Hlavní navigace

Za nemoc mnoho peněz nečekejte

20. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Být nemocen není od letošního ledna zrovna moc výhodné. Změnila se nejen výše nemocenské, ale první tři dny marodíme dokonce zadarmo. Vyplatí se ještě být nemocný, aniž bych pocítil pracovní neschopnost na obsahu své peněženky?

V souvislosti s reformou veřejných financí, která platí od ledna 2008, došlo k velkým změnám i v oblasti nemocenského pojištění. Jsou zavedeny nové procentní sazby nemocenské, dochází k úpravě podmínek nároku na dávky, ale hlavně první tři dny pracovní neschopnosti nemůžeme čekat ani korunu. Důvodem je totiž zavedení třídenní karenční lhůty. Skutečná výplata nastává čtvrtým dnem nemoci.

Kdy mohu žádat o nemocenskou

Nemocenské dávky náleží zaměstnanci nebo osobě samostatně výdělečně činné, kteří jsou účastníky nemocenského pojištění. U zaměstnanců jsou to vždy takové pracovní poměry, ze kterých je odváděno sociální pojištění. Pro příklad dohoda o pracovní činnosti tuto povinnost zakládá, naopak dohoda o provedení práce nebo příležitostné výdělky nikoliv.

Podmínkou je také uznání dočasně práce neschopným pro nemoc, úraz, lázeňskou péči nebo nařízenou karanténu.

Účast na nemocenském pojištění vždy vzniká dnem nástupu zaměstnance do zaměstnání. Nárok na výplatu nemocenských dávek je až od čtvrtého kalendářního dne nemoci, maximálně trvá jeden rok. Pouze u poživatelů starobních a plných invalidních důchodů došlo ke změně na 81 kalendářních dnů. Nemocenská se také zkracuje o dobu předchozích pracovních neschopností v posledním roce. Toto neplatí, pokud bylo mezi čerpáním nemoci odpracováno šest měsíců.

Nemocenská 1



Kdy na dávky není nárok

Automaticky přijdete o nemocenskou, pokud si pracovní neschopnost způsobíte úmyslně, v opilosti, pod vlivem drog či rvačkou. V případě porušení léčebného režimu může být zaměstnanci snížena, popř. odňata nemocenská. Výše snížení je v kompetenci České správy sociálního zabezpečení.

Pravidla pro výpočet

Oproti dřívější úpravě stále vycházíme z hrubého příjmu za posledních dvanáct měsíců za předpokladu, že tak dlouho trvalo poslední zaměstnání. Pokud zaměstnání trvalo kratší dobu, vychází se z dosavadních příjmů z tohoto zaměstnání. Jestliže v posledních dvanácti měsících nemocný neměl příjem ze zaměstnání, hledá se příjem i před touto dobou, a to tak, že se hranice posouvá vždy o tři měsíce dozadu tak dlouho, až se nějaký příjem ze zaměstnání najde.

Zjištěný příjem se vydělí počtem kalendářních dnů za dané období a tím dostaneme denní vyměřovací základ. Ten je před samotným výpočtem nemocenské ještě upraven.

Nemocenská 2



Upravený a zaokrouhlený denní vyměřovací základ slouží již ke konečnému výpočtu denní dávky nemocenské.

Nemocenská 3





V prvním měsíci tak může maximální nemocenská činit 10 300 Kč, ve druhém 12 600 Kč a od třetího měsíce zhruba 13 800 Kč. Je zvýhodňována dlouhodobá pracovní neschopnost trvající alespoň tři a více měsíců.

Pokud onemocníme po skončení zaměstnání, čeká nás i kratší sedmidenní ochranná doba. Pracujícím důchodcům žádná nenáleží, ale těhotným ženám zůstává nadále šestiměsíční lhůta od skončení pracovního poměru.

Nemocenská 4






Praktický výpočet nemocenské

Pan Novák je naším zaměstnancem zhruba tři roky. Onemocněl 1. března a jeho pracovní neschopnost bude ukončena lékařem 15. března. Příjem pana Nováka za posledních dvanáct měsíců činil 264 264 Kč a ve sledovaném období bylo 365 kalendářních dnů, které je možné použít pro výpočet základny nemocenských dávek.

Nemocenská 6

Pan Novák celkem získal za svoji pracovní neschopnost 4968 Kč.

Nová výše nemocenské zvýhodňuje dlouhodobé nemoci, naopak pokud je neschopenka vystavena na pár dní, vyplatí se často si vzít dovolenou. Od určité výše výdělku se nám dávky nadále nezvyšují.

Nemocenská 5

Co je dobré vědět

Pokud onemocníte v průběhu pracovní směny, do prvních třech neplacených dnů je zahrnuta i zčásti odpracovaná směna.

Účast na nemocenském vzniká dnem nástupu do zaměstnání. Výjimkou tento rok bude 1. květen. Zaměstnanci, kteří díky státnímu svátku nemohou nastoupit do zaměstnání první květnový den, ale až druhý, jsou nemocensky pojištěni již od prvního dne měsíce.

dan_z_prijmu

Stále platí možnost požádat svého lékaře o zpětné vystavení počátku pracovní neschopnosti ve výši třech kalendářních dnů. Lékaře navštívíte s chřipkou v pondělí, ale neschopenku vám může vystavit zpětně od pátku předchozího týdne.

Hlavní změny v oblasti nemocenského pojištění nás přitom teprve čekají. Nový zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, by měl vstoupit v platnost od 1. ledna 2009. Přinese zcela nový systém vyplácení náhrady mzdy v době pracovní neschopnosti, a to samotným zaměstnavatelem.

Omezí nižší nemocenská vaši nemocnost?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).