Hlavní navigace

Zákonný limit povinného ručení někdy nemusí stačit

29. 7. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Povinně sjednaná pojištění patří často mezi ta, u kterých se nejvíce hledí na cenu. Když se ze zákona musí platit, ať je tedy co nejlevnější. Nízké limity pojištění se nemusejí vyplatit. Rozdíl v ceně je zanedbatelný, avšak v krytí astronomický.

Podle průzkumu společnosti GE Money se téměř 80 % Čechů dopravuje na tuzemskou dovolenou autem. Na jedné straně stoupá počet letecky přepravených cestujících a s tím klesá počet automobilů o prázdninách na cestách, ovšem na straně druhé se menší počet aut neodráží na nehodových statistikách. Právě o prázdninách je počet usmrcených vyšší, než v ostatních měsících.

Během loňských prázdnin zemřelo na českých silnicích 208 lidí, což je o 56 zmařených životů více než v roce 2006. Tehdy se ovšem řidiči báli nově zavedeného bodového systému, který začal platit 1. července. Letošní léto je adeptem na hutnější statistiky. Směle může navázat na „černý“ týden od 19. do 25. května, kdy na českých silnicích přišlo o život 25 lidí. Není totiž týdne, abychom nebyli sdělovacími prostředky informováni o vážných dopravních nehodách, které se nevyhýbají ani známým osobnostem.

Nehody v roce 2007

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Autem do zahraničí

Stejný výzkum GE Money ukazuje, že pro cestu na dovolenou v zahraničí volí auto 40 % Čechů. Nehoda v zahraničí je velmi nepříjemná, zvláště existuje-li jazyková bariéra. Zatímco v západních a severských zemích se zpravidla domluvíte jedním ze světových jazyků, směrem na jih a východ další řeč standardem není. Konečně, i průzkum Evropské unie, který se zabýval kvalitou tísňových linek, prokázal, že hodně států má ještě co dohánět. A přitom tísňová linka je často první, kam se účastníci nehody obracejí.

Jenže problémy se nevyhýbají ani Čechům V loňském roce se konzulové zabývali 233 dopravními nehodami s účastí českých občanů, a to jsou pouze oficiálně nahlášené nehody. Chorvatsko vévodí s číslem 116 nehod (zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí).

Podpojištěný majetek i zdraví

Právní povědomí stoupá nejen v České republice, ale i v zahraničí. Může za to i zvyšující se životní úroveň, která je přímo úměrná s vyššími nároky poškozených. Vyšší hmotné škody i vyšší náklady na léčení a náhrady škod jsou jedním z důvodů, proč novela zákona o povinném ručení, která je v platnosti od června, navýšila základní limity pojistného plnění při škodách na majetku z dosavadních 18 na 35 milionů korun. Jenže i toto zvýšení může být v extrémních případech stále málo.

Co se hradí z povinného ručení

  • Škody na zdraví
  • Škody na věci a majetku
  • Platby zdravotní pojišťovně
  • Ztížení společenského uplatnění
  • Bolestné
  • Náhrada ušlého výdělku
  • Příspěvek na zdravotní pomůcky
  • Příspěvek na pečovatelku nebo jinou výpomoc v domácnosti

Tyto vyjmenované náklady mohou v krajním případě snadno přesáhnout maximální zákonné limity pojistných částek, protože postiženým se mohou hradit i doživotně. To má za následek desítky milionů korun, zvláště v případě, kdy dojde nejen ke škodě na majetku, ale poškozený je po zbytek života trvale odkázán na další pomoc.

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

Maximální limity jsou různé

Pojišťovny, které u nás prodávají povinné ručení, až na jednu výjimku nabízejí možnost koupit vyšší krytí.

Nejvyšší limity povinného ručení
Pojišťovna Maximální limit plnění v milionech korun
Allianz pojišťovna 100
Česká pojišťovna 100
Česká podnikatelská pojišťovna 70
ČSOB Pojišťovna 100
Direct Pojišťovna 70
Dolnorakouská pojišťovna 50
Generali Pojišťovna 70
Hasičská vzájemná pojišťovna připravuje se
Kooperativa, pojišťovna 70
Slavia pojišťovna připravuje se
Triglav pojišťovna 50
UNIQA pojišťovna 100
Wüstenrot pojišťovna 100

Kromě Triglav pojišťovny jsou tyto limity pouze za příplatek.

Jenže zákonný 35milionový limit stačit nemusí. Projíždějící auto nestihlo zabrzdit u Anděla v Praze 5 před přechodem pro chodce a ve snaze zabránit nehodě řidič strhl volant a vjel na chodník. V ten moment tam procházel úspěšný 29letý regionální obchodní ředitel významné společnosti. Ze svých zranění se léčil téměř rok a přes veškerou snahu lékařů zůstane do konce života ochrnutý na dolní polovinu těla. Česká pojišťovna, u které byl viník nehody pojištěn, vyplácí Jiřímu rentu 52 tisíc korun měsíčně plus dalších 10 tisíc korun jako příspěvek na výpomoc v domácnosti. Celkové náklady na pojistné plnění dosáhnou zhruba 82 milionů korun, napsal nám reálný příklad Václav Bálek z České pojišťovny.

dan_z_prijmu

Lidé, kteří pracuji v branži pojišťoven znají nespočet zaručených informací a historek, které mají nabudit dojem vysokého rizika. Důvod je jasný, je potřeba prodat lepší krytí, lepší pojištění, mít lepší provizi. Ovšem v případě povinného ručení se úspora nemusí vyplatit.

Rozdíl mezi zákonným a zvýšeným limitem jde do desítek korun měsíčně, naproti tomu skutečné krytí je často více než dvojnásobné. Problém je, že zatím co absenci kvalitního životního nebo úrazového pojištění pocítíme jen my sami, když jde o škodu druhému člověku, problém pocítí naše peněženka. Když nevystačí pojištění, nad limit musí strůjce viny platit ze svého. A v krajním případě se dluh i dědí.

Jaký máte limit u svého povinného ručení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).