Hlavní navigace

Založit firmu je nejjednodušší v Kanadě

16. 1. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Založit novou společnost je dle údajů Světové banky nejjednodušší v Kanadě. Právě jednoduchost založení společnosti patří mezi jedno z kritérií pro volbu sídla firmy. Administrativa zabírá současným podnikatelům čím dál více času. Jak složité je založit firmu v České republice?

Průhledný, jednoduchý a finančně nenákladný registrační proces je jednou z možností vytvoření dynamického ekonomického prostředí. Jednoduchost rozjezdu podnikání pomáhá vyšší podnikavosti v zemi. Jestliže jsou v zemi nastaveny podmínky pro rozvoj podnikání, vydělávají na tom všichni nízkou mírou nezaměstnanosti, růstem ekonomiky a životní úrovně občanů.

Kritéria hodnocení

Samozřejmě index jednoduchosti založení nové společnosti neukazuje, kde se nejlépe podniká. Slouží však k informování všech účastníků trhu o jednoduchosti rozjezdu nové firmy v dané zemi. V Kanadě trvá založení společnosti pouhé 3 dny, finanční náklady jsou minimální a stačí se zaregistrovat pouze do obchodního rejstříku a na finančním úřadě.

Celkové umístění země (z celkového hodnocení 155 zemí) ovlivnily tyto skutečnosti:

  • Délka vyřízení všech potřebných registračních procedur

    Počet nutných dní k vyřízení všech registračních povinností u založení nové společnosti (posuzovalo se založení společnosti s ručením omezeným). Čím dříve se to v dané zemi stihne, tím lépe. Nejrychleji se to stihne v Austrálii (2 dny), Kanadě (3 dny) a Dánsku, USA a na Islandu (5 dní).

    V Česku se v průměru stihnou u společnosti s ručením omezeným vyřídit všechny potřebné náležitosti za 40 dní. Oproti roku 2004 si nejvíce z evropských zemí polepšilo Španělsko (snížení ze 128 dní na 47 dní).

  • Počet nutných registračních procedur na příslušných úřadech

    Opět platilo, že čím méně nutných registrací, tím lépe. Mezi typické potřebné úkony patří např. notářsky potvrzené podpisy k zakládajícím dokumentům, výpisy z rejstříku trestů zodpovědných manažerů, zapsání do obchodního rejstříku, evidence na příslušném daňovém úřadu, evidence k sociálnímu pojištění, evidence ke zdravotnímu pojištění, registrace u úřadu práce, registrace u obchodní komory, registrace u oborového svazu, získání požadované licence, založení podnikového bankovního účtu, potřebná kvalifikace občanů ve vedoucí funkci, splnění bezpečnostních a hygienických podmínek, dodržování bezpečnosti práce

  • Výše základního jmění a finanční náklady spojené se založením nové firmy

    Při zakládání nové společnosti musí zakladatelé počítat s několika nutnými finančními výdaji, ať už ve formě požadovaného základního jmění, či ve formě nutných kolků či poplatků. Např. v Kanadě, Austrálii, USA, Singapuru a na Novém Zélandu není stanovena výše minimálního jmění společnosti a náklady spojené se založením společnosti jsou minimální.

    Náklady spojené se založením společnosti byly přepočítávány ke mzdové úrovni v jednotlivých zemích. Opět platilo, čím menší náklady, tím lépe.

    Velmi nízké počáteční náklady mají v Evropě nové firmy ve Velké Británii, Irsku, Francii a Finsku. Naopak s poměrně vysokými finančními náklady se musí počítat v Řecku, Maďarsku, Litvě, Polsku či Rakousku.

Evropa versus svět

V tabulce jsou uvedeny vybrané země světa s jejich celkovým umístěním. Chybějící přední umístění vyplňují daňové a podnikatelské ráje (Bahamy, Maledivy, Andorra, San Marino či státy střední Ameriky nebo Asie). V uvedených zemích je mnohdy založení podnikání jednodušší, ale podnikatelské prostředí mnohdy zaostává za vyspělými světovými zeměmi (včetně Česka).

skoleni_15_5

Z celkového počtu 155 zemí se Česko umístilo dle hodnocení Světové banky na 77. místě (z členských zemí Evropské unie za námi skončilo Slovinsko, Španělsko, Portugalsko, Řecko a Polsko). Rozdíly mezi zeměmi umístěnými na 50. až 80. místě jsou však zanedbatelné.

Pořadí zemí dle jednoduchosti zahájení podnikání dle Světové banky
Země Pořadí
Kanada 1
Austrálie 2
USA 3
Nový Zéland 4
Singapur 5
Hong Kong 6
Portoriko 7
Rumunsko 8
Velká Británie 9
Jamajka 10
Irsko 11
Izrael 12
Francie 13
Island 14
Dánsko 15
Finsko 18
Norsko 19
Švédsko 20
Chile 23
Lotyšsko 26
Švýcarsko 28
Thajsko 29
Rusko 31
Belgie 34
Litva 37
Nizozemí 42
Estonsko 43
Itálie 45
Turecko 46
Německo 47
Slovensko 48
JAR 51
Malajsie 57
Rakousko 59
Oman 61
Maďarsko 72
Kolumbie 73
Česko 77
Slovinsko 78
Bulharsko 80
Japonsko 81
Vietnam 82
Mexiko 84
Argentina 85
Španělsko 86
Indie 90
Polsko 92
Venezuela 95
Korea 97
Brazílie 98
Chorvatsko 103
Portugalsko 104
Ukrajina 110
Egypt 115
Uruguay 116
Paraguay 118
Řecko 121
Čína 126
Bělorusko 136
Angola 155

Pramen: The Worldbank – Doing Business

Co považujete za největší překážku podnikání v ČR?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).