Hlavní navigace

Za co se ve finanční krizi vyplatí utrácet?

12. 2. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Finanční krize trápí snad každou peněženku. Přesto za některé nákupy můžete ušetřit i v těchto dnech. Vyplatí se vám zejména koupě automobilu, ať už nového nebo staršího, a levněji vás vyjde také zahraniční dovolená a letenky vůbec.

Ceny automobilů klesají

Automobilový průmysl je jedním z odvětví, na kterém se zatím finanční krize odrazila nejvíce. Ceny ojetých i nových vozů tak výrazně klesají. Malá auta typu Fiat Panda, Chevrolet Spark lze pořídit za cenu už od 160 000 Kč. Pokud si vyberete skladový vůz, zaplatíte také podstatně méně. Novou Fabii tak pořídíte už za 209 000 Kč. Nejvýraznější slevy jsou u však u luxusních vozů typů Audi A6 Avant nebo Porsche, u takovýchto automobilů ceny dosahují až statisícových slev.

I s ojetým autem však můžete udělat parádu za málo peněz, autobazary v posledních týdnech zlevňují všechna auta na skladě. Nejméně vhodná doba je tedy na to, abyste své vozidlo prodali, ale naopak nejvhodnější doba je ojeté auto koupit. A pokud nespěcháte, ještě pár týdnů vyčkejte, lze totiž předpokládat, že ceny ojetých vozů by mohly v budoucnu ještě více klesnout. Pokud se totiž v automobilovém průmyslu nic nezmění, půjdou obchody autobazarům čím dál tím hůře a obchodníci budou nuceni stlačit ceny ojetých vozů ještě níže, protože je bude tlačit čas. Ojetá auta na parkovišti budou stárnout čím dál víc a jejich cena bude proto logicky stále klesat. Čtěte více: Podnikat v době krize může být rizikové.

Televize za hubičku

I tak by se dala nazvat situace, která může v oblasti spotřební elektrotechniky nastat. Elektro prodejny už sice hlásí slevy, ale finanční odborníci radí – nepanikařit a raději s nákupem elektrotechniky ještě vyčkat, lze očekávat, že cenový boom ve spotřební elektrotechnice teprve přijde. Nová televize nebo kávovar patří do kategorie zboží, které si každý rád pořídí, ale nebude takové zboží nakupovat každý den a nepotřebuje ho nutně. U takového druhu zboží pak zákazníci mohou očekávat vlivem finanční krize slevy. Předpokládá se totiž, že lidé koupi zboží, které nutně nepotřebují, budou odkládat. A právě to přinutí prodejce postupně k dalším slevám. Čtěte více: Digitalizace přináší vyšší náklady.

Dovolená v zimě

Na čem se dá skutečně v těchto měsících ušetřit, je dovolená. Musíte si však pospíšit, lze očekávat, že od dubna ceny opět porostou. Výrazné slevy jsou především u letenek. Ceny letenek se v těchto dnech pohybují na nejnižší úrovni. Nízkonákladové aerolinky se doslova předhání o evropské zákazníky. Letenku tak často můžete pořídit za sumu, které je již dnes pod cenou. Do USA se tak můžete podívat za 10 000 Kč, dříve byste zaplatili alespoň 12 000 Kč. Letecké společnosti se totiž nachází v nepříjemné situaci. Jejich povinností je nahlásit fixní počet svých linek do jednotlivých destinací, a to vždy půl roku dopředu, tzn. na období listopad-duben a květen-říjen. V době, kdy na tohoto půl roku aerolinky nahlásily počet svých linek, ještě netušily, že se země bude potýkat s finanční krizí. Tato skutečnost je nyní nutí držet ceny letenek při zemi. Čtěte více: Letenky podle nových pravidel.

skoleni_15_4

A kdo se chystá prohřát svoje tělo na slunné pláži už nyní, ušetří v porovnání nejen s loňským rokem, ale i s celkovou historií prodeje exotiky nejvíce. Například dovolená v Karibiku vás přijde až o třetinu levněji než dříve. Nikdy nebyla v České republice dovolená v exotice prodávána tak levně. Za nejnižšími cenami v historii stojí nadšení cestovních kanceláří, které ještě před finanční krizí očekávaly stejně úspěšný rok jak loni. Proto dopředu objednaly ubytování i dopravu a nyní se těchto objednávek musí zbavit. Jenže jakmile to udělají, nelze očekávat, že i v příští sezoně bude exotika tak levná jako nyní. Proto zde se už nevyplatí čekat, spíše naopak. Kdo sní o exotické dovolené a doposud váhal kvůli ceně, nyní si ji už může bez obav dovolit. Například za 20 000 Kč se můžete dnes podívat na 13 dnů do Brazílie nebo do Kuby. Loni byste zaplatili za stejnou dovolenou o 10 000 Kč více. Ale i obecně luxusnější lokality jsou nyní zlevněné. Za 30 000 Kč se na vás budou těšit v Dominikánské republice nebo v Mexiku. Tyto ceny se ale týkají tzv. last minute zájezdů, které koupíte do března a odletíte následně během několika následujících dnů. Čtěte více: Timesharing: Luxus nebo vyhozené peníze?

Ale pozor, slevám v cestovním ruchu bude brzy konec. Zatímco zimní dovolená nás přijde levněji, o to hlouběji budeme muset možná sáhnout do kapsy v létě. A to se týká nejen zájezdů ale i letenek. Česká koruna je nyní oslabená a pokud euro přesáhne 30 Kč, poroste spolu s ním i cena letních zájezdů. To pocítí především turisté, kteří cestují na vlastní pěst a nevyužívají služeb cestovních kanceláří. Čtěte více: Cestování za časů krize.

Plánujete vzhledem k levným letenkám cestovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuji se na psychologii, pracovně právní problematiku a zavádění moderních manažerských metod. Studuji žurnalistiku, politologii a chystám se na práva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).