Hlavní navigace

Z redakční schránky: Zkrácený pracovní úvazek nebo předčasný odchod do důchodu?

1. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vyplatí se přistoupit na menší pracovní úvazek, a tím mít nižší plat, anebo je lepší jít do předčasného důchodu? Životní situace nejsou vždy černobílé. Odmítnutí nevýhodné nabídky může být důvodem k výpovědi, přijetím si zaměstnanec podepíše rozsudek nižší mzdy.

Prosím o radu, zda při převedení zaměstnance na 3/4 pracovní úvazek ( a tím i snížení platu) na dobu max. 22 měsíců by pro něj nebylo výhodnější požádat o předčasný starobní důchod. Obávám se, že odmítnutí zkráceného úvazku by mělo za následek propuštění (další možnost?) pro nadbytečnost. Jak byste radili postupovat v takovém případě. Děkuji za odpověď. M. M.


Romana Juříčková, nezávislá konzultantka:
Za této situace záleží na výši platu daného zaměstnance a současně i na jeho preferencích. Odchod do předčasného důchodu má za následek snížení procentní výměry starobního důchodu o 1,3 % za každých započatých 90 dní, které zbývají do přiznání řádného starobního důchodu. Toto snížení je trvalé, to znamená, že důchod v této výši bude vyplácen po celou dobu důchodu.


Propuštění by zřejmě pro zaměstnance znamenalo strávit zbývající dva roky do řádného odchodu do důchodu v evidenci úřadu práce. Zde je poskytována podpora pouze po dobu 6 měsíců a skutečnost, že zaměstnanec neměl poslední dva roky příjmy, se opět projeví ve výši důchodu, neboť má vliv na výši procentní výměry.


To znamená, že zaměstnanec se musí sám rozhodnout, zda je pro něj lepší mít po dobu dvou let nižší plat, nebo pobírat nižší důchod po zbytek života.



Dagmar Kučerová, stálá spolupracovnice business serveru Podnikatel.cz:
Ano, odmítnutí snížení úvazku je skutečně důvodem k výpovědi pro nadbytečnost. Samozřejmě nesmí být na stejné místo následně přijat zaměstnanec s úvazkem vyšším.


Pokud zaměstnanec dosáhl důchodového věku, měl by požádat o důchod ještě letos (v případě, že ke snížení dojde například už od září). Počítal by se mu příjem z roku 2007, kdy ještě neměl snížený úvazek. Tak i toto je třeba vzít v potaz. Po vyřízení důchodu může zaměstnanec dále pracovat. Obvykle se uzavírá dohoda o změně obsahu pracovní smlouvy, kde se změní doba neurčitá na dobu určitou, z důvodu pobírání důchodu. Vždy nejvýše na jeden rok.


Nedosáhl-li zaměstnanec důchodového věku (což je zřejmě váš případ) a bude žádat o předčasný starobní důchod, nemůže dále vykonávat výdělečnou činnost.

skoleni_15_4


Můžete se pokusit upravit zaměstnanci pracovní dobu tak, aby měl možnost pracovat na ¼ pracovního úvazku u jiného zaměstnavatele. Samozřejmě pokud to jeho profese umožňuje.


Pozn. redakce: Text byl dne 3. 9. 2008 aktualizován.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).