Hlavní navigace

Z redakční schránky: S rozvodem přicházejí komplikace

22. 10. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Během rozvodového řízení mohou vzniknout nepříjemné situace, zvláště, jde-li o majetek. Následné soudní tahanice nejsou příjemné, není-li ochota pro nalezení kompromisu. Dále vám poradíme, zda musíte platit povinné odvody během čerpání rodičovského příspěvku.

Za dobu společného soužití s manželem jsme postavili dům. Chci se s manželem rozvést a svoji půlku domu převést na děti. Zjistila jsem, že nejsem na katastrálním úřadu zapsaná jako spolumajitel a jako jediný majitel je zapsaný můj manžel. Půjčka na výstavbu ve zbytkové hodnotě cca 60 000 ještě není splacena.

Jak mám provést dopsání do katastru, když manžel v této věci nechce spolupracovat? Jak můžu převést moji část domu na děti a jaké by byly finanční nároky ohledně převodu? Jak mám postupovat?


To je docela nezáviděníhodná situace. Pokud byl dům postaven za trvání manželství ze společných prostředků, potom na základě ustanovení občanského zákoníku náleží do společného jmění manželů a i v katastru nemovitostí by měli být zapsáni oba manželé jako vlastníci. Pokud je však v katastru zapsán pouze jeden z manželů, je potřeba doložit, že nemovitost patří oběma manželům a údaj v katastru změnit.

Pokud manžel odmítá v této věci spolupracovat, obávám se, že jediným řešením bude nechat o této otázce rozhodnout soud – podat určovací žalobu na určení vlastnictví k nemovitosti a žádat, aby soud určil, že nemovitost náleží do společného jmění manželů. Na základě pravomocného rozhodnutí soudu potom katastrální úřad zapíše jako vlastníka i druhého z manželů. Bohužel tento postup je s ohledem na délku trvání občanskoprávních sporů „během na dlouhou trať“. A pokud skutečně dojde k rozvodu, a poté k vypořádání společného jmění manželů, je tento postup zbytečný.

Zřejmě jednodušší by bylo vyřešit situaci až v rámci vypořádání společného jmění manželů. Pokud váš manžel odmítá spolupracovat, nedá se zřejmě očekávat, že byste byli schopni se na vypořádání majetkových záležitostí dohodnout a bude potřeba věc řešit soudně. Pokud soud shledá, že dům patří do společného jmění manželů, rozhodne také o majetkovém vypořádání tohoto domu. Je možné, že změní společné jmění manželů na podílové spoluvlastnictví, kdy každý z manželů bude vlastníkem jedné ideální poloviny.

Pokud byste se rozhodla převést svůj podíl na domě na svoje děti, zřejmě by bylo nejrozumnější to provést formou darování. Děti jako příbuzní v řadě přímé náleží do první skupiny, takže od daně darovací jsou v plné výši osvobozeny.


Počínaje 1. listopadem 2008 mi končí příspěvek v mateřství a měla bych se rozhodnout pro jednu z verzi rodičovského příspěvku.

Plánujeme druhé dítě, a tak bych využila rychlého čerpání, tedy rodičovský příspěvek do dvou let dítěte, na který dle příjmu dosáhnu. Může se ovšem stát, že se nám do roka a půl počít dalšího potomka nezdaří… Jaké mám tedy možnosti, kdybych chtěla zůstat s prvním dítětem doma do tří let jeho věku (nelze zajistit hlídaní prostřednictvím prarodičů ani jesle)?

Zaměstnavatel je povinen podržet mi místo do tří let věku dítěte – tedy předpokládám, že jako nezaměstnaná se na úřad práce hlásit nemohu. Mohla bych snad zůstat jako žena v domácnosti bez příjmu, ale jak bude zajištěno sociální a zdravotní pojištěni? Již nevím, kde se dovolat odpovědí – neustále mě posílají z ČSSZ na SSSP a obráceně.



Každý rodič má ze zákona (§ 196 zákoníku práce) právo čerpat rodičovskou dovolenou v délce tří let. Pokud se rozhodnete pobírat rodičovský příspěvek pouze po dobu dvou let, ale zůstat s dítětem doma po celé tři roky, ve třetím roce nebudete od státu pobírat žádný příspěvek, tedy zůstanete bez příjmů, ale na základě zákona o veřejném zdravotním pojištění (§ 7 odst. 1 písm. d) ) za vás jako ženu na rodičovské dovolené platí zdravotní pojištění stát. Zákon o důchodovém pojištění na tento případ myslí také a podle § 5 odst. 1 písm. r) tohoto zákona jsou pojištění účastny osoby, které osobně pečují o dítě do čtyř let věku, tzn. pokud se rozhodnete starat o své první dítě do jeho tří let, aniž by se vám mezitím narodilo dítě druhé, platí za vás po tuto dobu zdravotní pojištění stát a rovněž se vám tato doba započítává jako doba účasti na důchodovém pojištění.



Vrátil jsem se z Estonska a až doma jsem zjistil, že mi zbylo asi 1500 estonských korun. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli je možné tyto peníze někde v ČR vyměnit za koruny naše. Po obyčejných pobočkách různých bank (případně i směnáren) jsem se ptal, žel bez úspěchu.

dan_z_prijmu


Dalibor Z. Chvátal:

Směnit EEK u nás je problematické. Největší šanci na úspěch máte u soukromých směnáren, které patří „ruskojazyčným“ majitelům. Kurz bude neoficiální, ale stále levnější, než peníze nechat ležet ladem. Já takto podobně měnil turecké liry (majitel směnárny byl Turek).

Někdy může zabrat i poslání peněz poštou centrální bance (tj. estonské) s žádostí o jejich proplacení bankovním převodem na uvedený účet. Některé banky vyhoví, některé ne, úspěšnost je asi 50 %, osobně vyzkoušeno. Ale pozor, není to zákonná povinnost banky, jen dobrá vůle (a často jen lidská).

Řešením by mohlo být směnit EEK v Polsku, tam budete mít větší šanci na úspěch.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).