nemusí vyplatit koukat na to, jak vám voda ničí auto, ale raději jej odvézt na bezpečné místo. Samozřejmě s ohledem na bezpečnost dané situace, zdraví a lidský život je nade vše.

Stejně přitakává i Tomáš Hejda z ČSOB Pojišťovny: Klientům v postižených oblastech doporučujeme v prvním kroku zabránit vzniku dalších škod a pokud to bude vzhledem k situaci možné, pořídit fotodokumentaci poškození. Hlášení škodních událostí je možné na naší bezplatné infolince. Následně je možné začít s úklidem naplaveného bahna, vody a podobně tak, aby nedošlo k ohrožení zdraví z důvodu zhoršených hygienických podmínek. Čtěte více: Nejčastější chyby v pojistných smlouvách.

Na nové pojištění může být pozdě

Opačná situace nastává v případě, kdy vás napadne narychlo sjednat pojištění ve chvíli, kdy je už zle. V období vydatných srážek a následného výskytu povodní se totiž nezřídka objevují i pokusy pojistit majetek zpětně, po vzniku škody. Na možnost povodňového ohrožení je třeba pamatovat s předstihem, nelze se pojistit až v době, kdy se velká voda blíží, varuje Iva Knapová, ředitelka odboru likvidací ČSOB Pojišťovny. Zpětně pojistit majetek nelze. Takové jednání je považováno za pojistný podvod, doplňuje Knapová.

Prevence přes SMS i e-maily

Pro některé pojišťovny jsou záplavy motivem ke spuštění nových služeb, třeba UNIQA pojišťovna chystá pro své klienty od července 2009 meterologický servis. Dojde-li k riziku extrémního počasí, které by mohlo ohrozit pojištěný majetek, klienti této pojišťovny obdrží cílené SMS nebo e-maily informující o zvýšeném riziku. Ty budou vázány na poštovní směrovací číslo, které adresát předem uvede. Cílem služby nazvané MeteoUNIQA je pomoci klientům připravit se včas na velký výkyv počasí, jako jsou vichřice, prudké lijáky, náledí nebo krupobití, a provést preventivní opatření k ochraně zdraví i materiálních hodnot, uvádí pojišťovna ve své tiskové zprávě.

Peníze od kraje i od dárců

Pro ty, co finančně nezvládnou následky škod během záplav, jsou připravené finanční prostředky ze státního a krajského rozpočtu, ale peníze posílají i soukromí dárci. Ve své tiskové zprávě oznámila plynárenská společnost RWE, že obcím Životice u Nového Jičína, Žilina, Mořkov, Kunín, Šenov u Nového Jičína, Jeseník nad Odrou a Bělotín posílá 700 000 Kč.

dan_z_prijmu

Česká vláda vyčlení na pomoc postiženým obcím až 54 milionů korun. Moravskoslezský kraj nabízí pomoc ve výši 20 000 Kč postiženým rodinám v nouzi a postižené obce mohou od kraje dostat až 0,5 milionu korun.

Neplatí však pravidlo, že na finanční pomoc dosáhne jakýkoliv člověk postižený záplavou, prioritně se totiž bude zkoumat jeho nouzová situace a finanční zajištění. To je v kompetencích ob­cí.

Základní rady pro postižené záplavami

Minimalizujte následky škod, zejména:
  • vyčerpáváním vody, vysoušením a úklidem zasažených prostor
  • zasaženou elektroniku a domácí spotřebiče nezapínejte a okamžitě předejte k opravě do odborného servisu
  • nechte provést revizi elektrických a plynových rozvodů, pokud byly zatopeny
  • Vytvořte soupis poškozených a zničených věcí s uvedením jejich popisu, stáří a pořizovací ceny
  • V případě možnosti proveďte fotodokumentaci poškozených a zničených věcí
  • Je-li to možné, připravte si pořizovací doklady, záruční listy či jiné doklady prokazující hodnotu a vlastnictví zasažených věcí
  • Poškozené a zničené věci ponechte, pokud to situace dovolí, v místě škody k následné prohlídce pracovníků Generali. Pokud z hygienických, bezpečnostních nebo jiných vážných důvodů (nutné prokázat existenci těchto důvodů – fotodokumentace, nařízení hygienika apod.) nelze zbytky na místě uchovat, tak je zlikvidujte.

Zdroj: Generali pojišťovna

Darujete peníze na postižené záplavami?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).