Hlavní navigace

Zabít nudu vyjde draze

27. 2. 2004
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Peníze nejsou váš problém, přitom se ale nudíte vy i medvídek mýval, kterého jste si pořídili na doporučení pana Hrabala? Co takhle zkusit proti nudě vyplavit do žil trochu adrenalinu! Jaké máte možnosti? A kolik vás to bude stát? Může jít i o miliony dolarů.

Chléb a hry!

Chléb a hry byly dva základní požadavky lidu ve starém Římě. Římští imperátoři lidu poskytovali obojí, protože dobře věděli, že kdo si hraje, nezlobí! Nuda je totiž nepříjemná nejen pro děti, ale zejména pro starší a pokročilé.

Když se nudí malé děti, skončí to maximálně nějakým tím karambolem v podobě rozstříhané tatínkovy kravaty nebo pastelkami pokreslené zdi v obýváku s následným výpraskem. Nudící se zlatá mládež nebo dokonce dospělí vyrábějí problémy nepoměrně větší a výprask většinou bohužel nemají dostat od koho. Na jejich kratochvíle pak často doplatí i někdo druhý. Stačí zmínit závody smrti přes křižovatky na červenou nebo na dálnici v protisměru. Přitom – když na to máte – lze zažít podstatně lepší vzrůšo i bez ohrožení okolí.

Ke vzrušení patří adrenalin

Adrenalin je hormon vylučovaný nadledvinami ve stresových situacích s cílem připravit tělo na obranu – boj nebo útěk. Reakce je to velice rychlá, protože už během několika sekund dochází ke komplexním změnám v organismu. Prohlubuje a zrychluje se činnost srdce, rozšiřují se plíce a zrychluje se dýchací frekvence. Kontrakcí cév v podkoží dochází k přesunu krve do svalů a mozku, čímž pokožka člověka bledne. Z téhož důvodu dochází ke kontrakci cév i v zažívacím ústrojí. Z jater se uvolňují energetické rezervy v podobě glukózy a tuků a svaly se napínají do pohotovostní pozice. Rozšiřují se také oční zornice, aby člověk mohl lépe pozorovat své okolí.

Včera není dnes

Původně se člověk situacím, které byly spojené s produkcí adrenalinu, sloužící pro záchranu života, pokud možno vyhýbal. I tak si jich ale užil víc než dost. Na honěnou se šavlozubým tygrem si dneska už nezahrajete.

Dnes někteří lidé kvůli vzrušení a následnému uvolnění stresové situace naopak cíleně vyhledávají. Zahánějí tak třeba všednost a nudu, když už mají starosti o zajištění svých základních, ale i těch nadstandardních životních potřeb vyřešeny. Problémem je, že to, co dříve bylo pokládáno za vzrušující, už dnes nestačí. Stále více lidí je také ochotno za nevšední zážitky zaplatit poměrně velké peníze. Zájem je o adrenalinové sporty i další aktivity, které často mají se sportem společné snad jen to vzrušení.

Cestujete rádi?

Co může být na cestování vzrušujícího, když do Aspenu jezdíte lyžovat jako jiní do Špindlu a koupání na tichomořských ostrovech už vás taky omrzelo? Ono hlavně záleží na tom, kam a jak cestujete.

Na cestě kolem světa na plovoucím městě typu Queen Mary II je skutečně vzrušující spíše jen cena lodního lístku. Za stejné nebo dokonce i menší peníze se ale můžete podívat téměř kamkoliv. Specializované cestovky vás vezmou na safari do Afriky, k lovcům lebek do pralesů na Borneu nebo třeba i na střechu světa. Na Mount Everest neboli Čhomolungmu či Ságarmathu vás do 8 848 metrů nad mořem téměř vynesou domorodí šerpové už za nějakých 150 tisíc dolarů.

Je-li i tohle pro vás málo, můžete se podívat o dalších 350 kilometrů výš. Připravte si na to ale o něco víc peněz. V Rusku, zemi (téměř) neomezených možností, vás za 20 miliónů dolarů vezmou na výlet i na oběžnou dráhu kolem Země. Pokud se spokojíte s kratším výletem do vesmíru a výškou „jen“ kolem 100 kilometrů, můžete si už dnes předplatit letenku u některé ze soukromých společností, které tyto projekty chystají. Pořídíte ji zhruba za 100 tisíc dolarů včetně komfortního servisu před i během letu.

Což takhle si zahrát na vojáky!

Je zajímavé, že k nejoblíbenějším klukovským hrám patří hra na vojáky. V době, kdy kluci mají rukovat, se jim na vojnu už většinou nechce. Z těch, kteří se z vojny vrátí, pak nemají alergii na khaki barvu jen někteří. Možná k nim patříte nebo jste si prostě pořídili modrou knížku, a tak vás hry na vojáky baví dodnes.

Už za několik stovek nebo nejvýše tisícikorun můžete s kamarády prožít opravdovou bitvu na mnoha paintballových hřištích. Mimochodem, tyto hry si údajně často objednávají pro své zaměstnance i firmy, protože posilují týmového ducha a zastřelit svého šéfa prý také skvěle pomáhá uvolnit potlačované napětí. Jen je třeba pohlídat, aby si zaměstnanci nevyměnili želatinové kuličky s barvou za ostré náboje.

Jste-li otrlejší, můžete zvolit třeba kurs přežití, v jehož rámci zpravidla absolvujete několikadenní pobyt ve více či méně drsné přírodě. Ceny začínají na několika tisících korunách, ale když tuto sumu zaplatíte v dolarech, můžete se podívat místo do Beskyd třeba do středoamerického deštného pralesa a „bojovat“ zde s „partyzány“.

Nestačí? A co si třeba zajezdit s opravdovým tankem, proletět se ve stíhačce nebo si zastřílet s čímkoliv, s čím se střílet dá – samopalem počínaje a houfnicí konče? Kde? No přece v Rusku! V oblasti vojenské zábavy zde lze totiž pořídit skoro cokoliv.

Je libo létání?

Ve sportovním letadle vás svezou skoro všude už za pár tisícovek. Z běžné výplaty se ale dá ušetřit i na velmi silný zážitek v akrobatickém letadle, který vám rovněž zprostředkují ve většině našich aeroklubů. Před letem se však doporučuje příliš nesvačit, protože po několika výkrutech se žaludek naruby neobrátí jenom málokterému z pasažérů.

Komu by to nestačilo, může se proletět dokonce i ve stíhačce. Za tímto zážitkem však musí vyrazit buď do Ameriky nebo opět na východ – nejlépe do země, kde zítra již znamená včera. Také za několik tisíc, ale dolarů, vás tady svezou třeba v českém cvičném proudovém stroji L39 Albatros. O něco dráž pak přijde let v MiGu nebo stíhacím bombardéru Su.

Pokud nechcete za svezení ve stíhačce platit, máte v podstatě dvě možnosti – buď se stát vojenským pilotem, nebo vlivným politikem, kterému let ve stíhačce zajistí třeba dodavatel letecké techniky, aby jeho rozhodování v rámci výběrového řízení na armádní dodávky bylo skutečně kvalifikované a nestranné.

Létat lze ovšem nejen v letadle ale i na padáku. Vyznavači paraglidingu by padák za letadlo určitě neměnili. Pro amatéry je však asi nejdostupnější tandemový seskok na jednom padáku s instruktorem. Pro jeho absolvování dokonce nepotřebujete výcvik ani žádné zvláštní vybavení. Stačí si tento zážitek třeba po internetu objednat a zaplatit za něj částku 3 000 Kč.

Něco pro sportovce

Nevýhodou extrémních a adrenalinových sportů je, že většinou vyžadují dobrou fyzickou kondici a jejich vyznavač občas skončí ve špitále, kde se v nejhorším případě osobně seznámí s patologem. Přizabít se sice můžete i při provozování běžných sportů, ale u některých adrenalinových to jde velmi snadno. Zvláště, když je zkusíte provozovat sami nebo s někým jiným než se skutečnými profesionály. Riziko se však zcela eliminovat nedá nikdy, to by pak také nebyl adrenalinový sport.

Vybírat se dá podle vlastního gusta i peněženky z mnoha sportovních disciplín provozovaných v tuzemsku i zahraničí. Kvalita zážitku přitom nemusí růst úměrně s cenou. Navíc vznikají disciplíny stále nové, takže následující řádky berte rozhodně jen jako velmi neucelenou nabídku.

O létání už řeč byla. Máte-li naopak rádi vodu, můžete se zkusit potápět (pro větší vzrušení i mezi žraloky) nebo třeba sjet na raftu či kajaku některou z horských řek. Vyzkoušet můžete také canyoning, kde budete mít místo člunu jen neopren a kromě vody si většinou užijete i něco horolezení.

Bojíte-li se utopení, zkuste vodu v pevném skupenství. Při freeride-skiingu, tedy lyžování mimo upravenou sjezdovku, se sice běžně utopit nemůžete, ale zase na vás číhají různá jiná nebezpečí. Yettiho se snad bát příliš nemusíte, to spíše lavin a zavátých průrev ve skalách. Sjezdové lyže ale také můžete využít i na rovině. Při motoskijoringu budete taženi na laně motocyklem. Pokud vás lyže neberou, můžete zkusit horské kolo. Obzvláště sjezdy prudkých sjezdovek v zimě i v létě vám hladinu adrenalinu zvednou zcela spolehlivě.

Nebaví-li vás ani kolo, možná zabere horolezectví. Užívat si ho můžete jak při zdolávání několikatisícových vrcholů v extrémních polárních podmínkách, tak v létě na pískovcových, vápencových nebo umělých stěnách. Slaňovat se však dají nejen stěny, ale i budovy a mosty. Při house runningu budete slaňovat dokonce obráceně, tedy poběžíte po stěně tváří k zemi. Obzvláště důležité je prý při této disciplíně včas zastavit.

Horolezecké lano lze využít nejen k lezení a slaňování, ale i ke skokům. Při swing jumpingu bude váš skok na rozdíl od bunjee jumpingu probíhat jako zhoupnutí kyvadla na pevném laně. Netrefíte-li nosník, máte mnohem menší šanci vyrobit si na hlavě podobnou jizvu, jakou se už mnoho let chlubí jeden bavič s dosti nesportovní postavou.

Něco pro motoristy

Máte-li rádi vůni benzínu a nevšední zážitky, můžete si vypůjčit skoro vše, co má dvě nebo čtyři kola. Pro milovníky rychlých startů a zatáček jsou tu haly s dráhami pro motokáry. Rozhodně to není jen zábava pro děti, vždyť na motokárách se s oblibou prohánějí i piloti F1. Za desetiminutovou projížďku zaplatíte kolem 200 Kč. Chcete-li mít celou dráhu pro sebe, počítejte zhruba s pěti tisícovkami na hodinu.

Obdobnou nebo jen trochu větší cenu zaplatíte v půjčovně terénních čtyřkolek. Půjčení rallykrossové bugginy vás pak vyjde na částku kolem 2 000 Kč. Na této částce také začínají ceny za projížďku v offroadovém nebo okruhovém speciálu.

dan_z_prijmu

Chcete-li se motoristickým sportem vážně zabývat, můžete se přihlásit do jezdeckých kurzů. Školit vás v nich budou zkušení okruhoví jezdci nebo piloti rallye. Například přihláška na čtyřdenní kurs do automobilové jezdecké školy na automotodromu v Brně vás i se zapůjčením vozu přijde na něco málo přes 30 tisíc korun. Nečekejte však jen zábavu, ale spíše skutečný teoretický a praktický výcvik v jezdeckých dovednostech. Po jejím absolvování získáte mezinárodní závodnickou licenci. Závodní auto si potom nemusíte hned kupovat, i to si lze půjčit. Nejedná se však o zrovna lacinou záležitost, takže účast na menší rallye vás i tak může přijít na pár set tisíc korun.

Nevybrali jste si?

Pak máte několik dalších možností. Například moje manželka tvrdí, že spolehlivým lékem proti nudě je pořídit si dvě až tři děti. Kromě toho, že tím přispějete ke zmírnění problémů spojených se stárnutím populace, si minimálně pro prvních pár let zajistíte celodenní a někdy i celonoční náplň, takže vám na nějakou nudu nebo potřeštěné nápady vůbec nezbude čas. Když pak vaše děti vyrostou, budete muset vymýšlet stále něco nového, aby se nenudili. Tím se kruh uzavře.

Vyhledáváte adrenalinové zážitky?

  • Ano, a platím za ně.
    10 %
  • Ano, ale neplatím za ně.
    39 %
  • Ano, a jsem za ně placen/a.
    4 %
  • Ne, jsou nebezpečné.
    7 %
  • Ne, nelákají mě.
    39 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).