Hlavní navigace

Za odtah auta zaplatíte klidně přes 5000, ale jde to i zadarmo

13. 1. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Za pomoc na cestě nemusíte platit, ale možná to ani nevíte. Zmapovali jsme, co máte v ceně základních asistenčních služeb k povinnému ručení a co vás bude stát jiná pomoc.

Za okny je mráz, venku minusové teploty. Ráno pospícháte do práce, ale máte smůlu. Vaše auto nestartuje ani na více pokusů a u posledního vám baterie naznačuje, že už má taky dost. Jako varianta se nabízí využít asistenční službu pojišťovny, u které máte sjednané povinné ručení. Ta zavolá technika, ten přijede, nastartuje vaše auto a můžete jet. Ovšem pozor. Šetřili jste, tak jste si sjednali pouze základní balíček služeb. Žádná připojištění, nic navíc. A ne každá pojišťovna má toto ve svém základu. Je tak možné, že jestli jste si nepřiplatili lepší variantu, sáhnete si teď hlouběji do kapsy.

Co můžete čekat?

Na co tedy máte u jednotlivých pojišťoven nárok při poruše, pokud máte jen základní balíček služeb? Přehled uvádíme v tabulce.

Upřesňujeme, že jde o základní asistenční služby, tedy v ceně povinného ručení. Za nadstandardní služby si můžete připlatit a ty kryjí mnohem více situací, nejsou však předmětem tohoto článku.

Pojišťovna Příjezd opraváře Oprava vozidla Náhradní díly Odtah Úschova nepojízdného vozidla Odvoz posádky do místa, kam je vozidlo odtaženo
Allianz pojišťovna Ano Ano Ne Ano Ano Ano
AXA pojišťovna Ano Ano Ne Ano Pouze zorganizování Ne, ale proplatí náklady
Česká podnikatelská pojišťovna Ano Ano Ne Ano Ne Ne
Česká pojišťovna Ne Ne Ne Ne Ne Ne
ČSOB Pojišťovna Ano Ano Ne Ano Pouze zorganizování Ne
DIRECT pojišťovna Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Generali Pojišťovna Ano Ano Ne Ano 3 dny Ne
Hasičská vzájemná pojišťovna Ano Ano Ne Ano 5 dní Ano
Kooperativa pojišťovna Ano Ne Ne Do 50 km 10 dnů Ne
PRVNÍ klubová pojišťovna Ano Ano Ne Ano Ne Ne
Slavia pojišťovna Ano Ano Ne Ne Ne Ne
UNIQA pojišťovna Ano Ano Ne Ano Ne Ano

Česká podnikatelská pojišťovna vám zajistí příjezd technika a opravu na místě do výše 500 Kč. Pokud bude potřeba vozidlo odtáhnout, rovněž vám pojišťovna uhradí náklady do 500 Kč. Limit je na úkon a platí zvlášť pro opravu a zvlášť pro odtah vozidla. Pro vaši představu, odtah v ceně 500 Kč pokryje s bídou 5 km, pokud je ve větším městě, zbytek spotřebuje naložení a složení vozidla.

ČSOB Pojišťovna vám zajistí opravu vozidla do výše 2000 Kč. A i případný odtah vozidla, ale pouze do nejbližší opravny od místa, kde se vaše auto stalo nepojízdným. Tento odtah se musí vejít do částky 2000 Kč. Úschovu vozidla vám zajistí rovněž nejblíže místu, kde se vozidlo stalo nepojízdným. Ovšem už tuto úschovu neuhradí. Zorganizuje vám i případný odtah do místa bydliště, ale rovněž jej už nehradí.

Generali Pojišťovna vám asistenční službu při poruše pošle pouze v případě, že vaše vozidlo mělo k datu sjednání smlouvy méně než 11 let. A to platí pro všechny varianty povinného ručení. Příjezd a opravu technika vám pojišťovna zajistí a také proplatí, ovšem pouze do výše 60 minut opravy. Vše nad si hradíte. Odtah vám rovněž zajistí a uhradí. Pokud budete potřebovat náhradní vozidlo, také vám jej poskytne, ale maximálně na 24 hodin. Případně vám na 3 dny uschová vaše vozidlo. Souhrnný limit pro všechny tyto asistenční služby je nastaven na 2000 Kč.

Kooperativa pojišťovny máte nárok na to, aby v případě, že je vaše auto porouchané nebo po nehodě, přijel opravář. Tím ale rozsah základních asistenčních služeb bez poplatku končí. Ať jde o poruchu či nehodu, v ceně je jen příjezd a odjezd opraváře. Jeho práci a náhradní díly si platíte z vlastní kapsy.

PRVNÍ KLUBOVÁ pojišťovna vám v případě poruchy zajistí příjezd technika a opravu na místě do 2500 Kč, nebo odtah do nejbližšího servisu na 2500 Kč. Limit je souhrnný pro oba úkony.

Slavia pojišťovna má ve svých pojistných podmínkách uvedeno, že vám poskytne základní pomoc, pokud bude možné vozidlo zase zprovoznit. Musíte se však nacházet na přístupném místě. V ceně máte příjezd, práci a odjezd mechanika. Materiál a náhradní díly si platíte vy. Také vám vymění pneumatiku, případně mohou nastartovat skrze startovací kabely, pokud máte vadný akumulátor. Opět ale musíte případný materiál zaplatit.

Odtah, uložení vozidla nebo zajištění náhradního vozidla či dopravy vám již pojišťovna pouze zorganizuje. Náklady na poskytnutí služby si platíte sami.

Proplatíme vám i odvoz domů

Asistenční služby v základním balíčku jsou u některých pojišťoven vstřícné. Pokud máte povinné ručení u Allianz pojišťovny, musíte se v případě poruchy vejít do souhrnného limitu 3000 Kč pro všechny výše uvedené služby. Jestliže je vaše auto nepojízdné, máte možnost využít zapůjčení vozidla na maximálně 3 dny, z čehož každý den za maximálně 1000 Kč. Tyto 3000 Kč se již započítávají do samostatného limitu. Pojišťovna vám navíc v případě nepojízdného vozidla zajistí odvoz.

AXA pojišťovna vám v případě poruchy zajistí technika a do částky 1800 Kč za vás náklady na opravu uhradí. Pokud by bylo potřeba vozidlo odtáhnout, rovněž do částky 1800 Kč máte k dispozici pojišťovnu. V případě úschovy vozidla vám tuto akci pouze zorganizuje, ale neproplatí. A jestliže se budete potřebovat dostat zpět domů, uhradí pojišťovna 2000 Kč na náklady na dopravu vlakem II. třídy či autobusem.

Hasičská vzájemná pojišťovna poskytuje v základních asistenčních službách úhradu na příjezd a práci technika do výše 1800 Kč. Pokud bude potřeba vůz odtáhnout, máte limit dalších 1800 Kč, vše nadto si platíte sami. V případě odtahu do místa bydliště vám tuto službu pojišťovna jen zorganizuje, ale nezaplatí.

Ve chvíli, kdy opravu nelze uskutečnit ten samý den a vy chcete pokračovat v cestě, poskytne vám pojišťovna 1200 Kč na přespání v hotelu, případně uhradí vlak II. třídy či autobus. Na 24 hodin vám také zapůjčí náhradní vozidlo.

UNIQA pojišťovna má v asistenčních službách zahrnutý odtah do částky 2500 Kč. Pokud vaše oprava potrvá déle než 8 hodin, zajistí vám pojišťovna ubytování do 1500 Kč, případně náhradní vozidlo na 24 hodin, nebo proplatí letenku v ekonomické třídě či lístek na vlak.

V základu při poruše jen za vlastní peníze

V některých případech se vám může stát i to, že v ceně nemáte žádnou opravu ani příjezd technika a ani jiné asistenční služby. U České pojišťovny je situace velice jednoduchá. Pokud máte sjednaný pouze základní balíček s názvem Start, máte smůlu. Asistenční služby v případě poruchy nebo nehody vám bezplatně pomoc na cestě nezajistí. A pokud máte nastaven limit pojistného plnění na povinném ručení pod 100 mil. Kč, tak v nich asistenční služby při poruše také zahrnuty nejsou. V takovém případě můžete sice zavolat a pojišťovna vám službu zajistí, ale vše jde z vaší kapsy.

DIRECT pojišťovna nemá v základním balíčku žádné asistenční služby pro případ poruchy, jen pouze pro případ nehody. Jestliže se vám tedy stane situace, jakou jsme popsali na začátku, a máte pouze základní balíček služeb, máte bohužel smůlu. Na asistenční službu zavolat samozřejmě můžete, ale vše si hradíte sami.

Za vlastní peníze? Pekelně drahé služby

Vzhledem k aktuálnímu počasí a vyhlídkám v následujících týdnech je reálné očekávat, že vaše auto nemusí ráno nastartovat. Pokud patříte mezi ty, kteří mají sjednaný pouze základní balíček služeb u pojišťovny, může se vám taková malá nepříjemnost prodražit.

Pokud zavoláte na ÚAMK a nebudete mít žádnou výhodu, klubovou kartu či jiný nárok na lepší ceny, pak když se vám zmíněná událost stane třeba v Praze, zaplatíte okolo 2000 Kč jen za příjezd technika. Následně máte 30 minut jeho práce v ceně. Během té doby může například nastartovat váš vůz přes kabely. Pokud se práce protáhne, za každých dalších započatých 30 min práce platíte 351 Kč. Případný odtah by na území Prahy vyšel na minimálně 3025 Kč.

Mimo Prahu či na dálnici pak cena odtahu závisí na tom, kde je nejbližší výjezdová služba. Platíte však taxu 20,57 Kč za kilometr tam i zpět.

Pokud se vám stejná situace stane na dálnici, platíte rovněž 20,57 Kč za kilometr, ale i 484 Kč za to, že s vámi komunikuje dispečink, a případně okolo 484 Kč za složení a naložení auta v případě odtahu. Práci technika mimo město platíte i dle toho, jak daleko za vámi musí jet. Případný odtah se ale může vyšplhat až na 5000 Kč.

Pokud zavoláte na Global Assistance, liší se cena dle času. Mezi 7.–19. hodinou platíte za práci technika 242 Kč za každých započatých 30 minut. V ostatních časech, víkendech a svátcích platíte 302,50 Kč za každou započatou půlhodinu. K tomu platíte 19,97 Kč za každý ujetý kilometr.

Skutečné neštěstí nastává v případě, že se vám nepodaří otevřít dveře vozu, například vinou vybité baterky. I pokud se vám toto stane v Praze, přijede situaci řešit technik až z Kladna. K ceně za kilometr vám naúčtují 847 Kč za každou půlhodinu, dokud se dveře nepodaří otevřít.

Jestliže se vám situace stane na malém městě nebo na dálnici, je cena za práci technika totožná. Lišit se bude pouze cena na příjezd technika. Ti jsou neustále v pohybu a můžete tak mít štěstí, že okolo vás zrovna pojede na dálnici a zaplatíte málo. Nebo k vám může jet ze vzdálenosti 40 km a zaplatíte pomyslně „balík“.

Na dálnici to jde i zadarmo

Existuje však i varianta bez poplatku. Pokud zavoláte na asistenční službu Ředitelství silnic a dálnic – 800 280 281 – pošlou za vámi bezplatně techniky ze Střediska správy a údržby silnic (SSÚD). Má to ale háček. Musí se vám to stát na dálnici a ne všechny dálnice do této služby spadají. Dálnice D6, D7 a D10 tuto službu nemají.

skoleni_15_4

Například D1 a další ale ano, a pokud technici přijedou, neplatíte vůbec nic. Ani hovor na infolinku, ani příjezd. Ani následnou konzultaci a případnou opravu. Pomohou vám i nastartovat auto přes kabely a s případnou menší opravou. Odtah už ale nezajišťují. Poradí vám, kdo je nejblíže a může vás odtáhnout, ale odtah samotný si zaplatit musíte. Do příjezdu odtahové služby vás zavezou na čerpací stanici, abyste tam mohli v klidu počkat.

Kvalitní pojištění asistenčních služeb se vyplatí

Asistenční služby skutečně nejsou levná zábava. Když už se situace přihodí a není zbytí, nedá se nic dělat. Mnohem lepší je ale předcházet podobným situacím a sjednat si takové povinné ručení nebo jiné pojištění, které právě tyto problémy řeší a případné náklady kryje. Anebo si k němu připlatit doslova jen stokoruny za nadstandardní asistenční služby. I případné připlacení asistenčních služeb k základnímu balíčku vyjde na několik set korun ročně a vrátí se vám při první nečekané situaci, třeba jen u slabé baterie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).