Hlavní navigace

Zahraniční stravné a diety 2017 se v některých zemích zvyšují

29. 11. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Od 1. ledna 2017 dochází ke změnám v sazbách zahraničního stravného, které vyplácí zaměstnavatel zaměstnancům, když je vyšle pracovat mimo Českou republiku.

Zaměstnavatel je povinen kompenzovat vám jako zaměstnanci, kterého vyslal na pracovní cestu, zvýšené stravovací výdaje – vyplatit vám tzv. diety, tedy stravné. To platí i při cestách mimo území ČR. Více si můžete přečíst v článku Kdo může odmítnout vyslání na pracovní cestu?

Každý rok nová vyhláška

Nárok zaměstnanců na zahraniční stravné je zakotven v zákoníku práce. Cílem prováděcí vyhlášky je zajistit vám dostatečnou finanční kompenzaci v případech, kdy vás zaměstnavatel vyšle na zahraniční pracovní cestu a v této souvislosti vám vzniknou výdaje na stravování. Tuto finanční kompenzaci vám zajišťuje prostřednictvím stanovení základních sazeb pro jednotlivé země se zohledněním rozdílné cenové hladiny v příslušných destinacích.

V pravidelném termínu od 1. ledna Ministerstvo financí stanoví výši základních sazeb zahraničního stravného v celých měnových jednotkách příslušné cizí měny, a to na základě návrhu Ministerstva zahraničních věcí vypracovaného podle podkladů zastupitelských úřadů o cenách jídel a nealkoholických nápojů ve veřejných stravovacích zařízeních střední kvalitativní třídy a v zařízeních první kvalitativní třídy v rozvojových zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky a s využitím statistických údajů mezinárodních institucí. V mimořádném termínu Ministerstvo financí případně upraví výši základní sazby zahraničního stravného, jakmile se ceny a kurz stanovené cizí měny od poslední úpravy zvýší nebo sníží alespoň o 20 %. (Zastupitelské úřady a Ministerstvo zahraničních věcí logicky většinou navrhuje větší, velkorysejší, valorizaci a u více zemí, než nakonec Ministerstvo financí schválí, protože jejich zaměstnanci jsou na takovém zvýšení také zainteresováni. Ministerstvo financí má ovšem rozhodující slovo.)

Rozhoduje, kdy jste byli v zahraničí, ne kdy jste cestu vyúčtovali

Sazby zahraničního stravného stanovené pro rok 2017 určuje vyhláška č. 366/2016 Sb., která ruší a nahrazuje vyhlášku č. 309/2015 Sb. Nicméně pro nárok na stravné za rok 2016 nevyúčtované do 31. prosince 2016 se použije vyhláška č. 309/2015 Sb. Více informací si můžete přečíst v článku Jaké diety dostanete za zahraniční pracovní výjezd?

Rozhodující je tedy doba konání zahraniční pracovní cesty. Jestliže jste byli vysláni do zemí, u nichž se pro příští rok stravné zvyšuje, již letos, nemá smysl s vyúčtováním otálet, více stejně nedostanete.

Šestnáct novinek, hlavně pro Afriku

Pro příští rok 2017 dochází ke zvýšení sazeb stravného u 15 zemí. Jde zejména o státy afrického kontinentu. Navíc do seznamu (přílohy vyhlášky) přibývá Jižní Súdán. Z evropských zemí se stravné valorizuje jen pro Finsko, u všech ostatních evropských států zůstávají sazby zahraničního stravného na stejné úrovni jako v roce 2016. Změny zachycuje tabulka:

Země Základní sazba stravného pro rok 2016 Základní sazba stravného pro rok 2017
Alžírsko 40 EUR 45 EUR
Benin 40 EUR 45 EUR
Džibuti 45 EUR 50 EUR
Ekvádor 45 USD 50 USD
Finsko 45 EUR 50 EUR
Gabon 45 EUR 50 EUR
Ghana 45 EUR 50 EUR
Indie 40 EUR 45 EUR
Jižní Súdán 55 USD
Kamerun 40 EUR 45 EUR
Macao 40 EUR 45 EUR
Niger 40 EUR 45 EUR
Rovníková Guinea 40 EUR 45 EUR
Středoafrická republika 45 USD 50 USD
Sýrie 35 EUR 40 EUR
Tunisko 40 EUR 45 EUR

Jinak zůstávají sazby stejné jako v roce 2016.

Kompletní přehled základních sazeb stravného pro všechny státy najdete na Měšci v daňovém portálu.

Anebo samozřejmě ve Sbírce zákonů na internetové stránce Ministerstva vnitra v rubrice Legislativa – Sbírka zákonů – část Sbírky č. 146/2016.

Kratší výjezd – když nejste v zahraničí celý den

V pozici zaměstnance vám přísluší zahraniční stravné ve výši:

skoleni_15_4

  • základní sazby, jestliže doba strávená mimo území České republiky trvá v kalendářním dni déle než 18 hodin,
  • 2/3 základní sazby, pokud tato doba trvá déle než 12 hodin, nejvýše však 18 hodin,
  • 1/3 základní sazby zahraničního stravného, jestliže doba strávená mimo území ČR je 12 hodin a méně, avšak alespoň 1 hodinu,
  • zahraniční stravné se neposkytuje, pokud doba strávená mimo území ČR činí méně než 1 hodinu.

Krácení stravného – když jste bezplatně dostali jídlo

Bylo-li vám během zahraniční pracovní cesty poskytnuto bezplatné jídlo, přísluší vám zahraniční stravné ve výši základní sazby snížené za každé bezplatné jídlo až o hodnotu:

  • 70 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné v třetinové výši základní sazby,
  • 35 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné ve dvoutřetinové výši základní sazby,
  • 25 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné ve výši základní sazby.

Také něco navíc od velkorysého zaměstnavatele

Na zahraniční výjezd tedy dostáváte stravné, na které máte zákonný nárok, zaměstnavatel také může vyplácet kapesné, ale to už je na jeho uvážení. O tom jsme již psali zde: Jak získat kapesné při pracovní cestě do zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).