Hlavní navigace

Zaplaťte za Boeing kartou

19. 10. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Většina z nás vlastní nějaký druh kreditní nebo platební karty. Přesto však, když říkáme, že platíme "kreditkou", tyto termíny často nerozlišuje a mnoho lidí ani neví, že je mezi nimi nějaký rozdíl. A víte, jakou kartou můžete zaplatit i za dopravní letadlo?

Platební karty je možné roztřídit podle mnoha kritérií – od způsobu zúčtování platby přes technologický základ karty až po prestiž spojenou s bonitou klienta.

Podle způsobu zúčtování platby

Z hlediska způsobu zúčtování platby lze rozlišit dvě základní verze platebních karet: karty debetní a kreditní.

Karta debetní: Debetní karta je pevně svázána s bankovním účtem. Držitel této karty tedy může utratit pouze tolik prostředků, kolik je k dispozici na jeho bankovním účtu. Úvěr je sice také možný, ale pouze prostřednictvím tzv. kontokorentu, který není ke kartě nijak vázán.

Debetní karty se nejčastěji používají jako pohodlný prostředek při platbě v obchodech či při výběrech z bankomatů. V závislosti na značce karty a na podmínkách finanční instituce, která kartu vydala, mohou být s kartou spojeny další doplňkové služby (např. cestovní a úrazové pojištění).

<chart id=„6“></chart>

Karta kreditní: Narozdíl od karty debetní je kreditní karta čistě úvěrovým nástrojem. Při použití kreditní karty při placení u obchodníka nebo při výběru peněz z bankomatu je čerpán úvěr, který je pak nutno splatit. Tento úvěr je úročen úrokem, který je převážně vyjádřen v procentech za měsíc.

Úvěr z kreditní karty je většinou výrazně dražší než jiné druhy úvěrů. Na druhou stranu u kreditních karet převážně existuje tzv. bezúročné období v délce zpravidla mezi „až 45“ a „až 55 dny“. Pokud držitel úvěr v tomto čase zaplatí, je od úroku uchráněn. Slůvko „až“ znamená, že abyste využili maximální délky bezúročného období, museli byste úvěr čerpat první den zúčtovacího období. Bezúročné období se až na výjimky nevztahuje na částky vybírané z bankomatu.

Na konci měsíce pošle vydavatel karty uživateli výpis, aby mohl úvěr řádně splatit, uživatel se však může rozhodnout splatit úvěr později.

<chart id=„9“></chart>

Charge karta: Charge karty fungují velice podobně jako karty kreditní. Držitel karty provádí během daného období transakce a na konci měsíce mu přijde vyúčtování. Uživateli sice není účtován žádný úrok, ale tento účet musí uhradit do stanoveného data a nemůže využít možnosti čerpat úvěr.

Předplacená karta: Předplacená karta je již předem nabita na určitý obnos, který může její majitel vyčerpat. Používá se především jako dárkový či reklamní produkt.

Podle použité technologie

Elektronické karty: Na elektronické kartě je nosičem informací magnetický proužek, který najdeme převážně na rubové straně karty. Ve formě magnetického záznamu je na něm nejčastěji uloženo číslo karty a PIN, ale mohou zde být uloženy i další informace. nevýhodou této technologie je malá kapacita záznamu dat a poměrně snadná čitelnost. Elektronické karty můžeme používat u obchodníků, kteří jsou vybaveni běžným elektronickým terminálem, zpravidla je nelze využít k platbám na internetu.

Embosované karty: Embos, tedy vystouplé písmo na přední straně karty, je nositelem informace na tomto druhu karet. Obsahuje zpravidla jméno klienta a číslo ůčtu. Výhodou této technologie je možnost platby i u obchodníků, kteří nejsou vybaveni elektronickým terminálem, ale pouze mechanickým snímačem (tzv. imprintrem, „žehličkou“).

Čipové karty: Čipové karty jsou na tomto poli nejmodernější technologií. Karta je vybavena čipem s vlastním mikroprocesorem a programovatelnou pamětí. Tato karta může obsahovat debetní i kreditní program, sloužit jako vstupní karta do zaměstnání, mohou na ní být nahrány různé věrnostní programy či může nést informace o pojištění a zdravotním stavu držitele. Čipové karty také zajišťují vysokou bezpečnost, jejich padělání je prakticky nemožné. České banky se dohodly, že zadávání PIN bude standardem při každé transakci.

Dle bonity klienta

Když se podíváme na nabídku karet dvou největších společností, tedy firem VISA a MasterCard, zjistíme, že nabízejí pro různé klienty různé karty. Některé jsou určeny spíše studentům nebo běžným pracujícím, jiné firmám a jiné vysoce bonitním klientům s vysokými požadavky – a příjmy.

Většinou platí, že karty pro méně bonitní klienty bývají spíše elektronické a karty pro více bonitní zákazníky spíše embosované. Prestižní karty poskytují držitelům různé výhody a nabídky při cestování po celém světě. Obvyklé bývá nadstandardní pojištění, široká síť bankomatů a obchodů, kde je možné karty použít.

Pro ilustraci zde uvádím pořadí karet podle bonity klienta u firem VISA a MasterCard. Druh karty dále do značné míry předurčuje limity karty.

MasterCard

  1. Maestro
  2. MasterCard Electronic
  3. MasterCard Standard
  4. MasterCard Gold
  • MasterCard Business Card
  • MasterCard Unembossed**

Tato karta je určena pro firmy
** Jedná se o nejnovější produkt společnosti MasterCard, který se odlišuje především použitou technologií

dan_z_prijmu

Visa

  1. Visa Electron
  2. Visa Classic
  3. Visa Silver
  4. Visa Gold
  5. Visa Platinum
  6. Visa Infinite

Karta Visa Infinite není v České republice vydávána

A kterou kartou zaplatíte i za dopravní letadlo? Traduje se, že černou kartou Visa Infinite. Můžete to ostatně vyzkoušet.

Využíváte platební kartu k dosažení větší prestiže?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).