Hlavní navigace

Zachrání pohádku o stavebním spoření samotné spořitelny?

17. 8. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kontury úprav stavebního spoření jsou jasnější. Jisté je, že nikoho příliš nepotěší. Budou za šťastný konec stavebního spoření bojovat samotné spořitelny? Nic jiného jim asi nezbude.

Ministerstvo financí přišlo s plánem na změny u stavebního spoření a ťalo tak spořitelnám do živého. Podle očekávání ponesou následky změn noví i stávající klienti.

Rošáda s daní ukončena

Plánované novinky u stavebního spoření vypadají definitivněji než kdy jindy. Od našeho posledního článku Tajemství daně ze státního příspěvku stavebního spoření se ale přece jen dost změnilo.

Ve hře, ale pouze pro letošek, zůstává 50% zdanění státní podpory stavebního spoření. Příští rok by tedy klienti se smlouvou uzavřenou před rokem 2004 měli odvést z připsané podpory za letošní rok daň ve výši 2250 Kč. Klienti s novější smlouvou odvedou daň ve výši 1500 Kč.

Od příštího roku už by měl klesnout samotný příspěvek. V roce 2012 by se tedy měla vyplácet podpora maximálně do výše 2000 Kč. Klienti se smlouvou uzavřenou po roce 2004 tak tedy mohou utrpět méně (s 50% daní by dostali pouze 1500 Kč) než ti, kteří dosud měli nárok na podporu ve výši 4500 Kč a jimž by ji daň snížila „pouze“ na 2250 Kč.

Omezení nekončí

Snížením státního příspěvku ale snižování přitažlivosti u stavebního spoření nekončí. Ministerstvo rozhodlo, že se zruší také osvobození úroků z vkladů od základu daně z příjmů fyzických osob. Spořitelny tak budou muset nově strhávat z vkladových úroků 15% daň.

Nově uzavřené smlouvy od roku 2012 by také měly obsahovat podmínku využít naspořené prostředky, k nimž bude připsána státní podpora, na bydlení. Stavební spoření se tak vyprofiluje v produkt určený užší skupině zájemců, která do budoucna opravdu plánuje výdaje za bydlení. Kromě nižší výnosnosti tak o produkt ztratí zájem ti, kteří ho využívali ke střádání prostředků na jiné účely. Jako příklad může posloužit Slovensko, kde se zavedením principu účelovosti masivně klesl zájem o tento druh spoření.

Co uděláte (nebo jste již udělali) s končící smlouvou stavebního spoření?

  • Navýším cílovou částku a budu pokračovat ve spoření
    7 %
  • Vezmu si úvěr ze stavebního spoření
    6 %
  • Stavební spoření ukončím a peníze budu dále zhodnocovat jinou formou
    81 %
  • Stavební spoření ukončím a založím novou smlouvu
    6 %

Jak jsme uváděli v nedávném článku Konec daňově výhodných hypoték a štědrého stavebního spoření, premiér Nečas rovněž uvažuje o zrušení daňového zvýhodnění u úvěrů na bydlení (tedy i u úvěrů ke stavebnímu spoření). Nahradit by ho měla zatím tajemná univerzální podpora bydlení.

Achillova pata spořitelen

Zavedená opatření se pravděpodobně projeví jako Achillova pata stavebních spořitelen, jejichž dosud přitažlivý a bezpečný spořicí produkt stavebního spoření deklasuje svou výnosností na úroveň v dnešní době pěkně úročeného spořicího účtu. Roční zhodnocení prostředků stavebního spoření dosáhne pro nové klienty jen 3 až 3,5 %, čímž stavební spoření ztratí punc nejvýhodnějšího tuzemského spořícího produktu. Výsledkem tedy bude postupný odliv dlouhodobých úspor domácností z finančního trhu tak, jak bude končit splatnost stávajících smluv, které již nebudou obnovovány, odhadl před časem Pavel Sobíšek, analytik z UniCredit Bank.

Odliv naspořených prostředků by mohl být bolestný vzhledem k faktu, že většina smluv stavebních spořitelen je za horizontem vázací lhůty a jejich majitelé je tak mohou vypovědět bez obav o výplatu státního příspěvku. Z celkové výše cca 415 mld. Kč naspořených částek ve stavebních spořitelnách jsou ¾ tvořeny úsporami na smlouvách, které jsou po vázací lhůtě a klienti je tedy mohou bez jakékoliv ztráty ihned vypovědět. Pokud započteme objem poskytnutých úvěrů ve výši cca 270 mld. Kč a zohledníme vlastní kapitál stavebních spořitelen, musely by spořitelny při pesimistickém scénáři odlivu 75 % prostředků pokrýt cca 140 mld. úvěrů jinými zdroji, nastínil pesimistický scénář Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum. Čtěte také: Peníze ze stavebka nedostanete hned. Spořitelna je před tím ještě využije pro sebe

S většími problémy by se ale spořitelny potýkat neměly, dnes už většinou totiž nejsou samostatnými subjekty, proto by v případě nouze neměly mít problémy získat další prostředky na krytí úvěrů. Dnes je již jen málo samotně fungujících stavebních spořitelen a většinou jsou součástí větších bankovních domů. Prostředky se tak často pouze přelijí v rámci jedné instituce do jiných investičních nástrojů. V globálu se proto nějakých větších problémů, či dlouhodobých turbulencí v bankovním trhu bát nemusíme, potvrdil Miroslav Křížek, ředitel Institutu Rozvoje Podnikání při VŠE v Praze.

Přesto by snížení objemu naspořených prostředků ve spořitelnách mohlo vést k přísnější  politice v poskytování nových úvěrů. Čtěte také: Co u stavebka nevezme nová daň, sebere samotná spořitelna

Nová působnost i akční nabídky

S úbytkem klientů se budou chtít spořitelny přirozeně poprat. Očekávat se dají nové produkty, které by se mohly zaměřovat na zajištění ve stáří i akční nabídky, které zvýhodní stávající spoření.

Už dnes je možné na webech stavebních spořitelen najít pestře zaměřené akční nabídky. Českomoravská stavební spořitelna například zvýhodňuje smlouvy uzavřené pro děti do jednoho roku a odpouští poplatek za její sjednání. Překlenovací úvěry můžete do konce srpna sjednat se sazbou od 4,4 % ročně nebo výhodněji přecházet mezi jednotlivými tarify.

Modrá pyramida stavební spořitelna odpouští poplatek za sjednání smlouvy pro děti do 10 let uzavřené do cílové částky do 150 000 Kč a u úvěrů na ekologické bydlení, kde také slibuje výhodnější úrokovou sazbu.

Dárek ke smlouvě pro školáky a snížený poplatek za sjednání smlouvy nabízí také Raiffeisen stavební spořitelna.

skoleni_15_4

Stavební spořitelna České spořitelny nabízí zvýhodněné úvěry s nižší splátkou a úrokovou sazbou od 4,6 % ročně a vyřízení překlenovacího úvěru zdarma.

Wüstenrot stavební spořitelna zase připravila pro své zákazníky, kteří do konce srpna uzavřou smlouvu o stavebním spoření minimálně na 200 000 Kč, soutěž o věcné ceny a odpuštění poplatku za uzavření smlouvy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).