Hlavní navigace

Z fondů uprchly přes tři miliardy

13. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Teprve v uplynulém týdnu jsme konečně zažili, co je to skutečná panika. Nejen na akciových trzích, ale i ve fondech brali klienti nohy na ramena jak o závod. Navíc tato statistika nezachytila ještě celý katastrofální pátek. Ten totiž celému hrůznému týdnu nasadil korunu, která se dá popsat jen jedinou charakteristikou – kapitulace.

Odliv tří a čtvrt miliardy za týden jsme také ještě nezažili. Lví podíl na tom ovšem mají fondy peněžního trhu, ze kterých odešlo zdaleka nejvíc – téměř dvě a čtvrt miliardy korun. Z toho víc než polovinu si odepsal ISČS Sporoinvest a aby taky ne, vždyť jen za týden ztratil další skoro 2 %. Viníka bychom našli na Islandu, ale to není podstatné – zkrátka finanční hurikán zasáhl i ty fondy, které podle standardních zkušeností zasáhnout neměl. Aby to však našemu stále ještě největšímu fondu nepřišlo líto, třeba takové Pioneer Sporokonto ztratilo dokonce přes 2 %.

Fondy 41. týden
Fondy 41. týden
Fondy v mil. Kč
peněžního trhu  –2237
dluhopisové  –177
smíšené  –418
akciové  –135
zajištěné  –290
celkem  –3257

Na odlivu peněz se ovšem podepsaly všechny fondy, které dohromady opustila miliarda korun. Tentokrát se do kladných prodejů nedostala žádná kategorie a ke 400 milionům ze smíšených se přidalo i 300 milionů ze zajištěných fondů.

Zkrátka masový úprk, který nevěstí nic dobrého ani pro celé trhy. Na nich totiž musí fondy prodávat svá aktiva, aby měly pro odkupující peníze. Faktem ovšem je, že panika ještě nezasáhla akciové fondy, protože odliv 135 milionů stále ještě není žádná katastrofa.

Ta ovšem zasáhla akciové trhy a je zřejmé, že se již zdaleka netýká jen finančních titulů. Ve čtvrtek americké trhy totiž zradily i automobilky – General Motors ztratil téměř 29 %, Ford okolo 20 %. Čtvrteční zdrcující porážka se pak ze zámoří přelila přes celý svět…

Vše na jednom místě: akcie.mesec.cz

Japonsko i Evropa odepsaly okolo 9 %, ale Praha skončila výprodejní tsunami nevídanou kapitulací – ztráta bez šesti setin 15 % znamenala doslova pogrom. Ani páteční večer v Americe nepřinesl rozhřešení: oslabení již osmým dnem v řadě je nejdelší klesající sérii od roku 1996 a uťalo za těchto osm dní přes 20 % ztrát. Na trh nedorazila žádná zpráva, která by investory uklidnila a odradila od prodejních pokynů. Navíc je úvěrový trh stále zamrzlý a úrokové spready se dále rozšiřují. S&P ztratil od svého maxima před rokem již 42,5 % a nikdo si prý nedělá velkou naději. Dokonce i v pátek to zpočátku vypadalo na další řež, když v průběhu obchodování indexy ztrácely přes 6 %, ale možná pomohly spekulace o plánování víkendové schůzky G 7.

skoleni_15_4

To ale není nic proti černému pátku v Praze, který „dorazil“ týdenní volný pád s další ztrátou 26 %. Kdo investoval loni v listopadu, má dnes ze stokoruny jen 46 korun. Index PX se vrátil na hodnotu, kde byl už před čtyřmi lety.

Přesto americký páteční večer vlévá aspoň kapičku optimismu do žil mrtvolných trhů. Může to být ale právě tak zalapání po dechu před dalším kolapsem. Co dodat: investoři všech zemí, spojte se!

Jaký očekáváte vývoj cen českých akcií do konce roku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).